Φωτογραφία: Μαρία Λαμπριάδου |
Τα πανέμορφα αυτά μανιτάρια που συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός είναι από τα πιο εφήμερα που υπάρχουν. Παλιότερα όλα τα παραπλήσια μαυριδερά λεπτεπίλεπτα είδη συμπεριλαμβάνονταν σε ένα μεγάλο γένος που ονομάζεται Coprinus, κοπρίνοι δηλαδή, επειδή κάποια από αυτά αγαπούν τις κοπριές!
Πλέον όμως το ένα γένος έχει γίνει τέσσερα, ένα εξ αυτών είναι και το Coprinopsis στο οποίο ανήκει και το συγκεκριμένο είδος. Είναι όμως αναγκαία προϋπόθεση να χρησιμοποιήσω μικροσκόπιο για να φτάσω στο ακριβές όνομα του είδους. Ενα παραπλήσιο είδος Κοπρινόψης που έχω βρει στον ποταμό πριν 14 χρόνια τέτοια εποχή περίπου, 2 Γενάρη του 2004, προς το Παραπόρτι είναι η μακροκεφαλή (Coprinopsis macrocephala)!
Καμία Coprinopsis δεν τρώγεται, τα πιο πολλά είναι λιλιπούτεια μανιταράκια φτιαγμένα λες από τσιγαρόχαρτο, ορισμένα πιο μεγάλα και σαρκώδη είναι ελαφρώς τοξικά, κανένα δεν είναι θανατηφόρο παρ' όλα αυτά.
Στα εναπομείναντα είδη του γένους Coprinus υπάρχει ένα νοστιμότατο μανιτάρι που ξέρω πως βγαίνει και στην Ανδρο το Coprinus comatus (= Κοπρίνος ο "κομήτης" λόγω της "χαίτης" του ή και όπως τον είχε πει πιο χαριτωμένα ο Δ. Κελτεμλίδης "αναμαλιάρης")
Ο Ηλίας Πολέμης είναι Γεωπόνος - Μυκητολόγος
Coprinopsis macrocephala. Φωτογραφία: Ηλίας Πολέμης |
Αυτή είναι τρώγονται είναι δηλητήριο από την ξέρω καλημέρα λιβάδια καλημέρα ανδρός
ΑπάντησηΔιαγραφή