καλη μερα σας! Ελενιτσα χρονια πολλα και ποιοτικα!
Γαρουφαλιτσα δεν μου ειπες...να παρω παλτουδακι?
Χτες το βραδυ το Ραδιο Αρβυλα ηταν πολυ καλο! κριμα αν το χασατε...διαφορετικη εκπομπη καμια σχεση με τις καθημερτινες με ωραια βιντεο και ντοκυμαντερ πανω στην οικονομια.....τελικα παγκοσμια μας εχουν βαλει σε ενα τρυπακι καταναλωτισμου και εικονικης πραγματικοτητας και εμεις τα ζωντοβολα εχουμε μασισει ΚΑΝΟΝΙΚΑ και ΟΛΟΙ! και λεω ΟΛΟΙ διοτι μπορει να μην εχουμε δανειστει ολοι αλλα ΟΛΟΙ ανεξαιρετως βαζουμε στανταρ και αξιες στην ζωη μας βασει κριτηριων που με δολο μας διοχετευουν χωρις να το παρουμε και χαμπαρι! και παλευουμε για πραγματα τοσο ανουσια!!ειναι μεγαλη συζητηση και δεν χωρα εδω....
καλη συνεχεια και ......καλη ανταμωση!η Ανδρος και μουντη και βροχερη ειναι θεσπεσια!!!!!
Το πλοίο έφυγε,πέρασε τον καβοντόρο με ενα 5αρακι ΒΑ...μια χαρά. Φτάσαμε στην Ανδρο με βαρύ καιρό και κατατόπους βροχερό! Ας ελπίσουμε οτι αυριο θα φτιάξει ο καιρός να μπορέσουμε να χαρούμε την φύση με καφεδάκι-ουζάκι και τα σχετικά ,έξω και οχι κλεισμένοι μέσα!
Γεια σας παιδάκια καλό ταξίδι σε όσους φεύγουν-φύγουν για το νησί καλά να περάσετε μπρε και πάρτε καλού κακού και κανένα μαγιουδάκι για ριψοκίνδυνους με την Άνδρο ποτέ δεν ξέρεις ας είναι και μάλλινο ,,, χε χε χε Ελσακι πολύχρονη και καλήχρονη,,,
ΤΥΧΕΡΟΙ ΟΣΟΙ ΦΥΓΑΤΕ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΛΤΟΥΔΑΚΙ. ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ.
ΚΑΨΟΡΑΧΗ, ΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΓΕΙΑΙΝΕΙ ΟΛΑ) ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΥΠΟΔΟΡΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ. ΜΙΚΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ.
ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ "ΕΧΘΡΟΥΣ" ΜΑΛΛΟΝ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ.
ΦΥΣΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΟΥΜΕ ΑΠ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΓΕΝΙΚΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΣ.
Επειδή θέλω νά συνεχίσω με κάτι ευχάριστο, αντιγράφω τήν συνταγή, πού θά προσπαθήσω νά εφαρμόσω... Είναι από τό "Τίς συνταγές τής γιαγιάς μου", στό facebook... Καλή επιτυχία καί νά περάσετε όλοι υπέροχα, όπου κι άν βρίσκεστε!
Πασχαλινά Τσουρέκια
Υλικά γιά μία δόση(γιά 4 μεγάλα και δύο σαλιγγαράκια μικρά) 1κιλό αλέυρι 60 γρ μαγιά νωπή 500 μλ γάλα χλιαρό ξύσμα από ένα λεμόνι (τριμένο πολύ λεπτό ) 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι 250 γρ ζάχαρη 1/2 κουταλιά σούπας κοπανισμένη μαστίχα 4 αυγά 125 γρ βούτυρο λιωμένο ζεστό(όχι καυτό) 1αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι γιά να τα αλείψουμε αμύγδαλα τριμένα σουσάμι (άν θέλετε)
Προζύμι Κατ΄αρχάς φτιάχνουμε το προζύμι βάζοντας 100 μλ γάλα και 80 γραμ αλέυρι και τη μαγιά μας ,σε μία λεκανίτσα ανακατεύοντας έτσι ώστε να γίνει ένας χυλός.Το σκεπάζουμε με μία ζελατίνα και το αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά γιά να φουσκώσει και να διπλασιαστε μέχρι να βγάλει φούσκαλίτσεςί.Βάλτετο σε ζεστό μέρο και υγρό .Το καλύτερο είναι να έχετε προθερμάνει το φούρνο γιά λίγο και να το βάλετε εκεί μέσα ,αφού τον έχετε σβήσει φυσικά, μαζί με ένα μπολάκι νερό (γιά υγρασία).Ο φούρνος πρέπει να είναι απλά ζεστός και όχι καυτός.Παλιά το σκέπαζαν με μία κουβέρτα.
Ζύμωμα Ζεσταίνουμε το βούτυρο , το ρίχνουμε στο μίξερ και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη ,το ξύσμα ,τα αυγά, το γάλα , συνεχίζοντας το ανακάτωμα (με το γάντζο του μίξερ καλύτερα) προσθέτουμε το προζύμι που είναι έτοιμο πιά , ανακατεύουμε, μετά προσθέτουμε τη μαστίχα, ανακατεύουμε και μετά βάζουμε το μαχλέπι.Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι σε τούφες .Αν έχετε μικρό μίξερ και δεν ζυμώνει καλά (χωρίστε το μίγμα και ζημώστε το, μισό μισό ), ή ακόμα καλύτερα ,σταματήστε το μιξεράκι σας ,βγάλτε τα όλα και βάλτε τα σε μεγάλη λεκάνη και ζημώσε τα στη συνέχεια με το χέρι .Ζημώνουμε πάντα από εξω πρός τα μέσα σαν να ανακατεύουμε τη ζύμη ,τραβώντας την σαν να προσπαθούμε να την ξεχυλώσουμε(έχει μεγάλη σημασία το ζήμωμα). Η ζήμη θα σας κολάει στην αρχή αλλά μετά όταν θα την τσιμπάτε με τα δάχτυλά σας δεν θα σας κολάει. Αφού τελειώσετε με το ζύμωμα,σκεπάστε τη λεκάνη σας με ζελατίνη (για να μην σας χυθεί έξω ότα φουσκώσει) και σκεπάστε με μία κουβερτούλα και βάλτε τη σε ελαφρά ζεστό φούρνο γιά 3 ώρες μέχρι να φουκώσει. Θα είναι έτοιμη όταν την πιέζετε με το δάχτυλο σαν να πρωσπαθείτε να τρυπίσετε και μένει όπως είναι ,δεν ανασηκώνεται.Το ζημάρι μας φούσκωσε όσο παιρνει,είναι έτοιμο! Πλάθουμε Ξεκινάμε τώρα το πλάσιμο και το πλέξιμο των τσουρεκιών μας.Θέλει προσοχή και δεξιοτεχνία γιατί η ζύμη μας είναι μαλακη σαν βελουδένια.Γιαυτό τη ραντίζουμε με αλεύρι γιά να πλέκεται σωστά. Κόβουμε τη μισή ζύμη και πλάθουμε κοματάκια ίσα, σε μπαστουνάκια μακρουλά ίσα μεταξύ τους ,γιά να γίνουν τα τσουρέκια μας πλεξούδες , ομοιόμορφα.. Η ζύμη είναι μαλακή και υγρή (γιά να γίνουν αφράτα) και μάλλον κολλάει στον πάγκο μας.Ραντίσουμε τα μπαστουνάκια με λίγο αλευράκι γιά να μπορούμε να τα πλέξουμε σε κοτσίδες.Τα πλέκουμε και τα τοποθετούμε σε λαδόκολα και σε ταψάκι. Φουρνίζουμε Προθερμάνετε το φούρνο σας σε 200 βαθμούς και αλείψτε με το αυγό , το τσουρέκι που θα βάλετε μέσα ,μόνο.Βάζουμε την αμυγδαλόψυχα σε σχεδιάκια όχι όπου λάχει ,πάνω στις κούρμπες καλύτερα!
Αργότερα ,τα άλλα , τα αλείφετε την ώρα που είναι να μπούν στο φούρνο .Αλείψτε προσεκτικά να μή σπασετε την κρούστα γιατί μετά θα καθήσει δεν θα πετύχει στο φούσκωμα. Η μαμά μου τα έψηνε στις αντιστάσεις, πάνω και κάτω,στους 200 βαθμούς στην δεύτερη σκάλα από κάτω ,γιά 15 λεπτα τα μεγάλα και γιά 10 λεπτά τα μικρά.(καθόταν από πάνω μήν της καούν) ,ΠΡΟΣΟΧΗ! Έτσι γινόντουσαν αφράτα και δεν στεγνώνανε την δεύτερη μέρα όπως συμβαίνει συνήθως και αυτό ήταν η μεγάλη της επιτυχία. Κάποιες φορές ένα από όλα τό έκανε γεμιστό με μερέντα και το έπλαθε στρογγυλό σαν σαλιγγάρι.Ήταν το νοστιμότερο θυμάμαι!!! Καλή επιτυχία και του χρόνου!!!!!!!!!
1. ΕΛΕΝΙΤΣΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!! ΠΑΝΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ!!!
2. BOUL-BOUL, ωραιο το βιντεακι, δεν το ειχα δει αυτο το κομματι απο την αρχή... Σου εστειλα ενα αλλο βιντεακι, δυστυχως...δεν παμε καλά, σα χωρα εννοώ, αρα και ο καθενας χωριστά...
3. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ, ΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ ΗΔΗ ΑΝΔΡΟ, ΑΝΑΨΤΗ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΝΑ'ΧΕΙ ΛΙΓΗ ΖΕΣΤΟΥΛΑ, ΚΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ, ΘΕΟΥ ΘΕΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ....ΜΥΑΛΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΟΣ!
4. ΦΙΛΙΑ! ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΟΙ ΑΓΑΠΕΣ ΜΕΝΟΥΝ.
BREΧΕΙ ΒΡΕΧΕΙ ΒΡΕΧΕΙ!ΚΟΥΤΡΟΥΛΟ ΚΑΛΩΣ ΜΑΣ ΗΡΘΕΣ,ΑΝΑΨΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙΣ!ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΜΩΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΗΛΙΟ??ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ.ΕΛΕΝΙΤΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ.
εγω με το ταγιερ μια εχθρα την εχω "εξαπανεκαθεν"(!!!!!!) με βλεπει το ταγερ και τρεχει και εγω ξοπισω του φωναζω "ουστ!" ουτε στην δουλεια που κατα καιρους κυκλοφορουσαν κατι εγκυκλιοι χαζοι τυπου -παρακαλουνται οι κυριες να ερχονται με φουστα σακκακι και υποδημα χωστο- εγω τις εγραφα εκει που δεν πιανει και πηγαινα με το τζινακι μου...καθαρη περιποιημενη αλλα...τζινακι!
Αμελαε το θεμα ειναι να συνειδητοποιησουμε την δυναμη μας...και να οργανωθουμε...να αντισταθουμε με τον μονο τροπο που φοβουνται και που ΟΛΟΙ μπορουμε!ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ! και να μην φοβομαστε να "φοβηθουμε" ....γιατι τον τελευταιο καιρο το βλεπω και αυτο...να γινεται ο χαμος και ο Ελληνας επειδη φοβαται να δει τον χαμο(αρα να δρασει) κοιταει απο εκει και σφυριζει αμεριμνα...και καλα "εγω χαρουμενος ειμαι σιγα μη μιζεριασω"...ολα καλα και ωραια....
μα αμα ειναι ολα καλα και ωραια τοτε γιατι γυρω γινεται χαμος? ΟΚ δε λεω να κλαιμε συνεχεια...αλλα και λιγος στοχασμος καλος ειναι ποτε ποτε!και η μελαγχολια δημιουργικη ειναι καμια φορα!
Κουτρουλακι καλα να περασεις μωρο μου ....μακαρι να προλαβω να σε δω!
Εμένα πάλι μου θυμίζουν μια καθηγήτρια{του κατηχητικού,που λέγαμε} που ειχα στο Γυμνάσιο και μας έκανε Λογική{!}....βρε να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε με τίποτα!!!
Είμαι σαν κουδούνι σήμερα 15+14=29 ώρες δουλειάς τις τελευταίες 2 μέρες Σαν Σαρ Πέϊ είμαι από τις ζάρες. Να ξαπλώσω αδέλφια! Να ξαπλώσω... και να οργανωθούμε μετά!!!
(από μέσα μου μουρμουρίζω κάτι συνθήματα των διαδηλώσεων του '80, ότι θυμάμαι χαίρομαι)
Καψοράχη μου, τα ταγιέρ είναι για μεγάλες ηλικίες, δεν είναι για μας, και δεν νομίζω οτι θα φθάσομε ποτε σε ηλικία να τα φοράμε. Πάντως απόψε ενα μπουφάν με κασκόλ μη σου πω και καπέλο το φοράς.
επηρεασμενη απο τα Θ του αφεντικου λεω στον Φ που ειναι διπλα μου.. -πες μου μια λεξη απο Θ! -Θπυροθ!! -χα χα! εκτος απο αυτην! -μα θου ειπα την πιο κλαθικη!
εχω λιωσει στο γελιο...διοτι συνοδευοταν βεβαια και απο αναλογη φατσα!
Καλό ταξίδι σε όσους ταξιδεύουν αυτή την ώρα. Με το καλό να φθάσετε στην μουντή και βροχερή Άνδρο. Καλημέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ-πολύ-πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη μερα σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενιτσα χρονια πολλα και ποιοτικα!
Γαρουφαλιτσα δεν μου ειπες...να παρω παλτουδακι?
Χτες το βραδυ το Ραδιο Αρβυλα ηταν πολυ καλο! κριμα αν το χασατε...διαφορετικη εκπομπη καμια σχεση με τις καθημερτινες με ωραια βιντεο και ντοκυμαντερ πανω στην οικονομια.....τελικα παγκοσμια μας εχουν βαλει σε ενα τρυπακι καταναλωτισμου και εικονικης πραγματικοτητας και εμεις τα ζωντοβολα εχουμε μασισει ΚΑΝΟΝΙΚΑ και ΟΛΟΙ! και λεω ΟΛΟΙ διοτι μπορει να μην εχουμε δανειστει ολοι αλλα ΟΛΟΙ ανεξαιρετως βαζουμε στανταρ και αξιες στην ζωη μας βασει κριτηριων που με δολο μας διοχετευουν χωρις να το παρουμε και χαμπαρι! και παλευουμε για πραγματα τοσο ανουσια!!ειναι μεγαλη συζητηση και δεν χωρα εδω....
καλη συνεχεια και ......καλη ανταμωση!η Ανδρος και μουντη και βροχερη ειναι θεσπεσια!!!!!
Το πλοίο έφυγε,πέρασε τον καβοντόρο με ενα 5αρακι ΒΑ...μια χαρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτάσαμε στην Ανδρο με βαρύ καιρό και κατατόπους βροχερό!
Ας ελπίσουμε οτι αυριο θα φτιάξει ο καιρός να μπορέσουμε να χαρούμε την φύση με καφεδάκι-ουζάκι και τα σχετικά ,έξω και οχι κλεισμένοι μέσα!
Ελσα μου απο καρδιάς πολλές ευχές απο όλους μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας παιδάκια καλό ταξίδι σε όσους φεύγουν-φύγουν για το νησί καλά να περάσετε μπρε και πάρτε καλού κακού και κανένα μαγιουδάκι για ριψοκίνδυνους με την Άνδρο ποτέ δεν ξέρεις ας είναι και μάλλινο ,,, χε χε χε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλσακι πολύχρονη και καλήχρονη,,,
Γεια σου Κουτρουλακι με τα ωραία σου ... λουλούδια ,,, χε χε χε
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Καψοράχη μου,το βράδυ δεν την βγάζεις με ζακέτα. Πάντως το "ταγεράκι" που θα αγόρασες για το Πάσχα, δεν μπορείς να το βάλεις. Χι,χι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαψοράχη εγω τουρτουρίζω....πολύ υγρασία ...πιο ταγεράκι καλέ η χλαίνη του στρατιώτη χρειάζεται...μπρρρρρρρ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΥΧΕΡΟΙ ΟΣΟΙ ΦΥΓΑΤΕ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΛΤΟΥΔΑΚΙ. ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΨΟΡΑΧΗ, ΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΓΕΙΑΙΝΕΙ ΟΛΑ) ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΥΠΟΔΟΡΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ. ΜΙΚΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ.
ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ "ΕΧΘΡΟΥΣ" ΜΑΛΛΟΝ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ.
ΦΥΣΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΟΥΜΕ ΑΠ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΓΕΝΙΚΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=TgWEyv7yJSc&feature=player_embedded
ΑπάντησηΔιαγραφήΣάς ευχαριστώ πολύ γιά τίς ευχές σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή θέλω νά συνεχίσω με κάτι ευχάριστο, αντιγράφω τήν συνταγή, πού θά προσπαθήσω νά εφαρμόσω...
Είναι από τό "Τίς συνταγές τής γιαγιάς μου", στό facebook...
Καλή επιτυχία καί
νά περάσετε όλοι υπέροχα,
όπου κι άν βρίσκεστε!
Πασχαλινά Τσουρέκια
Υλικά γιά μία δόση(γιά 4 μεγάλα και δύο σαλιγγαράκια μικρά)
1κιλό αλέυρι
60 γρ μαγιά νωπή
500 μλ γάλα χλιαρό
ξύσμα από ένα λεμόνι (τριμένο πολύ λεπτό )
1 κουταλιά σούπας μαχλέπι
250 γρ ζάχαρη
1/2 κουταλιά σούπας κοπανισμένη μαστίχα
4 αυγά
125 γρ βούτυρο λιωμένο ζεστό(όχι καυτό)
1αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι γιά να τα αλείψουμε
αμύγδαλα τριμένα
σουσάμι (άν θέλετε)
Προζύμι
Κατ΄αρχάς φτιάχνουμε το προζύμι βάζοντας 100 μλ γάλα και 80 γραμ αλέυρι και τη μαγιά μας ,σε μία λεκανίτσα ανακατεύοντας έτσι ώστε να γίνει ένας χυλός.Το σκεπάζουμε με μία ζελατίνα και το αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά γιά να φουσκώσει και να διπλασιαστε μέχρι να βγάλει φούσκαλίτσεςί.Βάλτετο σε ζεστό μέρο και υγρό .Το καλύτερο είναι να έχετε προθερμάνει το φούρνο γιά λίγο και να το βάλετε εκεί μέσα ,αφού τον έχετε σβήσει φυσικά, μαζί με ένα μπολάκι νερό (γιά υγρασία).Ο φούρνος πρέπει να είναι απλά ζεστός και όχι καυτός.Παλιά το σκέπαζαν με μία κουβέρτα.
Ζύμωμα
Ζεσταίνουμε το βούτυρο , το ρίχνουμε στο μίξερ και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη ,το ξύσμα ,τα αυγά, το γάλα , συνεχίζοντας το ανακάτωμα (με το γάντζο του μίξερ καλύτερα) προσθέτουμε το προζύμι που είναι έτοιμο πιά , ανακατεύουμε, μετά προσθέτουμε τη μαστίχα, ανακατεύουμε και μετά βάζουμε το μαχλέπι.Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι σε τούφες .Αν έχετε μικρό μίξερ και δεν ζυμώνει καλά (χωρίστε το μίγμα και ζημώστε το, μισό μισό ), ή ακόμα καλύτερα ,σταματήστε το μιξεράκι σας ,βγάλτε τα όλα και βάλτε τα σε μεγάλη λεκάνη και ζημώσε τα στη συνέχεια με το χέρι .Ζημώνουμε πάντα από εξω πρός τα μέσα σαν να ανακατεύουμε τη ζύμη ,τραβώντας την σαν να προσπαθούμε να την ξεχυλώσουμε(έχει μεγάλη σημασία το ζήμωμα).
Η ζήμη θα σας κολάει στην αρχή αλλά μετά όταν θα την τσιμπάτε με τα δάχτυλά σας δεν θα σας κολάει.
Αφού τελειώσετε με το ζύμωμα,σκεπάστε τη λεκάνη σας με ζελατίνη (για να μην σας χυθεί έξω ότα φουσκώσει) και σκεπάστε με μία κουβερτούλα και βάλτε τη σε ελαφρά ζεστό φούρνο γιά 3 ώρες μέχρι να φουκώσει. Θα είναι έτοιμη όταν την πιέζετε με το δάχτυλο σαν να πρωσπαθείτε να τρυπίσετε και μένει όπως είναι ,δεν ανασηκώνεται.Το ζημάρι μας φούσκωσε όσο παιρνει,είναι έτοιμο!
Πλάθουμε
Ξεκινάμε τώρα το πλάσιμο και το πλέξιμο των τσουρεκιών μας.Θέλει προσοχή και δεξιοτεχνία γιατί η ζύμη μας είναι μαλακη σαν βελουδένια.Γιαυτό τη ραντίζουμε με αλεύρι γιά να πλέκεται σωστά.
Κόβουμε τη μισή ζύμη και πλάθουμε κοματάκια ίσα, σε μπαστουνάκια μακρουλά ίσα μεταξύ τους ,γιά να γίνουν τα τσουρέκια μας πλεξούδες , ομοιόμορφα..
Η ζύμη είναι μαλακή και υγρή (γιά να γίνουν αφράτα) και μάλλον κολλάει στον πάγκο μας.Ραντίσουμε τα μπαστουνάκια με λίγο αλευράκι γιά να μπορούμε να τα πλέξουμε σε κοτσίδες.Τα πλέκουμε και τα τοποθετούμε σε λαδόκολα και σε ταψάκι.
Φουρνίζουμε
Προθερμάνετε το φούρνο σας σε 200 βαθμούς και αλείψτε με το αυγό , το τσουρέκι που θα βάλετε μέσα ,μόνο.Βάζουμε την αμυγδαλόψυχα σε σχεδιάκια όχι όπου λάχει ,πάνω στις κούρμπες καλύτερα!
Αργότερα ,τα άλλα , τα αλείφετε την ώρα που είναι να μπούν στο φούρνο .Αλείψτε προσεκτικά να μή
σπασετε την κρούστα γιατί μετά θα καθήσει δεν θα πετύχει στο φούσκωμα.
Η μαμά μου τα έψηνε στις αντιστάσεις, πάνω και κάτω,στους 200 βαθμούς στην δεύτερη σκάλα από κάτω ,γιά 15 λεπτα τα μεγάλα και γιά 10 λεπτά τα μικρά.(καθόταν από πάνω μήν της καούν) ,ΠΡΟΣΟΧΗ! Έτσι γινόντουσαν αφράτα και δεν στεγνώνανε την δεύτερη μέρα όπως συμβαίνει συνήθως και αυτό ήταν η μεγάλη της επιτυχία.
Κάποιες φορές ένα από όλα τό έκανε γεμιστό με μερέντα και το έπλαθε στρογγυλό σαν σαλιγγάρι.Ήταν το νοστιμότερο θυμάμαι!!!
Καλή επιτυχία και του χρόνου!!!!!!!!!
1. ΕΛΕΝΙΤΣΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΑΝΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ!!!
2. BOUL-BOUL, ωραιο το βιντεακι, δεν το ειχα δει αυτο το κομματι απο την αρχή... Σου εστειλα ενα αλλο βιντεακι, δυστυχως...δεν παμε καλά, σα χωρα εννοώ, αρα και ο καθενας χωριστά...
3. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ, ΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ ΗΔΗ ΑΝΔΡΟ, ΑΝΑΨΤΗ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΝΑ'ΧΕΙ ΛΙΓΗ ΖΕΣΤΟΥΛΑ, ΚΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ, ΘΕΟΥ ΘΕΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ....ΜΥΑΛΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΟΣ!
4. ΦΙΛΙΑ! ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΟΙ ΑΓΑΠΕΣ ΜΕΝΟΥΝ.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
Ελενίτσα άσε τις ευχαριστίες, κέρνα καμιά δωδεκάδα μπύρες, χε, χε
ΑπάντησηΔιαγραφήΔωδεκαριά καφάσια εννοείς αφεντικούλη τι να κάνουν τα μπουκαλάκια ,,,χε χε χε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενίτσα κερνα, κερνα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς είμαστε οι αγάπες που μένουμε ... αφού δεν θα φύγουμε ,,, χε χε χε
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού δεν κερνάει η Ελσα πάω να χτυπήσω μια παγωμένη συνοδεία στο sushi μου ,,,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην υγειά σας μπρε ,,,
Ενα ζεστό σακε του ταιριάζει Κορίνα...χιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει καλύτερα με μπύρα ashahari,,,
ΑπάντησηΔιαγραφήBREΧΕΙ ΒΡΕΧΕΙ ΒΡΕΧΕΙ!ΚΟΥΤΡΟΥΛΟ ΚΑΛΩΣ ΜΑΣ ΗΡΘΕΣ,ΑΝΑΨΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙΣ!ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΜΩΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΗΛΙΟ??ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ.ΕΛΕΝΙΤΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού πάτε;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόση ώρα ψάχνω νά βρώ κάτι, ...πού πάει μέ μπύρες!...
ΚΑΙ ΣΚΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ,ΑΣΕ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΣΤΑ ΟΣΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεγω με το ταγιερ μια εχθρα την εχω "εξαπανεκαθεν"(!!!!!!)
ΑπάντησηΔιαγραφήμε βλεπει το ταγερ και τρεχει και εγω ξοπισω του φωναζω "ουστ!" ουτε στην δουλεια που κατα καιρους κυκλοφορουσαν κατι εγκυκλιοι χαζοι τυπου -παρακαλουνται οι κυριες να ερχονται με φουστα σακκακι και υποδημα χωστο- εγω τις εγραφα εκει που δεν πιανει και πηγαινα με το τζινακι μου...καθαρη περιποιημενη αλλα...τζινακι!
Αμελαε το θεμα ειναι να συνειδητοποιησουμε την δυναμη μας...και να οργανωθουμε...να αντισταθουμε με τον μονο τροπο που φοβουνται και που ΟΛΟΙ μπορουμε!ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ! και να μην φοβομαστε να "φοβηθουμε" ....γιατι τον τελευταιο καιρο το βλεπω και αυτο...να γινεται ο χαμος και ο Ελληνας επειδη φοβαται να δει τον χαμο(αρα να δρασει) κοιταει απο εκει και σφυριζει αμεριμνα...και καλα "εγω χαρουμενος ειμαι σιγα μη μιζεριασω"...ολα καλα και ωραια....
μα αμα ειναι ολα καλα και ωραια τοτε γιατι γυρω γινεται χαμος?
ΟΚ δε λεω να κλαιμε συνεχεια...αλλα και λιγος στοχασμος καλος ειναι ποτε ποτε!και η μελαγχολια δημιουργικη ειναι καμια φορα!
Κουτρουλακι καλα να περασεις μωρο μου ....μακαρι να προλαβω να σε δω!
καλη συνεχεια.....
Ελενιτσα αστα αυτά... χρωστάς μπύρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαψοράχη πάρε ζακετούλα (παλτό, μπουφαν)
Τα ταγερ μου θυμίζουν το φιλμ:
"ο διαβολος φορούσε Prada"
Μπρρρ...
Εμένα πάλι μου θυμίζουν μια καθηγήτρια{του κατηχητικού,που λέγαμε} που ειχα στο Γυμνάσιο και μας έκανε Λογική{!}....βρε να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε με τίποτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σαν κουδούνι σήμερα
ΑπάντησηΔιαγραφή15+14=29 ώρες δουλειάς τις τελευταίες 2 μέρες
Σαν Σαρ Πέϊ είμαι από τις ζάρες.
Να ξαπλώσω αδέλφια!
Να ξαπλώσω... και να οργανωθούμε μετά!!!
(από μέσα μου μουρμουρίζω κάτι συνθήματα των διαδηλώσεων του '80, ότι θυμάμαι χαίρομαι)
Αααααα,ναι...τα συνθήματα ...αυτά μας μείνανε ...και τώρα κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και αναρωτιόμαστε εμείς φταίμε???
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορεί εμείς θα φταίμε...
Θυμάμαι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΥΜΑΜΑΙ
Δεν είναι πολύ ωραίο το Θήτα σ' αυτή τη λέξη που έχει σχέση με την μνήμη;
Θυμάμαι
Θυμάρι
Θάλασσα
Θαύματα
θέλω
θύμα ,,,
ΑπάντησηΔιαγραφήΘελω να κοιμηθώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ καλά αν είναι ετσι Κορίνα, από θήτα αρχίζει και η λέξη που όλα τα τελειώνει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦεύγω, πάω για υπνο
Τα λέμε
ΚΑΨΟΡΑΧΗ, ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΜΑΣ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΑ Ο,ΤΙ ΕΓΡΑΨΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΦΕΝΤΙΚΟ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ '80, ΕΤΣΙ; ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΤΕ;
ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΔΥΟ ΓΛΥΚΑ ΠΟΥΛΙΑ
ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΙ... ΟΣΟ ΘΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.
Ευχαριστώ φίλε μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ όχι και έτσι αφεντικούλη, καλή ξεκούραση ,,,
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΕΞΗ ΑΠΟ ΘΗΤΑ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΜΜΜΜ...
ΘΡΥΛΟΣ!!!
χα χα χα καλό Αμέλαε εγώ νομίζω εννοεί ... θφαίρα ... χα χα χα
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχαχα,καλό.....οτι πρέπει για τόνωση του αφεντικού!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήLIVE
ΑπάντησηΔιαγραφήη Μάνια Πολέμη αυτη την στιγμη στον ΣΚΑΙ
Πολυ καλή η Μάνια
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ ρε τι βγάζει η Ανδρος!!!
Τα καλύτερα ,,,
ΑπάντησηΔιαγραφήμπουλ-ακι, πηγαινε για νανι, και αύριο μέρα είναι, καλα να'μαστε, αντοχές να'χουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήθυμασαι;
"ΘΑΥΜΑ ΓΕΥΣΗ"!
...με παιρνουν καθε 10λεπτα τηλεφωνο για τηλεφωνικη παραγγελία, τα νεύρα μου, τα χαπια μου κι ενα ταξί να φυγω ...
...για Ανδρο.
Καψοράχη μου, τα ταγιέρ είναι για μεγάλες ηλικίες, δεν είναι για μας, και δεν νομίζω οτι θα φθάσομε ποτε σε ηλικία να τα φοράμε. Πάντως απόψε ενα μπουφάν με κασκόλ μη σου πω και καπέλο το φοράς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ψυχή στη γειτονιά Γαρουφαλιά τουρτουρίζει, χα, χα
ΑπάντησηΔιαγραφήανεκδοτακι σπιτικο δικο μας....και ζεστο-ζεστο!
ΑπάντησηΔιαγραφήεπηρεασμενη απο τα Θ του αφεντικου λεω στον Φ που ειναι διπλα μου..
-πες μου μια λεξη απο Θ!
-Θπυροθ!!
-χα χα! εκτος απο αυτην!
-μα θου ειπα την πιο κλαθικη!
εχω λιωσει στο γελιο...διοτι συνοδευοταν βεβαια και απο αναλογη φατσα!
Θπυρος λοιπον αφεντικουλι!
απο τον γοητα!
Καλό Φώτη, καλό
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=uLrYsLTMM6Y&feature=related
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ βρε ατιμο παιδί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημενο "in the cool of the day"
αυριο θα εχει μποφορια...το ειπα στην Χρυσανθη (θα την παρω μαζι) και μου ειπε το ΦΟΒΕΡΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή"ευκαιρια να κουνηθουμε και λιγο!μουχλιασαμε ακινητοι!"
η Απιθανη Κλασικη Ετοιμολογη Μπλουκενα!
http://www.youtube.com/watch?v=gJGW7FMKIC0&feature=player_embedded
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα απο την ηλιόλουστη αλλά με μποφόρια Ανδρο!
ΑπάντησηΔιαγραφή