Το καλοκαίρι του 2025, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος “Το Γαύριο” στην Άνδρο παρουσιάζει ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα γεμάτο μουσική, ιστορία και παραδοσιακές εκδηλώσεις.
Σάββατο 19 Ιουλίου, 21.00 – ΣΥΝΑΥΛΙΑ Σοφία Παπάζογλου
«Μια Φωνή, Χίλιες Ιστορίες» Προαύλιο Νέου Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου
Η εκφραστικότητα, η δυναμική της ερμηνεία, καθώς και η συνεργασία της με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και τραγουδοποιούς την έχουν καθιερώσει ως μία από τις πιο αγαπητές τραγουδίστριες της γενιάς της. Με ρεπερτόριο που ποικίλλει από ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια μέχρι τα χρυσά λαϊκά του ’60 και τις σύγχρονες επιτυχίες της υπόσχεται μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη συγκίνηση, ρυθμό και αυθεντική διασκέδαση.
Σπύρος Πατράς μπουζούκι, τραγούδι
Ντάσο Κούρτι ακορντεόν
Κώστας Παπαγεωργίου κιθάρα
Βαγγέλης Καρύπης κρουστά
Δημήτρης Σίντος μπάτσο
Είσοδος 10 €
Παρασκευή 8 Αυγούστου, 21.00 – Ανδριώτικο παραδοσιακό γλέντι
📍Λιμάνι Γαυρίου
Σταύρος ΛΑΡΙΟΣ βιολί – τσαμπούνα
Κώστας ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ κιθάρα
Δημήτρης ΡΕΝΤΑΣ λαούτο – τραγούδι
Γιώργος Ρέρρας βιολί – τραγούδι

Δευτέρα 11 Αυγούστου, 21.00 – ΟΠΙΑΝ (Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Άνδρου)
📍Προαύλιο Νέου Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου
Προβολή προφορικών μαρτυριών & συζήτηση για το διαχρονικό ζήτημα της διαχείρισης νερού στην Άνδρο!
Ποια μυστικά κρύβουν στην Άνδρο τα ποτάμια, οι ρεματιές, οι πηγές, οι εχυτοί, τα τοξωτά γεφύρια, οι νερόμυλοι; Πώς ήταν οι ζωές των ανθρώπων, μια και δύο γενιές πριν, δίπλα στα νερά του νησιού μας; Υπήρχαν τα ίδια προβλήματα νε ρού με τα σημερινά και πώς λύνονταν.
Θα προβληθούν αποσπάσματα από προφορικές μαρτυρίες κατοίκων του νησιού και θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση αφιερώνεται σε όλους τους συντοπίτες μας που μοιράστηκαν μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις και τις εμπειρίες διαβίωσής τους στην Άνδρο.
—ΟΠΙΑΝ Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Άνδρου
Τρίτη 19 Αυγούστου, 21.00 Η Παναγία του Γάλλου στο Γαύριο
📍Προαύλιο Νέου Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου
Ένα «άγνωστο» μεσαιωνικό μνημείο, η ιστορία της εκκλησίας όπως μας την αποκαλύπτει η αρχιτεκτονική της, τα τοπωνύμια της περιοχής και η ιστορι κή χαρτογραφία της Άνδρου.
Παρουσίαση: Νίκος Βασιλόπουλος - αρχιτέκτονας ερευνητής
Ιωάννης Σ. Βιταλιώτης - Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, ερευνητής Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΒΝΜΤ)
Σάββατο 23 Αυγούστου, 20.30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η εθνική αντίσταση στην Άνδρο 1941-1944 Μαρτυρίες
📍Προαύλιο Νέου Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου
«Ο εξ Αμολόχου Δημήτρης Τσατήρης αφηγείται τις αναμνήσεις του από την αλβανική εποποιία και σκιαγραφεί την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στην Άνδρο την περίοδο 1941-1944 με βάση το προσωπικό του αρχείο, το οποίο επαναπροσεγγίζει και εμπλουτίζει είτε από μνήμης είτε μέσω συνεντεύξεων των συναγωνιστών του περίπου 30 χρόνια μετά. Πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκουμέντο που αναφέρεται σε μία ”αποσιωπημένη” περίοδο της ιστορίας του νησιού. Μέσα από την ειλικρινή μαρτυρία του καταδεικνύεται πως οι άν- θρωποι δημιουργούν την ίδια τους την ιστορία σε τοπικό επίπεδο».
Αντώνης Λιάκος, ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημήτρης Κυρτάτας, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μαρία Σπηλιωτοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρον Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών
Γιώργος Δ. Τσατήρης, Δικηγόρος, Επιμελητής του βιβλίου
Εκδόσεις: GUTENBERG