Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Η Άνδρος χτες και σήμερα - Το φωτογραφικό αρχείο Ευθύμιου Σπυριδωνόπουλου στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη

Το φετινό καλοκαίρι η Καΐρειος Βιβλιοθήκη φιλοξενεί στον εκθεσιακό της χώρο, στην πρώην οικία Κυδωνιέως, έκθεση φωτογραφιών της Άνδρου με τίτλο «Η Άνδρος χτες και σήμερα. Φωτογραφικό αρχείο Ευθύμιου Σπυριδωνόπουλου». 

Οι φωτογραφίες  απεικονίζουν τοπία και οικισμούς του νησιού, αρχαιότητες, μοναστήρια και εκκλησίες, σκηνές από την επαγγελματική, κοινωνική και θρησκευτική ζωή των κατοίκων του, Ανδριώτες της διασποράς και πορτραίτα ανδρών και γυναικών. Αποτυπώνουν εικόνες της σημερινής Άνδρου αλλά και άλλες που έφυγαν ανεπιστρεπτί.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης, στην πλειονότητά τους, οφείλονται στον Ευθύμιο Σπυριδωνόπουλο και τον πατέρα του Χρήστο και ανάγονται στο δεύτερο μισό του 20ού και στον 21ο αιώνα. Οι παλαιότερες, των αρχών του 20ού αιώνα, προέρχονται από το Φωτογραφικό Αρχείο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Δύο αποτελούν λήψεις του Ανδρέα Εμπειρίκου και της Μαρίνας Καραγάτση, ενώ κάποιες άλλες των τριών γνωστότερων φωτογράφων της ΄Ανδρου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, του Οννίκ Εσσαγιάν, του Ανδρέα Πήλικα και του Αλέκου Χάλαρη. Οι τελευταίες εντάχθηκαν στο αρχείο Σπυριδωνόπουλου από παραδόσεις ιδιωτών. 

Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, ώρα 19.00, Οικία Μ.Ε. Κυδωνιέως

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

WWF Greece εκδήλωση στην Χώρα - Άνδρος

Tην Τετάρτη 3 Ιουλίου θα βρισκόμαστε στην Άνδρο, σε μία εκδήλωση για τα «νέα» ψάρια που κολυμπούν στις θάλασσές μας!

Ελάτε να μάθετε πώς να τα μαγειρέψετε για να τα βάλετε στο πιάτο σας, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία των θαλασσών μας.

Μαζί μας θα είναι οι σεφ Γιώργος Τσούλης / Giorgos Tsoulis, Dimitris Giginis, Kimon Katenidis με εύκολες και νόστιμες συνταγές και η βιολόγος Παναγιώτα Σωτηροπούλου με πρωτότυπες παρασκευές ξενικών!

ΠΗΓΗ: www.facebook.com/WWFGreece

Τα καμένα στα Υψηλού


Φωτογραφίες: Ελένη Σαλουβάρδου


Οτι άφησε πίσω της η φωτιά. Το σπίτι που κάηκε στα Υψηλού.