Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Tο Αρχείο δικηγόρου Δημοσθένη Κονάρη παραδόθηκε στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη

Ειρήνη Δάμπαση, Δημήτρης Κοκκίνης

Ο Δημήτρης Κοκκίνης παρέδωσε το Αρχείο δικηγόρου Δημοσθένη Κονάρη στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη όπου ενοποιήθηκε με το ιστορικό αρχείο της Λέσχης Ανδρίων που φυλάσσεται εκεί, προσβάσιμο στην έρευνα.

Αρχείο δικηγόρου Δημοσθένη Κονάρη

Το Τμήμα Ιστορικού Αρχείου και Βιβλιοθήκης της Λέσχης Ανδρίων συγκεντρώνει και παρουσιάζει αρχειακό υλικό και βιογραφίες ιστορικών μελών της και ευεργετών της.

Την 1η Νοεμβρίου 2021, το Τακτικό Μέλος της Λέσχης Ανδρίων, κ. Δημοσθένης Κονάρης παρέδωσε 2 φακέλους με αρχειακό υλικό που αφορούν τη δικαστική διαμάχη για το κτήριο της Λέσχης Ανδρίων (παραχώρηση Ζαννή Καμπάνη) που ήταν η έδρα της από το 1925 έως το 2011. Ο κ. Δημοσθένης Κονάρης είχε διατελέσει δικηγόρος της Λέσχης Ανδρίων για την υπόθεση.

Το αρχείο είναι πολύ πλούσιο σε μαρτυρίες ιστορικών μελών της Λέσχης Ανδρίων, όπως καταγράφονται από τις ένορκες καταθέσεις και αλληλογραφίες τους, που περιγράφουν την ιστορία και τις δραστηριότητες της Λέσχης Ανδρίων. Επίσης, υπάρχει πλούσιο υποστηρικτικό υλικό.

Στο αρχείο περιλαμβάνεται επίσης αντίγραφο του καταστατικού της πρώτης Λέσχης με την επωνυμία «Λέσχη η Άνδρος» με ημερομηνία ίδρυσης 1η Νοεμβρίου 1870. Είχαν υπάρξει αναφορές για την ύπαρξη αυτής τις πρώτης Λέσχης, αλλά δεν υπήρχαν στο αρχείο έγγραφα που το αποδείκνυαν. Σύμφωνα με έγγραφη μαρτυρία του Δ. Καμαριανού, στο ίδιο αρχείο, η «Λέσχη η Άνδρος» λειτούργησε τουλάχιστον μέχρι το 1883. Οι προσπάθειες για την επαναδραστηριοποίησή της ξεκίνησαν πιθανόν το 1922, για να ιδρυθεί το 1925 η «Λέσχη Ανδρίων» στη σημερινή της μορφή. Στο μεσοδιάστημα, τον ρόλο της Λέσχης εξυπηρετούσε το Καφενείο του Ρεμούνδου.

Το αρχείο προσκομίσθηκε στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) όπου ταξινομήθηκε, συγχωνεύθηκε και τοποθετήθηκε σε αντιόξινους φακέλους, στο πλαίσιο της σχετικής επιστημονικής αρωγής του Ιδρύματος προς τη Λέσχη. Το αρχείο παραδόθηκε στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη όπου ενοποιήθηκε με το ιστορικό αρχείο της Λέσχης Ανδρίων που φυλάσσεται εκεί, προσβάσιμο στην έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου