Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Άγιοι Απόστολοι στα Λειβάδια

Η φωτογραφία είναι από το 2019.

Οι Άγιοι Απόστολοι βρίσκονται δίπλα στην κοίτη του Λειβαδιανού ποταμού περίπου στο μέσο της απόστασης Λειβάδια - Χώρα. Κάθε χρόνο πιστοί από τη Χώρα, τα Λειβάδια πηγαίνουν στον εσπερινό. Χωμένο μέσα στα δέντρα και με τα χαρακτηριστικά μαδέρια για το πέρασμα του ποταμού είναι γραφικό. Οι καλοκαιρινοί εσπερινοί δεν είναι μόνο για θρησκευτική λατρεία είναι μια σπουδαία βαθιά ριζωμένη παράδοση. 


Δεν ξέρω ποιανού ήταν η ιδέα να μην πραγματοποιούνται λειτουργίες λόγω covid19 στα ξωκλήσια, δεν καταλαβαίνω γιατί έτσι κι αλλιώς οι πιστοί ένα κερί ανάβουν και βγαίνουν έξω. Την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων την φροντίζει η οικογένεια που μένει στον μπαξέ μαζί με τους ιδιοκτήτες και οι γείτονες. Την καθαρίζουν και την επισκευάζουν, όπως αντίστοιχα κάνουν πολλές οικογένειες παντού.


Ετσι χθες στον εσπερινό όλοι αυτοί οι άνθρωποι άνοιξαν τους Αγίους Αποστόλους, άναψαν τα καντήλια, ήρθαν πολλοί Χωραΐτες όπως συνήθιζαν, κάθισαν στα παγκάλια, τα είπαν και έφυγαν! Αυτά και Βοήθεια μας! 

Εύγε στους ανθρώπους που κρατούν όρθιες τις εκκλησίες... γιατί η ιεραρχία σα να το κάνει επίτηδες να μας διώξει από τις εκκλησίες. 

(αυτό το μικρό κείμενο - σχόλιο γράφτηκε από εμένα την Άννα Μ. Βούλγαρη)


Παλιότερες αναρτήσεις από τους Αγίους Αποστόλους ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα στα όμορφα λιβάδια χρόνια πολλά στους εορτάζοντες σήμερα
    Νομίζω είναι ντροπή να μην υπάρχει ένας παππάς να κάνει λειτουργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η γνώμη μου είναι, ότι οι Δεσποτάδες διώχνουν τον κόσμο απο τα ξωκκλήσια

    Όπως ολοι ξέρομε το καλοκαίρι κυρίως σχεδόν ολοι βρίσκονται εξω από το εκκλησάκι, για πρακτικούς λόγους

    Ι. Μ. Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή