Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Θεοδόσης Ι. Σουσούδης: Η Ατομική ευθύνη, βασικό στοιχείο κατά της πανδημίας Covid19

Τις τελευταίες μέρες βιώνουμε την πραγματική ανησυχία. 

Ο ιός covid έκανε «δυναμικά» την εμφάνισή του, εξουδετερώνοντας σε χρόνο ρεκόρ ως άστοχες και επιπόλαιες τις πρόσφατες δηλώσεις, από παράγοντες του νησιού.

Το πρόβλημα πλέον είναι στη πόρτα μας και αν δεν προσέξουμε τώρα με την σοβαρότητα που αρμόζει στην περίπτωση αυτή, μπορεί να βιώσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Τις σκέψεις μου αυτές τις εκφράζω σαν απλός πολίτης και γιατρός που υπηρετώ στο νησί 20 χρόνια και όχι σαν εκπρόσωπος κάποιου φορέα.

Δυστυχώς η επιτροπή covid που συνέστησε ο Δήμαρχος κ. Λοτσάρης, δεν υφίσταται πλέον. Ίσως να έχει σκεφτεί κάτι καλύτερο και εύχομαι να πετύχει το σκοπό του. Ίσως να αποφάσισε να το διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο και πάλι εύχομαι να πετύχει για το καλό όλων.

Διαβάζουμε, μαθαίνουμε από το διαδίκτυο για νέα περιστατικά, πέντε χθες, τέσσερα ή οκτώ  προχθές, επτά σήμερα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μεγάλη αναστάτωση, ανάμεσα στους κατοίκους. Πως κάποιοι μαθαίνουν πριν τον ΕΟΔΥ και ανακοινώνουν δημόσια αριθμούς κρουσμάτων και «φωτογραφίζουν» ανθρώπους, αυτό δεν μπορώ να το  απαντήσω μετά βεβαιότητας. Προσωπικά η πρόσβασή μου σε επίσημα στοιχεία είναι η μόνη επίσημη υπεύθυνη και ρεαλιστική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ

Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή ο καθένας από εμάς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να βάλει την ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ πάνω από όλα.

Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε ότι το νησί μας δεν ήταν τυχαία covid free τόσο μεγάλο διάστημα, παρά τις επιπολαιότητες κάποιων.

Προέχει η Υγεία, η Δημόσια Υγεία και αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας.

Το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όριά του και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε όλοι μαζί έναν αγώνα ευθύνης και συνέπειας στο μέγιστο δυνατό.

Προς τούτο συστήνω σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα ή ύποπτο κρούσμα, να κάνουν rapid test  και ακόμα στη περίπτωση που είναι αρνητικό να συνεχίσουν να φυλάγονται σαν να ήταν φορείς. 

Στη συνέχεια οφείλουν όλοι όσοι  έκαναν το rapid test να κάνουν ΚΑΙ το μοριακό. Αυτό είναι κάτι που θα το συστήσει,  η ίδια η υπηρεσία, αλλά και ο καθένας που θέλει να συνεισφέρει στην διαφύλαξη και στην πρόληψη της ατομικής και της δημόσιας υγείας. 

Στις υπηρεσίες που παρουσιάστηκε κρούσμα, οφείλουν οι υπάλληλοι εκείνοι που ήρθαν σε επαφή με αποδεδειγμένο κρούσμα να απομονωθούν στην οικία τους για 10 με 14 μέρες.

Οι υπηρεσίες που παρουσιάστηκε το κρούσμα καλό είναι να κλείσουν για ορισμένες ημέρες ή να λειτουργήσουν αυστηρά με το ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας, ενώ παράλληλα να γίνει σχολαστική απολύμανση όλων των χώρων και των αντικειμένων τους, απουσία των υπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση δεν νοείται υπηρεσία που έχει διαγνωσμένο κρούσμα να φιλοξενεί σε κάθε χώρο γραφείου, ανεξαρτήτως τετραγωνικών, περισσότερα από ένα άτομο.

Οι κανόνες που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ, πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο και ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για νησί.

Άρα οφείλουμε να είμαστε «ακόμα πιο υπερβολικοί» στα μέτρα προφύλαξης των συνανθρώπων μας, αφού οι συνθήκες σε ένα νησί διαφέρουν κατά πολύ με εκείνες των ηπειρωτικών πόλεων, όπου η πρόσβαση στα νοσοκομεία εκείνων που έχουν ανάγκη είναι άμεση.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να θέσουμε πάνω από όλα την δική μας ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, ακολουθώντας πιστά και ακόμα περισσότερο, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, φορώντας την μάσκα, πλένοντας ή απολυμαίνοντας συχνά τα χέρια μας και όσοι έχουν την ευκαιρία πρέπει να εμβολιάζονται.

Η ευθύνη εκείνων που προίστανται των υπηρεσιών  είναι προφανής  και οφείλουν να προσέχουν ακόμα περισσότερο και να δίνουν εκείνες τις κατευθύνσεις, οι οποίες θα διαφυλάξουν την υγεία των υφισταμένων τους.

Παράλληλα η ευθύνη όπως προείπα του καθενός από εμάς είναι εξίσου προφανής και μόνο με την τήρηση των μέτρων θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σύντομα στη κανονικότητά μας, γιατί εκτός της υγείας έχει φτάσει στα όριά της και η οικονομία του τόπου μας.

Συνεπώς η συνεχής ενημέρωση,  με τον ΕΟΔΥ και με τους επιστήμονες υγείας είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την σταδιακή επιστροφή στη κανονικότητά μας.

Θεοδόσης Ι. Σουσούδης

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα στα όμορφα λιβάδια
    Η συμβουλή του κάθε επιστήμονα είναι καλό να την πράξουμε και μάλιστα να έρχεται από το Θεοδόση Για το καλό το δικό μας και το συνάνθρωπο μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή