Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε την έκθεση Γιάννη Τσαρούχη στο Κυδωνιέως



Οι ΠΛΟΕΣ είναι ένας πολιτιστικός θεσμός του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως που εδώ και 25 χρόνια πλουτίζει εικαστικά την πολιτιστική ζωή της Άνδρου. Φέτος την έκθεση - αφιέρωμα  "Τσαρούχης, Επίκαιρος και Διαχρονικός"εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

"Ναύτης στον ήλιο"
Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπα και πολλαπλά έργα, κυρίως από τη συλλογή του Δημήτρη Τσίτουρα, είναι δε επιμελημένη μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια, έτσι ώστε ο θεατής να "εισέρχεται" κυριολεκτικά στη θαυμαστή μυστική ατμόσφαιρα των έργων του Γιάννη Τσαρούχη. Το σκοπό αυτό οι αίθουσες έχουν βαφτεί με αποχρώσεις από πίνακες, ο συλλέκτης Δ. Τσίτουρας έχει φέρει έπιπλα, αντικείμενα. Ανθοδοχεία με άνθη που τόσο αγαπούσε ο Τσαρούχης κοσμούν τους χώρους. Η μουσική του Μάνου Χατζηδάκι βοηθά την κατάνυξη και την μυσταγωγία. Δεν πρόκειται για μια απλή έκθεση πινάκων ενός σπουδαίου ζωγράφου, είναι μια κατάδυση στο θαυμαστό κόσμο του!


Αθηνά Σχινά / Επιμέλεια έκθεσης
Νίκη Γρυπάρη / Ίδρυμα Τσαρούχη
Δημήτρης Τσίτουρας / συλλέκτης: Η επιτομή του καλού γούστου! 
Το εμβληματικό κτίριο Βογιατζίδη, δεξιά η Καΐρειος Βιβλιοθήκη.
Παρόντες στην τελετή: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β´ η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, οι βουλευτές κ.κ. Μονογυιού, Φόρτωμας, ο πρ. Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θ. Σουσούδης, ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δ. Λοτσάρης, η δημοσιογράφος κ. Άννα Παναγιωταρέα και πλήθος κόσμου.

Η αποχώρηση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου
Ο συλλεκτικός πολυτελής, δίγλωσσος κατάλογος-λεύκωμα.
INFO
Επιμέλεια έκθεσης: Αθηνά Σχινά, Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ)
Σχεδιασμός εκθεσιακών χώρων: Σταμάτης Ζάννος.

Διάρκεια: Σάββατο 27 Ιουλίου μέχρι Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης

My way
Ήμουν και εγώ εκεί στα κάγκελα και έβγαζα φωτογραφίες από τα πλάγια.
Ευτυχώς ου είμαι κοντή και τρύπωνα. Έβρισκα κάποιο κενό στα κάγκελα και τραβούσα φωτογραφίες. Ευτυχώς που δεν σφηνώθηκε ο φακός και δεν μου έπεσε το κινητό στο παρτέρι του Κυδωνιέως! Βέβαια αν ήμουν ψηλή θα είχα το πλεονέκτημα του ύψους, αλλά δεν πειράζει τα κατάφερα και τους έβγαλα όλους προφίλ! (ελπίζω να είναι το καλό τους!) Ωραία εμπειρία!

1 σχόλιο: