Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

ΕΑΕ: Προληπτικός οδοντιατρικός και ορθοδοντικός έλεγχος στους μαθητές της Ανδρου


Πραγματοποιήθηκε σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Άνδρου και στις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, το τριήμερο 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου 2017. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων, η οποία παρείχε τα αναλώσιμα υλικά, που χρησιμοποιήθηκαν για την εξέταση των παιδιών. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν αφιλοκερδώς οι οδοντίατροι: Λαζαρίδης Γιώργος, Λαζάρου Κώστας, Μαγείρου Άννα, Παλαιοκρασσά Σουσούδη Κατερίνα, Παφίλης Αναστάσης, Τέντες Παντεζής, Τσουμέζης Αντώνης και οι ορθοδοντικοί Βασταρδή Ελένη και Ζαρμπή Κατερίνα.
Εξετάστηκαν 464 μαθητές σε σύνολο 668 , γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Ένα μεγάλο μέρος από τους μαθητές που δεν εξετάστηκαν οφειλόταν στη μη συγκατάθεση των γονιών τους, κάτι που μας εξέπληξε και μας προβλημάτισε. Οι οδοντίατροι εξέτασαν τα παιδιά και ενημέρωσαν για την στοματική κατάστασή τους μέσω των βιβλιαρίων υγείας τους, συμβούλεψαν τους μαθητές για τη σημασία της πρόληψης καθώς και την ανάγκη επίσκεψης  στον οδοντίατρο από μικρή ηλικία.
Οι ορθοδοντικοί που διενέργησαν τον έλεγχο των 464 μαθητών διαπίστωσαν ορθοδοντικά προβλήματα μετρίου ή σοβαρού βαθμού σε ποσοστό 65%, ενώ επισήμαναν ότι σε ποσοστό 16% η έγκαιρη προληπτική ορθοδοντική αγωγή θα μπορούσε να περιορίσει ή και να αποτρέψει την ανάγκη για μετέπειτα ορθοδοντική θεραπεία.
Οι παρατηρήσεις αυτές υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ορθοδοντικών προβλημάτων από ειδικό ορθοδοντικό, σε παιδιά ηλικίας 7-8 ετών σε συμφωνία και με την οδηγία της παγκόσμιας ορθοδοντικής κοινότητας. Η προτροπή αυτή αποτέλεσε τον λόγο, που ο ορθοδοντικός έλεγχος στη συγκεκριμένη δράση αφορούσε σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, που, παρότι πολύ νεαρά για πλήρη ορθοδοντική θεραπεία, είναι απολύτως κατάλληλα για προληπτική αγωγή. Ο έλεγχος θα επεκταθεί και στα παιδιά των νηπιαγωγείων του νησιού στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Στο παρελθόν είχε γίνει αντίστοιχη εκστρατεία ενημέρωσης, ορθοδοντικής από την κυρία Ζαρμπή και οδοντιατρικής από τον αείμνηστο Κωστή Καλαμπαλίκη, ο οποίος είχε οργανώσει πολλές φορές προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης σε μαθητές της Άνδρου, την αναφορά στο έργο του οποίου και τη προσφορά του στην οδοντιατρική επιστήμη θεωρούμε αναγκαία.
Οι συμμετέχοντες γιατροί και το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου