Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος "Το Γαύριο" καλεί σε εκδήλωση τους συλλόγους της Άνδρου

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος "Το Γαύριο" καλεί τους Ανδριώτικους συλλόγους από κοινού να διοργανώσουν μια εκδήλωση "στην οποία θα κληθούν βουλευτές όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου ώστε να τους ενημερώσουμε για την καταστροφή του περιβάλλοντος που ήδη έχει γίνει, αλλά και την επερχόμενη, από τις πολλές αδειοδοτήσεις που υπάρχουν για το νησί μας"

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πριν από μερικούς μήνες, 17 σύλλογοι της Άνδρου είχαμε  συνυπογράψει και δημοσιοποιήσει ένα κείμενο εκφράζοντας τις ανησυχίες μας, σχετικά με την καταστροφή στο περιβάλλον που έχει γίνει  σε ορισμένες περιοχές του νησιού μας κατά την διαδικασία εγκατάστασης Ανεμογεννητριών (Φραγκάκι, Μαραθιά). Δυστυχώς η καταστροφή συνεχίζεται, αυτή την φορά σε  παραλίες που αποτελούν ιδιαίτερης προστασίας οικοσυστήματα (οδηγία Ευρωπαϊκής Ένωσης αρθρ.6 περί προστασίας περιοχών Natura).

Έχει γίνει γνωστό  από το διαδίκτυο, η κατασκευή αυθαίρετης προβλήτας στον αιγιαλό της περιοχής Στενό Δ.Ε. Κορθίου από σκυρόδεμα, με επίστρωση από ογκώδεις κυβόλιθους  και παρότι η Λιμενική Αρχή από 3/11/2021 που διαπίστωσε την παρανομία και έδωσε εντολή να σταματήσει το έργο καταθέτοντας μήνυση , οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά. 

Η κατασκευή αυτή καθώς και η διάνοιξη δρόμου πολλών μέτρων, κατά πλάτος και μήκος στη συνέχεια του αιγιαλού που έγινε για την εκφόρτωση των ανταλλακτικών Ανεμογεννητριών στη θέση Φραγκάκι, άνοιξε την όρεξη και στις άλλες εταιρίες που έχουν πάρει άδεια και συγκεκριμένα, δημοσιοποιήθηκε σχέδιο για προβλήτα με συνεχόμενο δρόμο, στην  παραλία  Ζόρκο (από τις ωραιότερες παραλίες πανελλαδικά). Οι επισημάνσεις για προσωρινές κατασκευές που θα αποξηλωθούν όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση δεν μας καθησυχάζουν, όταν στην σχετική Μελέτη αναφέρεται ότι η κατασκευή αυτή θα χρησιμοποιείται σε όλο το διάστημα λειτουργίας των Α/Γ.   Εξάλλου οι πληγές από τα ογκώδη βαρέως τύπου μηχανήματα θα είναι τόσο μεγάλες και η αλλοίωση  στο περιβάλλον μη αναστρέψιμη, για πάρα πολλά χρόνια.

Θεωρούμε ότι σ’αυτή την βάναυση παρέμβαση στο περιβάλλον του νησιού μας δεν θα πρέπει να μείνουμε απαθείς και μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε  αναδεικνύοντας το πρόβλημα. 

Για το σκοπό αυτό, ο  Σύλλογος  μας αποφάσισε να  σας καλέσει να διοργανώσουμε από κοινού μία εκδήλωση στην οποία θα κληθούν βουλευτές όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου ώστε να τους ενημερώσουμε  για την καταστροφή του περιβάλλοντος που ήδη έχει γίνει, αλλά και την επερχόμενη, από τις πολλές αδειοδοτήσεις που υπάρχουν για το νησί μας και να ζητήσουμε να αναδείξουν το θέμα με τον πιο πρόσφορο τρόπο. Στην εκδήλωση επίσης θα καλέσουμε τους νομικούς, τους επιστήμονες και όσους γνωρίζουν το ιστορικό του θέματος  από τους  οποίους θα ζητήσουμε να ενημερώσουν τους παριστάμενους.   

Πιστεύουμε ότι  οι σύλλογοι της Άνδρου όταν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να πετύχουμε πολλά για το νησί μας, κυρίως όμως τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του προστατεύοντας το περιβάλλον.  

Έφη Πανταζή
Πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου «το Γαύριο»
2/12/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου