Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Περπατώ και κολυμπώ στην Ανδρο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2018

Η ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ σε συνεργασία με το γραφείο δραστηριοτήτων & περιηγήσεων Trekking Andros & Outdoor Activities διοργανώνουν πεζοπορικές δραστηριότητες το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Αν αγαπάτε τη φύση και την περιπέτεια, αν σας αρέσει να ανακαλύπτετε μέρη άγνωστα στον περισσότερο κόσμο αλλά και να επισκέπτεστε τόπους ήδη γνωστούς με έναν διαφορετικό τρόπο, περισσότερο βιωματικό, τότε, ακολουθήστε μας αυτό το απολαυστικά πεζοπορικό τριήμερο στα μονοπάτια και τις παραλίες της Άνδρου.
Σάββατο 26 Μαΐου: Αγ.Νικόλαος - Παραλία Άχλας- Αγ.Νικόλαος
Απόσταση : 10χλμ (5χλμ + 5χλμ)– Διαφορά Υψομετρικής : -488/+488., Ξεκινάμε από το μοναστήρι για να καταλήξουμε στη θάλασσα. Δυσκολία : Μέτρια προς δύσκολη Διάρκεια: περίπου 2 ώρες η κατάβαση και 2,5 ώρες η ανάβαση

Με αφετηρία το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Η πορεία μας, θα ακολουθήσει βορειοανατολική πορεία και στη συνέχεια θα προσεγγίσουμε το ποτάμι, έναν από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της Άνδρου, ζώνη απόλυτης φυσικής προστασίας. Το ποτάμι, στο μεγαλύτερο μέρος του γεμάτο από πλατάνια, καταλήγει στην παραλία σχηματίζοντας μια μικρή λιμνοθάλασσα , όπου φιλοξενεί κατά περιόδους μεταναστευτικά πουλιά.
Επιστροφή διά θαλάσσης στη Χώρα (καιρού επιτρέποντος ) 7€ ανά άτομο . Αν ο καιρός δεν το επιτρέψει θα περπατήσουμε ξανά έως το Μοναστήρι του Αγ. Νικολάου (5χλμ) για να τελειώσουμε την ημέρα μας.

Κυριακή 27 Μαίου : Διποτάματα – Επάνω Κάστρο – Γριάς Πήδημα - Ορμος Κορθίου
Απόσταση : 7,5 χλμ – Διαφορά Υψομετρικής : +357 – 648 , το πιο ψηλό μας σημείο στα 520μ και καταλήγουμε στη θάλασσα. Δυσκολία : Μέτρια προς δύσκολη Διάρκεια : περίπου 4ώρες

Μιά από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες διαδρομές του νησιού. Διάσχιση των Διποταμάτων, και ανάβαση στο Επάνω Κάστρο. Η διαδρομή ταυτίζεται με τον παλιό δρόμο Χώρας –Κορθίου, οδικό δίκτυο που συνέδεε τα δύο Κάστρα επι Λατινοκρατίας και κεντρική αρτηρία αγροτικής και εμπορικής εξυπηρέτησης της νοτιανατολικής Άνδρου ως το 1950. Το καλοδιατηρημένο καλντερίμι μας οδηγεί στη βαθιά χαράδρα σπάνιου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Θα διασχίσουμε το φαράγγι, υπαίθριο οικο-μουσείο υδροκίνησης,  όπου και θα συναντήσουμε παλιούς νερόμυλους. Η περιοχή των Διποταμάτων εξ αιτίας της βραχώδους μορφολογίας της - απόκρυμνη χαράδρα και γκρεμοί - είναι ένα από τα καταφύγια άγριας ζωής του νησιού.  Η πορεία μας συνεχίζει προς το Επάνω Κάστρο. Βρίσκεται πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο, βόρεια του Όρμου Κορθίου, σε υψόμετρο 580 μέτρων. Σήμερα σώζονται μερικά κομμάτια από τα τείχη, καθώς και η εκκλησία της Φανερωμένης. Το τοπίο είναι επιβλητικό και η θέα στο ανατολικό Αιγαίο μοναδική. Συνέχεια προς το καπετανοχώρι Κοχύλου, μικρή στάση για πικ νικ στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού και κατηφορίζουμε το πλακόστρωτο καλντερίμι. Επόμενος προορισμός η παραλία της Γριάς το Πήδημα. Για την επιστροφή μας, θα περπατήσουμε 15 λεπτά σε χωματόδρομο για να καταλήξουμε στον Όρμο Κορθίου.

Δευτέρα 28 Μαίου : 'Αρνη – Ρέμματα – Λεύκα – Ατένι
Απόσταση : 11χλμ – Διαφορά Υψομετρικής : +242 – 500 ξεκινάμε από τα 420μ και καταλήγουμε στη θάλασσα. Δυσκολία : Μέτρια προς δύσκολη Διάρκεια : περίπου 4,5 ώρες.

Η διαδρομή μας ξεκινάει απο το ορεινό χωριό του Αρνά. Ο Αρνάς ή Η Άρνη είναι από τα πιο παλιά κεφαλοχώρια της Άνδρου με βαθειά ιστορία πίσω στον 14ο αιώνα όπου Αρβανίτες έποικοι εγκαταστάθηκαν ύστερα από πρόσκληση των Βενετών Κατακτητών. Το μονοπάτι διασχίζει καταπράσινες ρεματιές, συναντάει μκροδάση από βελανιδιές, πλατάνια, καρυδιές και καστανιές με δεκάδες εγκαταλελειμένα σπίτια. Με θέα πια, προς τα Ρέματα, θα κατηφορίσουμε προς το ποτάμι. Στο κατάφυτο ρέμα, πνιγμένο στις πικροδάφνες και βελανδιές, συναντάμε ερειπωμένα αγροτόσπιτα, σταύλους, πέτρινα πατητήρια, αλώνια, περίεργους σχηματισμούς βράχων πάνω από την κοίτη του ποταμού. Προχωρώντας, το σκηνικό αλλάζει με πυκνή και χαμηλή βλάστηση - λεβάντα και θρούμπι κυρίως την άνοιξη- και κατηφορίζουμε προς την όμορφη παρθένα παραλία της Λεύκας, διασχίζοντας το ποτάμι που περιβάλλεται από καλάμια. Ξεκούραση, κολύμπι και picnic. Συνεχίζουμε την πεζοπορία μας κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής, περπατώντας σε ένα εντυπωσιακά παράξενο βραχώδες έδαφος «φαγωμένο» από την αλμύρα και το μελτέμι γα να καταλήξουμε στην παραλία, Ατένι.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες ή συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής. Θα σας αποσταλεί απαντητικό email με όλες τις λεπτομέρειες των εκδρομών και τους εναλλακτικούς τρόπους μεταφορών προς και από τα σημεία εκκίνησης/τερματισμού docs.google.com

Το κόστος ανά άτομο και ανά εξόρμηση είναι 15€. Περιλαμβάνει συνοδό περιήγησης, πικ νικ και τα έξοδα σχεδίασης και διοργάνωσης. Μίνιμουμ συμμετοχές για να πραγματοποιηθεί η εκδρομή 10 άτομα. Δεν περιλαμβάνει τα μεταφορικά προς το σημείο εκκίνησης και από το σημείο λήξης.

1 σχόλιο:

  1. Το μονοπάτι έξι από Βουρκωτή παραλία Άχλα 1 απ’ τα καλύτερα μονοπάτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή