Η δημοφιλής δράση γευσιγνωσίας ελαιόλαδου του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή «Η ελιά είναι Delacroix», που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα, συνεχίζει τις μηνιαίες συναντήσεις της τις Τετάρτες 19 Φεβρουαρίου, 19 Μαρτίου και 23 Απριλίου, ενώ την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου η δράση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά ώστε να έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει και το αγγλόφωνο κοινό.
Ημέρες διεξαγωγής στα Ελληνικά:
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 | 19.00-21.00
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025 | 19.00-21.00
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025 | 19.00-21.00
Ημέρες διεξαγωγής στα Αγγλικά:
Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025 | 19.00-21.00
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: goulandris.gr/el/events
Τι πραγματικά γνωρίζετε για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις διαφορετικές ποικιλίες του;
Αντλώντας έμπνευση από το έργο του Vincent van Gogh «Η συγκομιδή της ελιάς» που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, στην ξεχωριστή αυτή δράση ανακαλύπτουμε άγνωστες πτυχές του ελαιόλαδου μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αριστοτέλη Μέγκουλα.
«Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω. Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί», γράφει ο Van Gogh στον αδελφό του τον Απρίλιο του 1889 και κλείνει «Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι».
Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, μεταφερόμαστε στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου, με ξεναγό τον Αριστοτέλη Μέγκουλα. Μαζί με τον διακεκριμένο chef θα μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του θα μυηθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ελληνικής γαστρονομίας.
Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς άραγε θα εξελιχθεί στο μέλλον;
Ανακαλύψτε τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο – κάποιους από τους οποίους μπορεί να μην τους είχατε καν φανταστεί. Γνωρίστε Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και δοκιμάστε βραβευμένες ποικιλίες ελαιόλαδου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνοδεύοντάς το με φρέσκο ζυμωτό ψωμί από το εστιατόριο ΑΚΡΑ, ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο Asterisque.
Κάθε φορά, η δράση φιλοξενεί έναν διαφορετικό Έλληνα παραγωγό, ενώ οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα διαφορετικό πιάτο του chef που αναδεικνύει τη μοναδική γεύση του ελαιόλαδου.
Στο τέλος κάθε συνάντησης οι συμμετέχοντες παίρνουν μαζί τους ένα δείγμα από το ελαιόλαδο του εκάστοτε παραγωγού, τη συνταγή του μήνα, καθώς και ένα ειδικά επιλεγμένο αναμνηστικό δώρο-έκπληξη εμπνευσμένο από το έργο του Vincent van Gogh «Η συγκομιδή της ελιάς». Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στην mailing list της δράσης, ώστε να λαμβάνουν κάθε μήνα τις νέες συνταγές του chef, συμπληρώνοντας έτσι ένα μοναδικό booklet συνταγών αφιερωμένο στο ελαιόλαδο.
※※※ Γεννημένος στο Παρίσι, ο Αριστοτέλης Μέγκουλας, που βρίσκεται ανάμεσα στους 100 επιδραστικότερους chef της δεκαετίας, μεγάλωσε στον Πειραιά, σπούδασε οικονομικά στη Μπολόνια, την γαστρονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, για να τον κερδίσει η ιδιαίτερη πατρίδα του η Κέρκυρα. Μέσα από την ιδιαίτερη μαγειρική του και τους απρόσμενους συνδυασμούς υλικών που δοκιμάζει, στόχος του είναι η δημιουργία όμορφων αναμνήσεων γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με νοστιμιές, κρασί και αγάπη. Από το 2006 η δημιουργική του βάση είναι το αγαπημένο του εστιατόριο Pomo d’Oro Corfu στην Κέρκυρα, με σημαντικές διακρίσεις όπως δυο αστέρια στον οδηγό του fnl-guide, βραβείο σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας από το Αθηνόραμα-Alpha Guide και χρυσός φοίνικας από τον γαστρονομικό οδηγό Flag.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου