Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Οι τρούφες του Ηλία Πολέμη


Ένα καινούργιο είδος μαύρης τρούφας, περιγράφεται και δημοσιεύεται για πρώτη φορά, σε συνεργασία Ελλήνων και Βουλγάρων μυκητολόγων. Η πρώτη βέρα Ελληνική τρούφα είναι και ολίγον... Βουλγαρική! Μπορεί οι Πρέσπες να διχάζουν, τα μυκήλια των μανιταριών ενώνουν τους Βαλκάνιους!

Ο Ηλίας Πολέμης, μυκητολόγος ερευνητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, είναι ο πρώτος συγγραφέας, συντονιστής και βασικός συντελεστής της προσπάθειας μιας ομάδας Ελλήνων και Βουλγάρων μυκητολόγων να περιγράψουν αυτή την σπουδαία ανακάλυψη. Ιδού και το όνομα αυτής της τρούφας:
Tuber pulchrosporum sp. nov., a black truffle of the Aestivum clade (Tuberaceae, Pezizales) from the Balkan peninsula (τα μανιτάρια έχουν μακριά ονόματα σαν φίλαρχοι  Ινδιάνοι  που μιλούν λατινικά) 
Όπου Tuber είναι το γένος των "πραγματικών" τρουφών και pulchropsporum σημαίνει με τα "μοναδικά, ξεχωριστά και εντυπωσιακά σπόρια"

Τις τρούφες (truffles) τις γνωρίζουμε σαν εξαιρετικά γκουρμέ τροφή.Πρόκειται για δυσεύρετα μανιτάρια γιατί μεγαλώνουν υπόγεια κοντά στις ρίζες ορισμένων δένδρων όπως η βελανιδιά, η φουντουκιά, ή και θάμνων όπως το τίλιο. Η συλλογή αυτών των μανιταριών γίνεται από εκπαιδευμένα σκυλιά που κυριολεκτικά τις ξετρυπώνουν μέσα από το χώμα. Αρωματικές, νόστιμες, δυσεύρετες, πανάκριβες αρκεί ένα μικρό κομμάτι από αυτό το γευστικό μανιτάρι να απογειώσει τη γεύση των ζυμαρικών, του ριζότου κ.α. Κάποια είδη τρούφας κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ. Η ανακάλυψη μιας τρούφας, η περιγραφή της αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός και για μας τους Ανδριώτες μια παραπάνω περηφάνια που στην ομάδα αυτή βασικός συντελεστής είναι ο Ανδριώτης Ηλίας Πολέμης! Ηλία εύγε!

Περισσότερα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου