Ξεχωρίζομε τις φλούδες κόβοντάς τες σε κομμάτια, -περίπου 5 κομμάτια για κάθε ένα φρούτο. Τις βράζομε τρεις φορές, χρησιμοποιώντας δύο κατσαρόλες με νερό, πού βράζει, μεταφέροντάς τες από την μία κατσαρόλα στην άλλη, ώστε να τις κρατάμε μαλακές, και με σκοπό να πετύχομε να φύγει η πικρίλα.
Αφήνομε τις βρασμένες φλούδες σε νερό τουλάχιστον για 12 ώρες, ώστε να φύγει ακόμη περισσότερο η πικρίλα.
Βράζομε το εσωτερικό των νεραντζιών, -μαζί και των λεμονιών και των πορτοκαλιών-, και το αφήνομε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει το "ζυμωνομε" με τά χέρια, ώστε να ξεχωρίσομε και να κρατήσομε τον πολτό. Θα πετάξομε τα κουκούτσια και τις μεμβράνες της κάθε φέτας, γιατί αυτές έχουν πικρίλα.
Βάζομε στην κατσαρόλα μαζί τις φλούδες (μισές πολτοποιημένες στο μπλέντερ και μισές κομμένες σε λεπτές λωριδίτσες), και τον πολτό τού εσωτερικού προσθέτοντας ίσο όγκο ζάχαρης.
Νάτος ο πολτός και να και αυτά, πού θα πετάξομε.
Ανακατεύομε απαλά με ξύλινη κουτάλα έως ότου η μαρμελάδα να στέκεται σε πιατάκι, πού θα κρατήσομε όρθιο. (Δημιουργούμε με το δάχτυλο κενό μέσα στην μαρμελάδα και αν γυρίσομε όρθιο το πιατάκι, αυτό πρέπει να παραμείνει κενό και όχι να γεμίσει από μαρμελάδα).
Όσο είναι ακόμη ζεστή γεμίζομε πεντακάθαρα βαζάκια, (τα έχομε "φουρνίσει" στους 70 βαθμούς), τα γυρίζομε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Καλημέρα, τι ψύχρα και αυτή, κοντομάνικα και ζακετούλα, μάλλον έτσι θα την περάσουμε φέτος.
ΑπάντησηΔιαγραφήMIA KALH KAI GLYKIA-SAN THN MARMELADA-MERA KAI EYDOMADA SE OLOYS.
ΑπάντησηΔιαγραφήVLEPO THN THALASSA,PO PO PO SAN KATHREFTIS EINAI,TI KALA POY THA HTAN NA EINAI ETSI PANTA,HREMH KAI GALHNIA,GIA NA DOYME POS THA EINAI TON IOYLIO KAI AYGOYSTO !!!!!!!
Γεια σου Κουλουρίτσα, φιλιά στο θ. Νίκο
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα με αρκετή ψύχρα και συννεφιά, μάλλον δεν μπήκε καλά ο Ιούνιος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Κουλουρίτσα!
Γιατί δεν βγάζουν απο την αρχή τα κουκούτσια,δεν θα πικρίζουν????
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω κάνω μαρμελάδα φράουλα και πορτοκάλι....δεν εχω κάνει άλλη.