Φωτογραφία: Ελένη Σαλουβάρδου |
Ο κρόκος είναι ένα ακριβό σπάνιο μπαχαρικό που καλιέργείται στην Κασπία, Μικρά Ασία, Ελλάδα. Γνωστό και σαν Σαφράν, ζαφορά, Μαμελούκος. Υμνήθηκε για το υπέροχο χρώμα του, το χρησιμοποιούσαν για να βάφουν υφάσματα. Στην Ελλάδα είναι γνωστός ο κρόκος Κοζάνης, αλλά ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω συνδέσμους για τους κρόκους των νησιών.
nature-greec: Οι άγριοι κρόκοι
"Ο κρόκος του Τουρνεφόρ (turnefortii) είναι αυτός που κατ’ εξοχήν ονομάζεται ζαφορά στις Κυκλάδες. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του γάλλου βοτανολόγου Πιτόν ντεΤουρνεφόρ που περιέγραψε πολλά φυτά του Αιγαίου γύρω στο 1700. Ο τουρνεφόρτιος κρόκος ανθίζει από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κυκλάδες και Ύδρα σε πετρώδεις τοποθεσίες, ρωγμές βράχων και φρυγανότοπους, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 650 μέτρα. Τα κόκκινα στίγματα του είναι πολύ μεγάλα και διακλαδίζονται σε δεκάδες νημάτια. Στην Θήρα και σε ορισμένα άλλα νησιά η συλλογή της ζαφοράς συνεχίζεται ως τις μέρες μας"
Πώς να καλλιεργήσετε κρόκους
Για να τα λενε ολα αυτα τα καλά για τον κρόκο έτσι θα ειναι ,αλλά προσωπικά δεν μου αρεσει καθόλου η γεύση του....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα αγόρασα το σκουπάκι Robot ViRobi Vileda
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=mH6jpo9VqNE
έχει πολύ πλάκα, το βρήκα προσφορά στον Σκλαβενίτη με 25 ευρώ.
Το φορτίζεις και το αμολάς. Γυρνά γύρω-γύρω και μαζεύει τη σκόνη. Γκραν σουξέ
Εμένα μ' αρέσει το σαφράν
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα