Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος: Νίκος Εγγονόπουλος

Ο Μερκούριος Μπούας, 1971 Λάδι σε καμβά, 55 x 45 εκ.
Ο Νίκος Εγγονόπουλος έκανε έμβλημά του το απόφθεγμα του Οράτιου, Ut pictura poesis: «Όπως η ζωγραφική, η ποίηση» ή, πιο ελεύθερα: «Η ζωγραφική και η ποίηση πρέπει να βασίζονται στην ίδια αρχή». Υπήρξε ζωγράφος, υπήρξε ποιητής, υπήρξε επίσης καθηγητής στο Πολυτεχνείο. Τρεις αλληλοσυμπληρούμενες διαδρομές για έναν μόνο άνθρωπο, που τις ακολούθησε αδιάκοπα και ακούραστα επί σχεδόν πενήντα χρόνια. Τρεις δραστηριότητες διαχωρισμένες μεν μεταξύ τους, που ωστόσο εμπλουτίζονταν η μία από την άλλη χάρη σ’ έναν ισχυρό κοινό παρονομαστή: την τεράστια, ποικίλη και ακόρεστη, στην πάροδο του χρόνου, γενική παιδεία του Εγγονόπουλου.
Σκοπός της έκθεσης Νίκος Εγγονόπουλος "Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων" που του αφιερώνει το Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή είναι να αναδείξει αυτή την πολλαπλή δημιουργικότητα, αλλά και αυτό το αναμφισβήτητο ταλέντο που επέδειξε σε όλα εκείνα με τα οποία καταπιάστηκε.
Η κάθε πτυχή πλαισιώνεται με εμπεριστατωμένα κείμενα, τα οποία συνέγραψαν με γνώση άνθρωποι που γνωρίζουν το έργο του Εγγονόπουλου και εμπεριέχονται στον δίγλωσσο συνοδευτικό κατάλογο των 290 σελίδων, όπου αναπαράγεται και το σύνολο των 110 έργων του, ο οποίος θα εκδοθεί από τη Μικρή Άρκτο.

Πλατεία Αγίου Μάρκου, Ζάκυνθος, 1957, Τέμπερα σε χαρτί, 30 x 36 εκ.
INFO
25 Ιουνίου - 1η Οκτωβρίου 2017
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00, Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά.

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα από τα όμορφα λιβάδια,μια μέρα υπέροχη ,μια θάλασσα καθρέφτης,και ζέστη αρκετή,καλό σαββατοκύριακο και καλά να περνάμε όλοι,
    Δημήτρη μην κλαίς χρόνος ειναι θα περάσει !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να 'σαι καλά Κουλουριτια. Και να περνάτε όμορφα στην ωραία μας Άνδρο

    αααααααααααα Θέλω να πάω στην Άνδρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο καιρός καταπληκτικός καλά εδώ γράφουμε Για έργα τέχνης που Να το επισκεφτούμε διότι είναι καταπληκτικά ωραία

    ΑπάντησηΔιαγραφή