![]() |
Αντώνης Γαλιάσος, Κωνσταντίνος Γιαννίσης, Βήμα Gourmet |
![]() |
Με την ξαδέλφη Κούλα Χαλά |
![]() |
Αντώνης Γαλιάσος, Κωνσταντίνος Γιαννίσης, Βήμα Gourmet |
![]() |
Με την ξαδέλφη Κούλα Χαλά |
Ιστορία στο Κόκκινο
Κυριακή 13 Ιουλίου, 15:00-16:00 Στο Κόκκινο 105,5 https://soundcloud.com/aski-6/1372025a
Ποιήματα και μάρμαρα: ο Θεόφιλος Καΐρης στο εκκρεμές της εκκοσμίκευσης
Συζητούν ο Γιάννης Παπαθεοδώρου και ο Χρήστος Τριανταφύλλου. Γιατί κινητοποιήθηκαν μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες διανοούμενους των αρχών του 20ού αιώνα, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και ο Παύλος Νιρβάνας, υπέρ της ανέγερσης μιας προτομής στην Άνδρο; Ο Χρήστος Τριανταφύλλου συζητά με τον αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου των ΑΣΚΙ Γιάννη Παπαθεοδώρου για το νέο του βιβλίο «Αθώα μάρμαρα. Μια διαμάχη για την προτομή του Θεόφιλου Καΐρη (1912)» (Εκδόσεις Αμολγός).
Μέσα από τις πολλαπλές ζωές του επαναστάτη και φιλοσόφου Θεόφιλου Καΐρη, ο οποίος διώχθηκε και δικάστηκε από το ελληνικό κράτος, ο συγγραφέας εξερευνά τις έννοιες της εκκοσμίκευσης και της συνειδησιακής ελευθερίας ανάμεσα στον 19ο και στον 20ό αιώνα, αντλώντας από μια πλούσια γραμματεία που εκτείνεται από την ποίηση και τη δημοσιογραφία μέχρι τη νομολογία και τη φιλοσοφία. Μέσα από την έμφαση στην υλικότητα των ιδεών και στην αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών ειδών δημόσιου λόγου, αναδεικνύονται κάποιες από τις βασικότερες διαδρομές της νεοελληνικής συνείδησης από την επαύριο της Επανάστασης του 1821 έως τον Μεσοπόλεμο.
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας
Ηχητική επιμέλεια-μοντάζ: Βαγγέλης Δοξαράς
Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη, Πολίνα Ιορδανίδου Εικόνα: Θεόφιλος Καΐρης.
Πορτραίτο του George Frederic Watts, 1842 (Φωτογράφος: Frederic Hollyer)
ΠΗΓΗ: COLLOQUIUM ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Η δεύτερη εβδομάδα του Summer Camp είναι εβδομάδα Θεάτρου, με έμπνευση τη θάλασσα και... έναν αγώνα ποδοσφαίρου! Ανάγνωση βιβλίων, Εικαστικά, Ρομποτική, Γιόγκα και Αθλητικά Παιχνίδια, κατασκευή σκηνικών, πρόβες, γέλια, μάσκες και μπουρμπουλήθρες γεμίζουν δημιουργικά τις ώρες των παιδιών. Μπλουμ! Βουτιά στη φαντασία!
Επόμενη - και τελευταία - εβδομάδα του Summer Camp της Λέσχης Ανδρίων, μια εβδομάδα τεχνών και κατασκευών: Εγώ, το σπίτι μου κι ο κόσμος, 21-25 Ιουλίου.
Ξηράνσεις Κωνοφόρων: Μύθοι & Πραγματικότητα – Επιστημονική εκδήλωση στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους
Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» διοργάνωσε την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025, στις 10:00 π.μ., εκδήλωση με θέμα: «Ξηράνσεις κωνοφόρων: Μύθοι & Πραγματικότητα». Η εκδήλωση έγινε στο χώρο του Βοτανικού Κήπου Διομήδους στο Χαϊδάρι.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης ΕΔΩ
![]() |
www.sport24.gr |
Τα αδέλφια Καλαϊτζάκη στην Άνδρο για το Andros Island 3×3 Basketball Festival
Με τα τρία αδέλφια Καλαϊτζάκη το Andros Island 3×3 Basketball Festival
https://allstarbasket.gr/ta-tria-adelfia-kalaitzaki-to-andros-island-3/
Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου έκανε πριν 11 χρόνια την αρχή και πλέον έχει γεμίσει Φεστιβάλ η Άνδρος! Τούτο εδώ, εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, έχει μεγάλο ενδιαφέρον μιας και θα γίνει στην εμβληματική Πάνω πλατεία (πλατεία Γηροκομείου). Θα το παρακολουθήσουμε!
ΤΟ ANDROS BASKETBALL FESTIVAL είναι πλέον γεγονός...
Ο Δήμος Άνδρου πρωτοπορεί στον Αθλητισμό, με την διεξαγωγή ενός ξεχωριστού τουρνουά, που θα προσελκύσει πολλούς αθλητές από την Άνδρο, αλλά και επισκέπτες.
Στο νησί μας, στην Κεντρική Πλατεία της Χώρας, στις 25, 26, 27 Ιουλίου, για πρώτη φορά ένα τουρνουά 3Χ3 με την επίσημη έγκριση και υποστήριξη της FIBA.
Η Κεντρική Πλατεία της Χώρας θα μετατραπεί σε χώρο άθλησης, σε ένα ανοιχτό γήπεδο,, γεμάτο με ρυθμό, ένταση, αθλητισμό και πολιτισμό.
ΤΟ ANDROS BASKETBALL FESTIVAL, δεν είναι απλά ένα τουρνουά.
Είναι ένα γεγονός υψηλών προδιαγραφών, με μεγάλες παρουσίες από τον χώρο του ελληνικού μπάσκετ:
🔹 Γιώργος Καλαφατάκης – ένας από τους πιο έμπειρους και αναγνωρισμένους Έλληνες προπονητές, θα έχει τη συνολική επιμέλεια του τουρνουά.
🔹 Βασίλης Σκουντής – η “φωνή” του ελληνικού μπάσκετ, ο άνθρωπος που έχει περιγράψει και μεταδώσει τις μεγαλύτερες στιγμές του αθλήματος, θα είναι ο εκφωνητής του φεστιβάλ.
🔹 Και φυσικά, παρουσίες από μεγάλους παίκτες του ελληνικού μπάσκετ θα δώσουν στο event τη λάμψη και την αξία που του αναλογεί.
Και όλα αυτά με την σφραγίδα της FIBA
Ως άνθρωπος που αγαπάει τον αθλητισμό και το μπάσκετ, θεωρώ ότι ο αθλητισμός αλλά και το basket χτίζει γέφυρες, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να συνδυάσουν τον δημόσιο χώρο με τη χαρά του παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους.
Η Άνδρος ανεβαίνει ψηλά, ανεβάζει επίπεδο.
Σας περιμένουμε στην πλατεία, για να απολαύσουμε την χαρά του αθλητισμού και του basket ball, σε ένα ξεχωριστό event.
Για ακόμα μια χρονιά πιστοί στο ραντεβού μας σας περιμένουμε με πλούσιες εκδηλώσεις για παιδιά και όχι μόνο στα Κορθιανά 2025. Δηλώστε συμμέτοχή στην αίθουσα Ζαγοραίου κατά τις ώρες λειτουργίας της Αίθουσας. Σας περιμένουμε!!!!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κάνουμε γνωστό στους ευσεβείς Χριστιανούς ότι την Παρασκευή 18 Ιουλίου και ώρα 07:30 μμ θα τελεσθεί Εσπερινός εις το Ιερό Παρεκκλήσιο Προφ. Ηλία (οικία Κου Τάτου) και το Σάββατο 08:00 πμ θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία.
ο Εφημέριος
οικ. Δημήτριος Στεφάνου
![]() |
Μαρτίνου Ελεάννα |
![]() |
Φούντζουλας Αλέξης |
Τα εγκαίνια της φετινής έκθεσης με την συμμετοχή 31 καλλιτεχνών (με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής, φωτογραφίας κι «εγκαταστάσεων») θα γίνουν το Σάββατο 26 Ιουλίου στις 8μμ και οι ΠΛΟΕΣ θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025.
![]() |
Μεράντζας Δημήτρης |
![]() |
Παπατζανάκη Αντωνία |
Οι ΠΛΟΕΣ στις ομαδικές τους εκθέσεις ξεκινούν πάντα από ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, που απασχολεί έντονα την καθημερινότητά μας και αφορά μεγάλο μέρος του σύγχρονού μας κόσμου, άλλοτε μέσα από μια σειρά αποριών που ανακύπτουν, πότε πάλι ως ερωτήματα, σε ηθικό κι εμπράγματο επίπεδο. Αυτό το ζήτημα για εφέτος, ως κινητήρια δύναμη για σκέψη κι αναστοχασμό, είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence ή συνοπτικά η AI ). Ποιές φαίνεται να είναι οι δυνατότητες και τα όριά της, σχετικά με τις τεχνολογικές χρήσεις της από τον άνθρωπο (σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο) και πώς διαμορφώνεται η αντιμετώπισή της από τον «μετάνθρωπο», όπως συχνά και από διάφορους συγγραφείς αναφέρεται, στον νέο του πλέον κοινωνικό ρόλο, ο οποίος σταδιακά αναδύεται, με βάση την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης; Ποιους τομείς διευκολύνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, που θεωρείται κι αναφέρεται σήμερα ως το φως της γνώσης που μας έλειπε; Σε ποιο βαθμό (και χωρίς δαιμονοποιήσεις) η Τεχνητή Νοημοσύνη -με την σύνθεση των αλγορίθμων της- επηρεάζει ή αλλάζει την τέχνη και φυσικά την ζωή μας;
Στα προαπαιτούμενα του θεσμού ΠΛΟΕΣ και ιδιαιτέρως στις ομαδικές του εκθέσεις, όπου αυτό είναι εφικτό, γίνεται αναγωγή στο πολιτισμικό μας παρελθόν, στις μνήμες μας, στα έργα τέχνης και σκέψης, κυρίως όμως στις ουμανιστικές αξίες που κατά καιρούς αναπτύχθηκαν και που μέχρι σήμερα επιβιώνουν με διάφορους τρόπους και σίγουρα με εκσυγχρονισμένη μορφή. Την αφορμή, σχετικά με το φετινό θέμα, την δίνει η ίδια η Τεχνητή Νοημοσύνη, εφ’όσον ευρέως θεωρείται ότι μας προσφέρει το φως της γνώσης που μας έλειπε. Χωρίς να υποτιμούμε τις δυνατότητές της, πώς άραγε εμείς -στην δική μας ουμανιστική παρακαταθήκη- έχουμε αντιληφθεί, έχουμε βιώσει κι έχουμε εκφράσει το φως γνώσης κι επίγνωσης, φυσικής και πνευματικής, που μας συνιστά, όπως φαίνεται ιδιαιτέρως μέσα από τα έργα τέχνης και διανόησης;
Το παρελθόν και η πολιτισμική μας παράδοση,(εφόσον την θεωρούμε ζωντανή και μας αφορά) με ποιους τρόπους άραγε έχει φωτίσει, έχει ιδιοσημάνει ή έχει τονίσει το νόημα της γνώσης, όταν μάλιστα αυτό το πολυμερές νόημα, (που αφορά την συνείδηση) επιβεβαιώνει και ταυτοχρόνως υπερβαίνει κατά πολύ τις πέντε μας αισθήσεις; Σε ποιες ποιότητες και με ποιους τρόπους αυτή η συνισταμένη του φωτός (φυσική και πνευματική) έχει διερευνηθεί μέσα από την αναλυτική ψυχολογία, την βιοηθική, την φιλοσοφία και ιδιαιτέρως την τέχνη, με βάση την κομβική παρουσία των έργων στην ζωή μας, μέσα από τις ποικίλες -ανά εποχές- ερμηνευτικές τους προσεγγίσεις;
Την συνισταμένη του φωτός μέσα από την αναλυτική και την συμβολική του ψυχολογία, ανέπτυξε ο κορυφαίος ψυχίατρος Καρλ Γιουγκ (1875 – 1961) που εφέτος γιορτάζονται σε όλη την Ευρώπη τα 150 χρόνια από την γέννησή του και φυσικά στην χώρα μας οι ΠΛΟΕΣ είναι τιμητικά αφιερωμένοι στην δική του ουσιαστική συμβολή. Ο μεγάλος αυτός επιστήμονας κι ερευνητής, στην ψυχολογία του βάθους που ανέπτυξε, μας αποκάλυψε την λειτουργία των αρχετύπων, της διαχρονικής μνήμης και του συλλογικού ασυνειδήτου, ενώ προσέφερε εξαιρετικές ερμηνείες στους μύθους μας, διευρύνοντας παράλληλα το ερμηνευτικό πεδίο, τόσο της παλαιότερης, όσο και της σύγχρονης τέχνης, μέσα από τις κατάλληλες «γέφυρες» που ο Καρλ Γιουγκ δημιούργησε σε σχέση με την καθημερινότητα.
![]() |
Πουλαντζά Νατάσσα |
Στο σκεπτικό του θέματος που αφορά την έκθεση, προκειμένου να φανεί η πολυσημία, αλλά και το πνευματικό πρόσημο του φωτός, γίνεται από την Επιμελήτρια μια διαχρονική αναδρομή, που σταδιακά η μια αναφορά της συμπληρώνει την άλλη. Ξεκινά από την Ομηρική Ευρύκλεια αυτή η αναφορά, επικεντρωνόμενη στην «αναγνώριση» του Οδυσσέα, κατόπιν περνά στην αυτόχειρη τύφλωση του Οιδίποδα και στην παροιμιώδη επίκλησή του για «περισσότερο φως» (της επίγνωσης), ενώ ακολουθεί η ερμηνεία του «Σπηλαίου» του Πλάτωνα όπου αποκαλύπτεται η αρχετυπική σημασία του φωτός. Από την βυζαντινή παράδοση, νοηματικά σταχυολογείται ο Μωησής και η Βάτος η «φλεγομένη και ου κατακαιομένη», η Ανάληψη του Προφήτη Ηλία, η «Μεταμόρφωση», η πρώτη «Ανάσταση», όπως εμφανίζεται στα τοιχογραφικά σύνολα (ως παράσταση του «Ουκ έστιν ώδε»), οι «Πύρινες Γλώσσες» της Πεντηκοστής, η μεσαιωνική «Ανάληψη του Μεγαλέξανδρου», φτάνοντας οι αναφορές της παρακαταθήκης μας μέχρι τα νεώτερα χρόνια, με το φως της αυτογνωσίας, όπως μας παραδίδεται στον «Πόρφυρα» του Διον. Σολωμού και στην φράση του Γ. Σεφέρη «Κατά βάθος, όλα είναι ζητήματα φωτός».
![]() |
Δικέφαλος Κώστας |
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, μέσα από την ευρηματικότητα των ιδιωμάτων τους, των θεματικών επιλογών και των αναγωγών τους, άλλοτε πάλι μέσα από τις διαφορετικές τονικότητες της σχεδιογραφής τους, των χρωμάτων τους, του είδους των φωτισμών που χρησιμοποιούν ή των υφολογικών ποικιλιών που αποτυπώνονται στην χροιά των υλικών και της μορφολογίας τους, εκφράζουν ο καθένας ξεχωριστά και με διαλεκτική μεταξύ τους συνομιλία, το Lumen de Lumine / Φως εκ Φωτός, κινητοποιώντας τον ψυχισμό του θεατή, τον στοχασμό και την φαντασία του. Το ζητούμενο άλλωστε είναι, εκτός από την αισθητική απόλαυση που τα εκτιθέμενα έργα μπορούν να προσφέρουν στον θεατή, να τον προβληματίσουν διευρύνοντας τους συνειρμούς, τους συσχετισμούς και την αντιληπτική του ικανότητα, καθώς μυείται με βάση τις γνώσεις και την αποκτούμενη ευαισθησία του, στην νέα κάθε φορά νοηματοδοσία τους. Άλλωστε, όσο ευρύτερη και πολυεπίπεδη ανά-γνωση ο θεατής επιχειρεί, ερμηνεύοντας και προσεταιριζόμενος τα έργα της τέχνης, τόσο γίνεται εμβριθέστερη η συνειδησιακή επί-γνωση της ατομικότητας του «εαυτού» του και κυρίως των αιτημάτων που περιλαμβάνουν οι παράμετροι της εποχής μας.
Ο κατάλογος με τα ονόματα των καλλιτεχνών που ακολουθεί, παρουσιάζεται αλφαβητικά: Ηώ Αγγελή, Σωτηρία Αλεβίζου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Ανδρέας Βεντούρης, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Βούλα Γουνελά, Κώστας Δικέφαλος, Στέφανος Ζαννής, Τάκης Ζερδεβάς, Μαριγώ Κάσση, Δημήτρης Κόκκορης, Σπύρος Κοτζάμπασης, Δήμητρα Μαλταμπέ, Αλεξάνδρα Μαράτη, Καλλιρρόη Μαρούδα, Ελεάννα Μαρτίνου, Δημήτρης Μεράντζας, Κατερίνα Μερτζάνη, Κατερίνα Μπουρατζή, Αντωνία Παπατζανάκη, Νατάσσα Πουλαντζά, Παναγιώτης Σιάγκρης, Ευανθία (Έφη) Σούτογλου, Βαρβάρα Σπυρούλη, Γιάννης Στεφανάκις, Βασίλης Τάγκαλος, Μαριάννα Τρώντσιου, Μαρία Τσεσμελή, Πόπη Τσουκάτου, Αλέξης Φούντζουλας, Έφη Φουρίκη.
Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 26 Ιουλίου έως και Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.
«Ο εξ Αμολόχου Δημήτρης Τσατήρης αφηγείται τις αναμνήσεις του από την αλβανική εποποιία και σκιαγραφεί την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στην Άνδρο την περίοδο 1941-1944 με βάση το προσωπικό του αρχείο, το οποίο επαναπροσεγγίζει και εμπλουτίζει είτε από μνήμης είτε μέσω συνεντεύξεων των συναγωνιστών του περίπου 30 χρόνια μετά. Πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκουμέντο που αναφέρεται σε μία ”αποσιωπημένη” περίοδο της ιστορίας του νησιού. Μέσα από την ειλικρινή μαρτυρία του καταδεικνύεται πως οι άνθρωποι δημιουργούν την ίδια τους την ιστορία σε τοπικό επίπεδο».
Σάββατο 19 Ιουλίου, 21.00 – ΣΥΝΑΥΛΙΑ Σοφία Παπάζογλου
«Μια Φωνή, Χίλιες Ιστορίες» Προαύλιο Νέου Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου
Η εκφραστικότητα, η δυναμική της ερμηνεία, καθώς και η συνεργασία της με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και τραγουδοποιούς την έχουν καθιερώσει ως μία από τις πιο αγαπητές τραγουδίστριες της γενιάς της. Με ρεπερτόριο που ποικίλλει από ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια μέχρι τα χρυσά λαϊκά του ’60 και τις σύγχρονες επιτυχίες της υπόσχεται μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη συγκίνηση, ρυθμό και αυθεντική διασκέδαση.
Σπύρος Πατράς μπουζούκι, τραγούδι
Ντάσο Κούρτι ακορντεόν
Κώστας Παπαγεωργίου κιθάρα
Βαγγέλης Καρύπης κρουστά
Δημήτρης Σίντος μπάτσο
Είσοδος 10 €
Παρασκευή 8 Αυγούστου, 21.00 – Ανδριώτικο παραδοσιακό γλέντι
📍Λιμάνι Γαυρίου
Σταύρος ΛΑΡΙΟΣ βιολί – τσαμπούνα
Κώστας ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ κιθάρα
Δημήτρης ΡΕΝΤΑΣ λαούτο – τραγούδι
Γιώργος Ρέρρας βιολί – τραγούδι
Δευτέρα 11 Αυγούστου, 21.00 – ΟΠΙΑΝ (Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Άνδρου)
📍Προαύλιο Νέου Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου
Προβολή προφορικών μαρτυριών & συζήτηση για το διαχρονικό ζήτημα της διαχείρισης νερού στην Άνδρο!
Ποια μυστικά κρύβουν στην Άνδρο τα ποτάμια, οι ρεματιές, οι πηγές, οι εχυτοί, τα τοξωτά γεφύρια, οι νερόμυλοι; Πώς ήταν οι ζωές των ανθρώπων, μια και δύο γενιές πριν, δίπλα στα νερά του νησιού μας; Υπήρχαν τα ίδια προβλήματα νε ρού με τα σημερινά και πώς λύνονταν.
Θα προβληθούν αποσπάσματα από προφορικές μαρτυρίες κατοίκων του νησιού και θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση αφιερώνεται σε όλους τους συντοπίτες μας που μοιράστηκαν μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις και τις εμπειρίες διαβίωσής τους στην Άνδρο.
—ΟΠΙΑΝ Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Άνδρου
Τρίτη 19 Αυγούστου, 21.00 Η Παναγία του Γάλλου στο Γαύριο
📍Προαύλιο Νέου Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου
Ένα «άγνωστο» μεσαιωνικό μνημείο, η ιστορία της εκκλησίας όπως μας την αποκαλύπτει η αρχιτεκτονική της, τα τοπωνύμια της περιοχής και η ιστορι κή χαρτογραφία της Άνδρου.
Παρουσίαση: Νίκος Βασιλόπουλος - αρχιτέκτονας ερευνητής
Ιωάννης Σ. Βιταλιώτης - Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, ερευνητής Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΒΝΜΤ)
Σάββατο 23 Αυγούστου, 20.30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η εθνική αντίσταση στην Άνδρο 1941-1944 Μαρτυρίες
📍Προαύλιο Νέου Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου
«Ο εξ Αμολόχου Δημήτρης Τσατήρης αφηγείται τις αναμνήσεις του από την αλβανική εποποιία και σκιαγραφεί την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στην Άνδρο την περίοδο 1941-1944 με βάση το προσωπικό του αρχείο, το οποίο επαναπροσεγγίζει και εμπλουτίζει είτε από μνήμης είτε μέσω συνεντεύξεων των συναγωνιστών του περίπου 30 χρόνια μετά. Πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκουμέντο που αναφέρεται σε μία ”αποσιωπημένη” περίοδο της ιστορίας του νησιού. Μέσα από την ειλικρινή μαρτυρία του καταδεικνύεται πως οι άν- θρωποι δημιουργούν την ίδια τους την ιστορία σε τοπικό επίπεδο».
Αντώνης Λιάκος, ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημήτρης Κυρτάτας, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μαρία Σπηλιωτοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρον Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών
Γιώργος Δ. Τσατήρης, Δικηγόρος, Επιμελητής του βιβλίου
Εκδόσεις: GUTENBERG