Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025

Πτώση δέντρου



Πτώση δέντρου στην περιοχή Νημπορειό (30/6/25)

Στις 14.00 ενημερωθήκαμε για πτώση δέντρου από την Πολιτική Προστασία του Δήμου στην περιοχή Νημπορειό, καταπλακώνοντας παρκαρισμένο όχημα. Αμέσως κινητοποιήθηκε το ΣΕΔΑ με δύο εθελοντές αρχικά, για να ακολουθήσουν και άλλοι δύο στη συνέχεια. Το δέντρο που είχε πέσει ήταν αρκετά μεγάλο με διάμετρο κεντρικού κορμού περίπου 80 cm, που ευτυχώς ακουμπούσε ελαφρώς στο παρκαρισμένο όχημα. Η κοπή του έγινε με προσεκτικές κινήσεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ζημία στο όχημα. Στη συνέχεια έφθασε και όχημα του Π. Κ. Άνδρου με δύο πυροσβέστες, εφόσον είχε κληθεί και το Π.Κ. Άνδρου και βοήθησαν αρκετά. Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε στις 15.30. Ευτυχώς η ζημιά που υπέστει το όχημα ήταν ελάχιστη σε σχέση με το μέγεθος του δέντρου.

ΠΗΓΗ: www.facebook.com/profile

Κυριακή 29 Ιουνίου 2025

32° Χορωδιακό Φεστιβάλ Άνδρου 2025

 

32° Χορωδιακό Φεστιβάλ Άνδρου 

Συμμετείχαν: Χορωδία Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Δ.Σ.Α)
Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου ΟΤΕ Ιωαννίνων
Μικτή Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Άνδρου




Εκδήλωση του Συλλόγου Λειβαδίων για το λεμόνι


Σάββατο 5 Ιουλίου 2025, ώρα 20.00

 

Σάββατο 28 Ιουνίου 2025

Απεβίωσε η Μαργαρίτα Δελλεγραμμάτικα

Σήμερα πάλι ξόδι χτύπησε στο χωριό μας. Με μεγάλη θλίψη μάθαμε πως πέθανε η Μαργαρίτα Δελλεγραμμάτικα μετά από σύντομη ασθένεια σε ηλικία 79 ετών. Στα παιδιά και τα εγγόνια ειλικρινή συλλυπητήρια και κουράγιο. Η Μαργαρίτα ήταν ένας γλυκός άνθρωπος και όσοι την ζήσαμε θα την θυμόμαστε με αγάπη. Αιωνία της η μνήμη. 

Στρώματα πεταμένα στο δρόμο


Aπαράδεκτη εικόνα
Σήμερα είναι Σάββατο, αύριο Κυριακή, μεθαύριο Δευτέρα... καλώς εχόντων των πραγμάτων από Τρίτη και βλέπουμε να έρθει ο Δήμος να μαζέψει ότι πέταξε ο συμπολίτης μας (δυο στρώματα μονά και μερικές μελαμίνες) αυτά θα μείνουν εκεί σε κοινή θέα! Τους χαρακτηρισμούς για παρόμοιες συμπεριφορές τους αφήνω σε σας. 

Οι γεωτρήσεις στέρεψαν τις πηγές

Γεωτρήσεις, αδιαφορία για την συντήρηση των πηγών, άσκοπη υπερκατανάλωση μας έχουν φέρει σε αυτή τη θέση. Η υπερκατανάλωση, (είναι ουτοπικό να πιστεύουμε πως μπορεί να περιοριστεί χωρίς μέτρα επιβολής πρόστιμα, διακοπές νερού, κατασκευή στέρνας στα νέα σπίτια κ.ά) ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τις γεωτρήσεις και τις συντηρήσεις δικτύων

Ο χάρτης των γεωτρήσεων νερού και η πληγή της υπεράντλησης

Πώς οι αδειοδοτήσεις χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό «στέρεψαν» πηγές σημαντικής υδροδοτικής αξίας. Τι δείχνει η καταγραφή των γεωτρήσεων από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Ποιες περιοχές εκπέμπουν SOS

«Οι Κυκλάδες έχουν κατατρυπηθεί»

Οσο για την περίπτωση του Αιγαίου και συγκεκριμένα των Κυκλάδων ο ίδιος τις χαρακτηρίζει «τις πλέον δακτυλοδεικτούμενες περιοχές. Εχουν “κατατρυπηθεί”. Δυστυχώς, υπάρχει και μια σκοτεινή δραστηριότητα ως προς τον τρόπο που τροφοδοτούνται οι πισίνες σε αυτά τα νησιά.

www.kathimerini.gr/life/environment/563261185/o-chartis-ton-geotriseon-neroy-kai-i-pligi-tis-yperantlisis/

Οι ήσυχες μέρες του Ιουνίου στο Νειμποριό Άνδρου

 Εκτός από τα πολιτιστικά υπάρχει και το καλοκαίρι, εποχή ξενοιασιάς που πρέπει όλοι όσοι μπορούμε να απολαύσουμε.



Μπορεί να μην είναι η ομορφότερη παραλία της Άνδρου, είναι όμως Η ΠΑΡΑΛΙΑ που πολλοί από εμάς μάθαμε να κολυμπάμε και γι' αυτό στα δικά μας μάτια είναι αξεπέραστα όμορφη και μαγική. Χωρίς υπερβάλλοντα συναισθηματισμό ο Νειμποριός έχει φοβερή θέα στη χερσόνησο της Χώρας. Στα υπόλοιπα πολλά θετικά της είναι οι φίλοι μας που διαλέγουν να κάνουν το μπάνιο τους εκεί, η εύκολη πρόσβαση. {βεβαίως μόλις πέσει ο αέρας θα με βρείτε στο Παραπόρτι}



Τα τελευταία χρόνια αυτά τα μεγάλα πουλιά που είναι μαγικά χαριτωμένα όταν γλιστρούν στο νερό και ατσούμπαλα στην άμμο διεκδικούν τροφή και χώρο στην παραλία.







Η προβλήτα του Ναυτικού Όμιλου Άνδρου, διαχρονικό και αξεπέραστο απωθημένο για κάθε παιδί που έχει γεννηθεί στα πέριξ της περιοχής!

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025

Μία ξεχωριστή τοιχογραφία στον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου


Η Τέχνη συναντά τη Ναυτική Παράδοση: Μία ξεχωριστή τοιχογραφία στον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου

Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική παρέμβαση κοσμεί πλέον την είσοδο των Νεωσοίκων του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι Τοίχοι που Μιλάνε», το οποίο υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων με στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας των νησιών μέσα από την τέχνη του δρόμου. 

Η τοιχογραφία, έργο των Hutcreative.studio, δηλαδή της Δήμητρας Φυρίου και του Δημήτρη Παπαδόπουλου, αποτυπώνει με ευαισθησία και καλλιτεχνική δύναμη τη βαθιά ναυτική παράδοση της Άνδρου, μεταμορφώνοντας ένα καθημερινό σημείο σε ένα καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τοπόσημο.

Ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου, με βαθιά συγκίνηση και εκτίμηση, ευχαριστεί τους καλλιτέχνες για την εξαιρετική τους δουλειά, η οποία συνδυάζει δημιουργικότητα, επαγγελματισμό και σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

«Το έργο τους δεν αποτελεί απλώς μια τοιχογραφία, αλλά ένα σημείο έμπνευσης και υπερηφάνειας για την τοπική κοινωνία», δήλωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου.

Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στις δράσεις πολιτιστικής ανάδειξης που ενθαρρύνουν τον δημόσιο διάλογο, ενεργοποιούν τους τοπικούς φορείς και ενδυναμώνουν τη ταυτότητα των Κυκλάδων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα:

👉 Οι Τοίχοι που Μιλάνε  www.e-cyclades.gr/oi_toixoi_pou_milane

👉 Η ιστοσελίδα της εταιρείας που επιμελήθηκε την τοιχογραφία https://hutcreative.studio/

Δήμος Άνδρου: Η Συνέντευξη Τύπου για το καλοκαίρι 2025

Συνέντευξη Τύπου για το πολιτιστικό καλοκαίρι 2025 της Άνδρου

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων της Άνδρου για το καλοκαίρι του 2025, που διοργάνωσε ο Δήμος Άνδρου. Η Συνέντευξη Τύπου φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων της Άνδρου, δημοσιογράφων και φίλων του νησιού. Την εκδήλωση συντόνισε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος κ. Νίκος Φιλιππίδης, με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι φετινές δράσεις από εκπροσώπους του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως και του Λαογραφικού Μουσείου. Το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για παραστάσεις θεάτρου, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις και τις κινηματογραφικές προβολές που θα φιλοξενηθούν στο νησί. Ο Δήμαρχος κ. Σουσούδης αναφέρθηκε, επίσης, στις εκδηλώσεις με τοπικό χαρακτήρα που θα πραγματοποιηθούν από άκρη σε άκρη σε όλο το νησί, όπως τα πανηγύρια κ.ο.κ.

Για το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου μίλησε η κα. Κούλα Κονδυλάτου, μέλος της ΑΜΚΕ Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του καθώς και το σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Παντελή Βούλγαρη.

Η Άνδρος, με τον μοναδικό συνδυασμό φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής δραστηριότητες, προσκαλεί επισκέπτες κάθε ηλικίας σε ένα καλοκαίρι γεμάτο εμπειρίες, αισθήματα και αυθεντικότητα.

ΠΗΓΗ: 🌐 www.festivalandros.gr/synenteyxi-typoy-gia-to-politistiko-kalokairi-2025-tis-androy/



Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

Στειρώσεις για αδέσποτες γάτες


Το Φιλοζωικό Σωματείο Άνδρου και η Υπηρεσία Αδέσποτων ζώων Δήμου Άνδρου διοργανώνουν τον 4° κύκλο στειρώσεων για αδέσποτες γάτες.

Θα πραγματοποιηθούν στον πολυχώρο του ΕΠΑΛ, στη Χώρα Άνδρου, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιουνίου, από τις 9:00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Παρακαλούνται όσοι φροντίζουν αποικίες με αδέσποτες γάτες να συμμετέχουν στη δράση.

Τα ζώα πρέπει να είναι νηστικά και να μεταφερθούν το καθένα σε κλουβί μεταφοράς.

Πληροφορίες
Αγγελική Στρατή 6974601028
Αθηνά Τσατσομοίρου 6945454457

www.facebook.com/Andros.Animal.Welfare

Ναυτική εβδομάδα 2025



Κυριακή 29 Ιουνίου 2025 - Κυριακή 06 Ιουλίου 2025

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Άνδρο

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025

25 Ιουνίου Παγκόσμια μέρα Ναυτικού

Κωνσταντίνος & Μιχάλης Βούλγαρης, ξαδέλφια, σε μπάρκο

«Μέγα το της θαλάσσης κράτος»
Η 25η Ιουνίου είναι αφιερωμένη στους ναυτικούς παγκοσμίως. Αναγνωρίζει τη συμβολή τους στο παγκόσμιο εμπόριο, την οικονομία. Είναι ημέρα τιμής για το δύσκολο έργο τους, την απομόνωση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Σεβασμός και ευγνωμοσύνη σε κάθε ναυτικό. 

Γιώργος Μηλαίος

Το καλοκαίρι του πολιτισμού - 2025 Άνδρος

 

Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

Σύλλογος Γυναικών Άνδρου, Κλήδονας

Γιορτάζουμε και φέτος το έθιμο του Κλήδονα! Κορίτσια ελάτε να μαντέψουμε την αγάπη σας! Φέρτε όλοι τους Μάηδες να ανάψουμε μια μεγάλη φωτιά! Γλέντι και χορός με τους νεαρούς μουσικούς Θοδωρής Μπενας, Λεωνίδας Λάβδας και  Γιάννης Μωράκης!

Παρασκευή 27 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ στην Πλατεία Δερτούζου στο Νειμποριό!

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025

Σύλλογος Λειβαδίων: Λεμονάτα

 

Βελτίωση - επέκταση λιμένα Γαυρίου

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ.

Ένα πολύ σημαντικό έργο, ένα έργο πνοής δρομολογείται για την Άνδρο.
Το περίμενε για δεκαετίες το νησί και η σημερινή διοίκηση το βάζει στην διαδικασία υλοποίησής του.
Το λιμάνι του Γαυρίου, η πύλη εισόδου της Άνδρου, γυρίζει σελίδα.

Σάββατο 21 Ιουνίου 2025

B&E Goulandris: TAKIS 1∞ Αθήνα & Άνδρος

TAKIS 1∞
Αθήνα & Άνδρος, 22 Ιουνίου - 2 Νοεμβρίου 2025


TAKIS 1∞ Αθήνα & Άνδρος, 22 Ιουνίου - 2 Νοεμβρίου 2025

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, με τη συμβολή του Ιδρύματος Takis, τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του καλλιτέχνη Παναγιώτη Βασιλάκη – γνωστού ως Takis (1925-2019) – με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση με τίτλο Takis 1∞ που παρουσιάζεται παράλληλα και στα δυο του μουσεία, στην Αθήνα και στην Άνδρο, από τις 22 Ιουνίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2025.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025

Απεβίωσε ο Δημητρός Βούλγαρης

Σήμερα το πρωί έφυγε ήσυχα από αυτόν τον κόσμο ο Δημητρός Μ. Βούλγαρης σε ηλικία 94 ετών (νομίζω ήταν γεννημένος το 1931) ήταν ένα γλυκός ήσυχος άνθρωπος. 
Ειλικρινή συλλυπητήρια στην αγαπημένη του γυναίκα Ανδριάνα στα παιδιά και στα εγγόνια του. Άννα, Μιχάλη, Πέτρο να έχετε την ευχή του. Άλλος ένας άνθρωπος της Λεφαντάρας, της γειτονιάς μας, έφυγε από τη ζωή. Αιωνία του η μνήμη! 

Χώρα Άνδρος


Δεν χορταίνεται τόση ομορφιά! 

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025

Ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης στον Asteras 92FM


Εκπομπή Τρίτη 17 Ιουνίου 2025
Ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης συνομιλεί με την Μαριάννα Φωτοπούλου στο ραδιόφωνο Asteras 92FM - Μιχάλης Αστράς

Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου 2025

Ανοίγει πανιά με καινοτομίες και εξωστρέφεια ο «Eurobank Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου “Ι.Β. Γουλανδρής”»

Μία νέα σελίδα στην πολύχρονη ιστορία του ετοιμάζεται να γράψει ο Ιστιοπλοϊκός Αγώνας της Άνδρου. Η, γεμάτη ιστιοπλοϊκές προκλήσεις, διοργάνωση θα φέρει το όνομα «Eurobank Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου “Ι.Β. Γουλανδρής”» και θα έχει εξωστρεφή προσανατολισμό. Ο αγώνας θα ανοίξει πανιά στις 28 Αυγούστου με δύο ταυτόχρονες διαφορετικές εκκινήσεις, κάτι που, για πρώτη φορά στην παγκόσμια κοινότητα του αθλήματος, επιχείρησε πέρσι το «Andros International Yacht Race». Τα ιστιοφόρα θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν εκκίνηση είτε από τη Βουλιαγμένη, είτε από τον Βροντάδο της Χίου. Και στις δύο περιπτώσεις η διαδρομή είναι 72 ναυτικά μίλια. 

Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας "με μια βαλίτσα"


Ο Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας έδωσε χθες Τρίτη 17 Ιουνίου 2025 την καθιερωμένη παράσταση σου στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου. Ο κόσμος πολύς και η ατμόσφαιρά απίστευτη γιορτινή! Όλοι οι χορευτές έδωσαν την ψυχή τους, το χάρηκαν και μαζί τους απολαύσαμε και εμείς το θέαμα. 

Μουσικοί
Γιάννης Παυλόπουλος, βιολί, τραγούδι
Γιάννης Γευγελής, κρουστά
Παναγιώτης Σταθάκης, λαούτο
Νίκος Αγκούσης, κλαρίνο
Μανώλης Μπουνταλάκης, κρητική λύρα
Αγγελική Κωστοπούλου τραγούδι

Φιλική συμμετοχή
Παραδοσιακή χορωδία Θεσσαλονίκης, Χοράρχης Ιωάννης Τσάμης
Λαογραφικός σύλλογος Νέου Ρυσίου “Η Αρετσού”, χοροδιδάσκαλος Αλέξανδρος Πετσής
Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Ν. Μηχανιώνας.

Την επιμέλεια είχε ο Στάθης Κωστόπουλος ο ενορχηστρωτής όλης αυτής της προσπάθειας. Το Γαύριο χθες πρέπει να είχε μεταφερθεί στη Χώρα. Μπράβο σε όσους συμμετείχαν. Θα μπορούσαν να βάλουν ένα συμβολικό χρηματικό αντίτιμο για το ταμείο του Ομίλου.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2025

Ναυτική εβδομάδα 2025


Κυριακή 29 Ιουνίου 2025 - Κυριακή 06 Ιουλίου 2025



Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Άνδρο

Η Άνδρος στην Καθημερινή



Η Άνδρος δεν απουσιάζει σχεδόν από κανένα "τουριστικό" αφιέρωμα. Αυτό ανεβάζει τις προσδοκίες και τις επαγγελματικές ευκαιρίες σε όσους-ες έχουν όρεξη για δουλειά! Ιδού!