Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Απογευματινός καφές στην Άνδρο


Στην Άνδρο όταν μια νοικοκυρά προσκαλεί για καφέ συνήθως έχει στρώσει τραπέζι σαν κι αυτό τη εικόνας. Ο καφές συνοδεύεται από πολλά γλυκά, κέικ και θερμιδικά είναι τόσο ψηλά που δεν είναι τυχαίο όταν μια νοικοκυρά θέλει να κάνει δίαιτα να λέει την έκφραση: "κάνω δίαιτα, έκοψα τον καφέ" εννοώντας όλα τα παρελκόμενα του καφέ. Συνήθως καφέ πίνουμε όλο το χρόνο και τσάι τους χειμωνιάτικους μήνες. Συνοδευτικά του τσαγιού είναι τα χοιρνά (=χοιρινά λούζες, λουκάνικα) ο καφές έχει περισσότερα γλυκά. Φυσικά δεν υπάρχουν κανόνες, ούτε τι θα ακολουθήσει τον καφέ, που συνήθως είναι μια φουρτάλια έτσι για να αλλάξει η γεύση από το λίγωμα των γλυκών. (Ευτυχώς που περπατούμε λιγουλάκι και κάτι καίμε, αν και τον τελευταίο καιρό για να κάψουμε αυτά που τρώμε πρέπει να πηγαινοερχόμαστε καθημερινά στο Μακροτάνταλο!)

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα στο κάτω χωριό λιβάδια από Την όμορφη Νέα Υόρκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και λίγα λες.... Πάντως τώρα που κρύωσε ο καιρός μια χαρά βρίσκω τους καφέδες με τα συνοδευτικά τους! Ειδικά όταν είναι νόστιμη φουρταλίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήμουν περίπου 10 ετών όταν με τη μάνα μου πήγαμε επίσκεψη σε μια πρώτη της ξαδέλφη στη Χώρα. Είχα μετρήσει 16 είδη κερασμάτων... και φυσικά φεύγοντας από εκεί( δίπλα από το κατάστημα που πωλούσε στάμνες....) είχα βαρύ στομάχι. Όμως τότε ήταν η Άνδρος μιας άλλης εποχής..... Ας μη το ξεχνάμε. Μα θυμάμαι και την άλλη θεία μου Βασιλική Ανδρέλλου που σου έβαζε το κουτάλι ή και το πηρούνι με το κέρασμα στο στόμα. Άλλες όμορφες εποχές. Και μου έρχεται στο νου η φράση.... O Tempora, o mores!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή