Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Διαδικτυακή Συζήτηση για τις Ανεμογεννήτριες, 28/04/2022


Οι σύλλογοι της Άνδρου από κοινού διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: "Εγκατάσταση Ανεμογεννητριων στην Άνδρο" 
Τη διαδικτυακή συζήτηση συντόνισαν η Μπέττυ Κωνσταντινίδου και η Έφη Πανταζή.
Την παρουσίαση έκανε η δικηγόρος Μαρία Κυριαζή και ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Βρεττός. Επίσης μίλησαν: 
Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ
Γιώργος Στραβοδήμος ΚΙΝΑΛ
Μαρία Κομινάκα, βουλευτής ΚΚΕ
Κρίτωνας Αρσένης ΜΕΡΑ 25
Μιχάλης Χριστουδουλίδης, Ελληνική Λύση (Βελόπουλος)
Απόστολος Καλτσής, Ορνιθολογική εταιρεία
Τάσος Σαραντζής, δημοσιογράφος ΕΦΣΥΝ
Αλέξανδρος Μαβής, περιβαλλοντολόγος

Παρεμβάσεις έκαναν: Γιάννης Αντωνέλος, Νίκος Χέλμης, Θεοδόσης Σουσούδης, Γιάννης Καπάκης

👉 Δείτε το ενδιαφέρον βίντεο και βγάλετε τα συμπεράσματα σας. 

💥 Στο Φραγγάκι οι ανεμογεννήτριες που έχουν μπει έχουν ύψος 103μ. (103μ. ο πυλώνας και όταν ευθυγραμμίζεται η φτερωτή φτάνει τα 133,50μ.)
💥 Δεν έχουν απακατασταθεί οι ζημιές (αμασές, τα ντουβάρια, προβλήτα)

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΕ 

Στις 28 Απριλίου στις 19.00 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συζήτηση για την εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών στην Άνδρο, μετά από  πρόσκληση  19 συλλόγων της Άνδρου προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου στους οποίους  ζητήθηκε η παρέμβαση τους  ώστε να προστατευτεί  το περιβάλλον  του νησιού από την άναρχη  χωροθέτηση Αιολικών σε περιοχές  απολύτου  προστασίας, Natura 2000 και  ΖΕΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) με προστατευόμενα είδη, σπιζαετός, μαυροπετρίτης.  
Τη  συζήτηση  παρακολούθησαν 76 άτομα με μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι τη λήξη της, με ελάχιστες αποχωρήσεις  προς το τέλος  λόγω υποχρεώσεων και θεωρήθηκε  επιτυχημένη. Ακόμη δεχτήκαμε πολλά αιτήματα να κυκλοφορήσει το βίντεο με την συζήτηση στο διαδίκτυο για όσους δεν είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ορισμένη ημέρα. 

Παρευρέθηκαν ως ομιλητές  οι δικηγόροι, κα Μαρία Κυριαζή νομική εκπρόσωπος των  φορέων – κατοίκων στο ΣτΕ,  και ο κ. Τρύφωνας Κόλλιας ο οποίος έχει εκπροσωπήσει τους φορείς – κατοίκους στο ΣτΕ και παρακολουθεί συνεχώς το θέμα των πολλών αδειοδοτήσεων στο νησί,  ο μηχανικός κ. Γιώργος Βρεττός, ο κ. Απόστολος Καλτσής από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο περιβαλλοντολόγος  κ. Αλέξανδρος  Μαβής που αγωνίζεται για την περιβαλλοντική προστασία του νησιού πλέον των 20 χρόνων και ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Σαραντής  ο οποίος με τα συνεχή τεκμηριωμένα άρθρα του έχει αναδείξει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εγκατάσταση των Α/Γ.

Επίσης έκαναν παρεμβάσεις οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ Θεοδόσης Σουσούδης και Γιάννης Καπάκης και από τις Τοπικές Κοινότητες  Γαυρίου ο κ. Νίκος Χέλμης και Κορθίου ο κ. Γιάννης Αντωνέλλος  .
Τέλος μίλησαν οι καλεσμένοι βουλευτές κ. Νίκος Συρμαλένιος από τον Σύριζα, η κα Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ, ο κ. Γιώργος Στραβοδήμος  εκπρόσωπος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ο κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος  στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Ο κ. Κρίτωνας Αρσένης από το ΜΕΡΑ 25 αν και παρευρέθη για μεγάλο διάστημα στη συζήτηση, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει ως την ώρα της ομιλίας του.

Δεν παρέστησαν οι προσκεκλημένοι βουλευτές, κα. Κατερίνα Μονογυιού και κ. Γιάννης Βρούτσης.  Επίσης δεν παρέστη ο Έπαρχος  Άνδρου κ. Δημήτρης Λάσκαρης.
Ο βουλευτής κ. Φίλιππος Φόρτωμας και ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης, έστειλαν επιστολές  ότι λόγω υποχρεώσεων δεν θα παραστούν.

Οι ομιλητές παρουσίασαν το θέμα με πειστικά επιχειρήματα, που κράτησαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. Ενδεικτικά σας παραθέτουμε τα βασικότερα εξ αυτών: 
Για το Φραγκάκι επισημάνθηκε η παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας για τις ΑΠΕ, ειδικά σε ότι αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ασφάλεια της ζωής και υγείας των πολιτών με την μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Επίσης η εταιρεία αγνόησε τις αποφάσεις της Δ/νσης Τεχνικού Ελέγχου, του τμήματος Περιβάλλοντος, του Λιμεναρχείου Άνδρου και της Δ/νσης Δημόσιας   Περιουσίας του Υπ. Οικονομικών, όπως αναφέρεται στην Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Αιγαίου αρμόδια για τον έλεγχο των παραβάσεων. Τέλος επεσημάνθηκε ως «βιαστική» η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, να ακυρώσει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά πανελλαδικά. (κα. Μαρία Κυριαζή)

Επίσης η αλλαγή  του νομοθετικού πλαισίου , το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει  τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις όπως αυτές ορίζονται από την Ε.Ε. και ακόμα επισημάνθηκε   η  πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας  από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την μη προστασία των περιοχών Natura 2000.

—Ο μεγάλος αριθμός Α/Γ, αλλά και οι κατασκευαστικές τους ιδιότητες  απαιτούν, περισσότερη  κατανάλωση φυσικού αερίου διότι έτσι καλύπτεται η λειτουργία των Ανεμογεννητριών όταν δεν υπάρχει αιολικό δυναμικό. (Τρ.Κόλλιας)

—Οι τεράστιες κατασκευές των αιολικών  αλλοιώνουν το τοπίο , χωρίς να υπάρχει  έλεγχος  από συμβούλιο αρχιτεκτονικής και η  καταστροφή του δημόσιου δρόμου με επίχωμα ύψους 3 μ. γίνεται χωρίς τεχνική  έκθεση, χωρίς επίβλεψη, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.(Γ.Βρεττός)

—Έγινε αναφορά στην  χαμένη δυνατότητα που είχε η Άνδρος με το πρόγραμμα LIFE  γίνει ένα διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία των πουλιών  και έτσι είχαμε την αρνητική απόφαση στο ΣτΕ.  (Αλ.Μαβής)

—Η υπεραπλούστευση των αδειοδοτήσεων είχε ως  αποτέλεσμα την σωρεία αυθαιρεσιών στις αιολικές εγκαταστάσεις και όλα αυτά να συνοδεύονται από αυταρχισμό  εμποδίζοντας τους πολίτες να εκφραστούν και αυτό συνιστά κακή συνταγή για τους θεσμούς και την κοινωνία. (Τ. Σαραντής)

—Η Άνδρος  κινδυνεύει να ακολουθήσει την Νότια Εύβοια στον αριθμό των Α/Γ όταν οι προθέσεις των εταιρειών είναι να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους από άλλα νησιά (Τήνος) στην Άνδρο (Τρ.Κόλλιας, Α.Καλτσής)

—Καταστρέφεται  ο κεντρικός επαρχιακός δρόμος για το πέρασμα του καλωδίου και ενώ έχει επισημανθεί από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γ.Καπάκη , η Δημοτική Αρχή μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ενέργεια. 

—Αναφέρθηκε  ως αρνητική η εικόνα της απουσίας των βουλευτών της ΝΔ αλλά και των Έπαρχου  και Δήμαρχου Ανδρου.( Καπάκης)

—Τέλος οι βουλευτές αναγνώρισαν την δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται η Άνδρος  κινδυνεύοντας  να βρεθεί με πληθώρα Α/Γ, από τις μέχρι τώρα αιτήσεις  αλλά και από τις διαθέσεις των εταιρειών να καταθέσουν και άλλες. Στηλίτευσαν  την απουσία των 3 βουλευτών της κυβέρνησης και την συσχέτισαν με την απόφαση του υπουργού ΥΠΕΝ, να ακυρώσει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 

—Συμφώνησαν όλοι να  μην τοποθετηθεί καμία Α/Γ  πριν ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό που λαβαίνει υπόψη τις ενεργειακές ανάγκες, την φέρουσα ικανότητα του νησιού τα ιδιαίτερα  περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και την οικονομία του νησιού. Πρότειναν  να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στις ΑΠΕ και οι ενεργειακές κοινότητες.

—Οι βουλευτές  και οι εκπρόσωποι των κομμάτων χαιρέτησαν την πρωτοβουλία των συλλόγων γ ια την συζήτηση αυτή και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τις όποιες προσπάθειες γίνουν στην συνέχεια για το θέμα με επίκαιρη ερώτηση (κ. Χριστοδουλίδης) , ενεργοποίηση των συλλόγων ώστε με κείμενο τους να απευθυνθούν στον υπουργό (Συρμαλένιος) .

Οι σύλλογοι της Άνδρου που από κοινού διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση  με θέμα: "Εγκατάσταση Ανεμογεννητριων στην Άνδρο"  
Αδελφότητα Ανδρίων «ΤΟ ΚΟΡΘΙΟΝ»
Ένωση Ανδρίων
Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Επισκοπείο»
Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνδρου τα 4 χωριά ‘’Ο ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ’’
Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο" 
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΔΡΟΥ
Λαϊκή Σκηνή Άνδρου
Λέσχη Ανδρίων
Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Λειβαδίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»
Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Παλαιοπολιανών  «Ο Ερμής»
Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαινήτων
Πολιτιστικός Σύλλογος Πίσω Μεριά «το Μουστάκειο»
ΠΡΩΤΕΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΑΜΚΕ
Σύλλογος «Το Συνετί» Άνδρου
Σύλλογος Γυναικών Άνδρου
Σύλλογος Καππαριάς
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΔΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Φιλανθρωπικός Σύλλογος Νήσου Άνδρου «Παναγία η Θεοσκέπαστη»
Φιλοπρόοδος Όμιλος «Το Γαύριο»

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα στην όμορφη Άνδρο Με τις όμορφες ανεμογεννήτριες που μας δίνουν φθηνό ρεύμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτός ο ΑΝΏΝΥΜΟΣ που σχολιάζει πιστεύω ότι κάνει χιούμορ μόνο έτσι μπορώ να το καταλάβω.....Είτε ζει ΠΟΛΥ μακρυά απ την Άνδρο ας μας απαντήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή