Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Η συγκινητική ισπανική ταινία "Η γλώσσα της πεταλούδας" στην Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου

Η γλώσσα της πεταλούδας, La lengua de las mariposas. 
Σάββατο 19 & Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 20.15 Δημοτικό Θέατρο Άνδρου. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Ισπανικής Πρεσβείας. Με ελεύθερη είσοδο. 

facebook.com

Ισπανική δραματική ταινία 1999 | Έγχρ. | Διάρκεια: 96', σκηνοθεσία Χοσέ Λουίς Κουέρντα με τους: Μάνουελ Λοσάνο , Φερνάντο Φερνάν Γκόμεθ , Ουθία Μπλάνκο, Ταμάρ Νόβας

Βασισμένη σε τρία διηγήματα (1996) του Μανουέλ Ρίβας, αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του ’36 πηγαίνει στο σχολείο ξεκινώντας τη θητεία του στη μάθηση και στη ζωή με καθοδηγητή τον ιδιόρρυθμο δάσκαλό του. Στις 18 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος του έχει εμφυσήσει, θα ανατραπούν.

Με φόντο τις απαρχές του ισπανικού εμφυλίου, όταν η δημοκρατία συνθλίβεται, οι λέξεις άθεος και κομμουνιστής γίνονται μισητές και τα βιβλία κρύβονται, ο μόνος ουσιαστικός τρόπος μάθησης είναι η εναλλακτική εκπαίδευση στην φύση που εφαρμόζει ο ηλικιωμένος «αναρχικός» δάσκαλος Ντον Γκρεγκόριο.

Οι μεταφορές της φύσης που χρησιμοποιεί ο ιδεαλιστής δάσκαλος για να περάσει τα ουμανιστικά του μηνύματα στους μαθητές και ιδιαίτερα στον αγαπημένο του Moncho, γίνονται κωδικοποιημένη γλώσσα που κρύβεται όπως η γλώσσα της πεταλούδας, αλλά είναι έτοιμη να ρουφήξει το «νέκταρ» της γνώσης και να σκορπίσει τους σπόρους της στις επόμενες γενιές.

Μια ταινία τρυφερή σε πρώτο επίπεδο, με την αγωνία και την σκληρότητα να υποβόσκουν κάθε δευτερόλεπτο. Μία εξαιρετική σκιαγράφηση της εποχής, που σε συνδυασμό με την θαυμάσια φωτογραφία και τη μουσική επένδυση της ταινίας, συνθέτουν έναν σπαραχτικό ύμνο στο τέλος της αθωότητας.

Η εξαιρετική δημιουργία του Κουέρντα απέσπασε έξι βραβεία Γκόγια στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μουσικής, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και καλύτερης ερμηνείας πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού, καθώς και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Κλίβελαντ.

1 σχόλιο: