Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Φιλοπρόοδος Όμιλος το Γαύριο: Επιστολή - Διαμαρτυρία για την κομποστοποίηση στον κάμπο Γαυρίου

Επιστολή / Διαμαρτυρία για την πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης στον κάμπο Γαυρίου. 
Γαύριο 7/02/2022

Προς
Τον Δήμαρχο Ανδρου κ. Δημήτρη Λοτσάρη
Τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ελευθέριο Μπάλλα (να ενημερώσει όλα τα μέλη του Δημ. Συμβουλίου)

Κοινοποίηση: Στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Γαυρίου κ. Νίκο Χέλμη, στην πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μπατσίου κα Άννα  Βολίκα, στον καθηγητή του Πολυτεχνίου κ. Γεράσιμο Λυμπεράτο, στον εκπρόσωπο της εταιρίας κ. Χρήστο Λύτρα, στην ΜΚΟ  «ΓΗ».

Κύριε Δήμαρχε

Πολύ πρόσφατα, στο τέλος Ιανουαρίου δεχτήκαμε από πολλούς συμπατριώτες μας εκκλήσεις να ερευνήσουμε την πληροφορία σχετικά με την εγκατάσταση στον Κάμπο Γαυρίου «Πιλοτικής Μονάδας Κομποστοποίησης»  και στη συνέχεια ενημερωθήκαμε  για  την ψηφιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/2/2022 για  το ίδιο θέμα, την οποία και  παρακολουθήσαμε. 

 

Οι κάτοικοι της περιοχής Γαυρίου βρισκόμαστε και πάλι  στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να υπερασπιστούμε την περιοχή μας  από επιχειρηματικές  δραστηριότητες  με επιπτώσεις στο περιβάλλον, για τις οποίες οι ανησυχίες μας  είναι πολύ μεγάλες.  Το γεγονός ότι  η μονάδα αυτή είναι πιλοτική με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθόλου δεν μας καθησυχάζει, αντίθετα λόγω αυτών των χαρακτηριστικών της αλλά και από το γεγονός ότι  εντάσσεται σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα θα έπρεπε να είχε προηγηθεί  πλήρης ενημέρωση των κατοίκων από τους συντελεστές  της και όχι να το μάθουμε τελευταία στιγμή και  με  αφορμή  μία  θεσμική διαδικασία.    

Αλλά και από την ενημέρωση που έγινε στις 2/2 στους Δημοτικούς Συμβούλους από τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Γ. Λυμπεράτο και τον επιχειρηματία κ. Χ. Λύτρα, δεν μειώθηκαν οι ανησυχίες  μας, διότι έγινε μια γενικόλογη παρουσίαση του προγράμματος, χωρίς τα πλήρη στοιχεία που απαιτούνται   λόγω της Ευρωπαϊκής  ένταξης του. Στις δε ερωτήσεις των Συμβούλων , οι απαντήσεις που δόθηκαν  ήταν πάλι γενικόλογες χωρίς τεκμηρίωση, π.χ στην ερώτηση ότι τα υπολείμματα των τροφών θα μυρίζουν, η απάντηση ότι δεν  θα μυρίζουν γιατί μετά από 2 ημέρες θα γίνεται η ξήρανση ή ότι  η συγκέντρωση 0,5 τόνους/ημέρα  που σωρευτικά θα γίνονται 25 τόνοι σε σύντομο διάστημα, όπως και η ασαφής απάντηση στο  ερώτημα για το που θα πλένονται οι κάδοι, καθόλου δεν μας καθησυχάζουν.     

Οι πληροφορίες που συλλέξαμε για τις μονάδες κομποστοποίησης  και  εφόσον αυτές βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους, αναφέρουν ότι θα πρέπει να εγκαθίστανται μακριά από κατοικημένες  περιοχές, διότι προκαλούν, οσμές, τρωκτικά και διάφορα άλλα ζωύφια, επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα (υπάρχουν κοντινά πηγάδια ύδρευσης κατοικιών) και ακόμα το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες  σε συνθήκες υγρασίας, η ατμόσφαιρα θα γίνεται  αφόρητη  και οι πρόσβαση στις ωραίες παραλίες της περιοχής αυτής, ένα ωραίο «θέαμα» για τους τουρίστες

Δεν είμαστε αντίθετοι με την διαδικασία της κομποστοποίησης που γίνεται σε αρκετούς Δήμους ,αρκεί να τηρούνται οι  απαραίτητες προϋποθέσεις και  να βρίσκονται  μακριά από κατοικημένες  και τουριστικές περιοχές. 

Δεν κατανοούμε γιατί επιλέχθηκε αυτή η περιοχή με πολλές κατοικίες, ενώ στο νησί μας υπάρχουν πολλές περιοχές μακριά από οικισμούς που θα μπορούσε να γίνει αυτή μονάδα. Ήδη στο συμβούλιο στις 2/2 έγιναν προτάσεις από τον κ. Σουσούδη 

Ο κάμπος Γαυρίου όπως είχαμε τονίσει και το 2018 με αφορμή την παράνομη άδεια που είχε εκδώσει η Περιφέρεια για την Μονάδα παραγωγής μπετόν, είναι πλέον οικιστική περιοχή με πολλές κατοικίες να χρησιμοποιούνται ως τουριστικά καταλύματα και σε καμία περίπτωση δεν είναι βιομηχανική περιοχή σύμφωνα με τη ΖΟΕ Άνδρου.

Παρόλα αυτά  επανέρχεται το θέμα εγκατάστασης στο Κάμπο διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή απόθεσης διαφόρων υλικών , όπως ακούστηκε στο συμβούλιο  ογκωδών αντικειμένων.  

Δεν δεχόμαστε τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό από τον εκπρόσωπο της εταιρίας κ. Λύτρα για τον Κάμπο, ότι δεν έχει σπίτια και είναι βιομηχανική περιοχή. Δεν είμαστε αντίθετοι  με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αρκεί  αυτές να  σέβονται το περιβάλλον και τους κατοίκους  με  τα βιώματα τους. 

Θα υπερασπιστούμε την περιοχή μας με κάθε νόμιμο τρόπο, κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με την καταστατική μας υποχρέωση, αλλά και  το δικαίωμα μας ως  πολίτες που απορρέει από το άρθρο 24 του Συντάγματος.

 Ακόμα θα διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην ενημέρωση και τη συμμετοχή στη διαβούλευση για θέματα περιβάλλοντος εκ των προτέρων και όχι μετά τις αποφάσεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/92 και την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 7/11/2019, υποθ.C-280/18 

Καλούμε τα Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Γαυρίου, να πάρει απόφαση καθώς και τους Δημοτικούς Συμβούλους να πάρουν θέση, για την υπεράσπιση του Κάμπου  Γαυρίου, ώστε να μην υποβαθμιστεί, με συνέπεια την συνολική υποβάθμιση του Γαυρίου.

Το Διοικητικό  Συμβούλιο του συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου