Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Αγία Άννα στα Φάλλικα - Άνδρος


Φωτογραφίες: Ελένη Σαλουβάρδου

Ο Γερακώνας είναι ένα μαγικό βουνό, εκτός από τα ελαιόδεντρα και τα σχίνα, έχει πολλούς δρύδες που αυτή την εποχή δημιουργούν τοπία βγαλμένα από τα παραμύθια. Το βουνό, από τη βόρεια μεριά που βλέπει τη Χώρα, διασχίζουν τα μονοπάτια Andros Routes 18, το 17Α, 5, 7 και η κυκλική γύρω από το Μοναστήρι. Όποιο μονοπάτι και να πάρουμε λίγο πάνω από τα Λειβάδια οδηγεί σε παραδεισένια τοπία. (π.χ. Κρεμαστές, το 18 κοντά στου Βραχνού, η περιοχή πάνω από τον Προφήτη Ηλία, η ρεματιά κοντά στον Προφήτη Δανιήλ, η πλαγιά κάτω από την Πανάχραντο)


Η επιγραφή σε αυτό το όμορφο ξωκλήσι είναι λίγο ακατάληπτη “Ανεκαινίσθη ούτος ο ναός ... μητρός Άννης παράδιον ... προηγουμένου (!) εν έτει 1768 εν μηνί Μαρτίω... " Ο Γερακώνας έχει τρία ξωκλήσια αφιερωμένα στην Αγία Άννα, αυτό στα Φάλλικα, η Αγία Άννα κοντά στην Αγία Τριάδα στα Λειβάδια και η Αγία Άννα στο Συνετιανό δρόμο. Μεγάλη της η Χάρη! 😉

Το βουνό είναι γεμάτο μανίτες, όμως η Ανδριώτικη παράδοση λέει να τρώμε μόνο τους γλυστρίτες (η γλοιοκέφαλη γλυστρίτης Volvopluteus gloiocephalus) και αυτούς μόνο όταν είναι μακριά από δένδρα. Τα μανιτάρια θέλουν μεγάλη προσοχή και σίγουρα τα ασφαλέστερα βρίσκονται στα… σούπερ μάρκετ! (δεν γνωρίζω πως ονομάζονται αυτά της φωτογραφίας)

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα στα όμορφα λιβάδια
    Καλή εβδομάδα σε όλους περιμένοντας το 2022

    ΑπάντησηΔιαγραφή