Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί κρίσεις και επικρίσεις

Φωτογραφία: Μαρία Λαμπριάδου


Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 έγινε μια όμορφη εκδήλωση στην Αγορά της Χώρας Άνδρου. Μαζεύτηκε κόσμος, τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, υπήρχε μια όμορφη εορταστική ατμόσφαιρα και οι άνθρωποι κάπως γλέντησαν. Μετά άρχισαν τα κουσέλια, γιατί οι συμμετέχοντες ήταν χωρίς μάσκες, γιατί τούτο, γιατί εκείνο, γιατί το άλλο κτλ κτλ. Το συμβάν γρήγορα έφτασε στα κοινωνικά δίκτυα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών, του Δημάρχου Δημήτρη Λοτσάρη και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Άνδρου "Άνδρος-Νέοι Ορίζοντες" Οπότε βγάλτε μόνοι σας το συμπέρασμα. Όμως είναι κρίμα μια γιορτή να γίνεται αντικείμενο παρόμοιας κριτικής με σχόλια ανεπίτρεπτα. Εννοείται πως σαν γυναίκα είμαι με το Σύλλογο Γυναικών και όχι μόνο από αλληλεγγύη αλλά από δίκιο. Αυτά... δεν μας φτάνουν όσα ζούμε έχουμε και τις κακίες. 

💠 ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΊΑ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΆΝΔΡΟΥ

Εκδηλώσεις όπως αυτή του Χριστουγεννιάτικου ανταμώματος που έγινε στην αγορά της Χώρας Άνδρου, την είχαμε ανάγκη σαν κάτοικοι του Νησιού μικροί και μεγάλοι, για να νιώσουμε το εορταστικό κλίμα και να γεμίσουμε χαρά και αισιοδοξία. 

Η συμμετοχή του Συλλόγου μας έγινε με ασφάλεια, διότι όλοι οι ενήλικες είναι εμβολιασμένοι και τα παιδιά έρχονται πάντα στα μαθήματα με πρόσφατο self-test.

Μοναδική παραφωνία στη εορταστική βραδιά , ήρθε ένα τραγικό σχόλιο ανώνυμου υποτίθεται αναγνώστη στο site Εν Άνδρω.  Σχόλιο που έτυχε της σύμφωνης γνώμης του διαχειριστή του ο οποίος το δημοσίευσε, παρότι ισχυρίζεται ότι υβριστικά και απρεπή σχόλια τα διαγράφει. 

Ο Σύλλογος Γυναικών δραστηριοποιείται στην Άνδρο εδώ και 36 χρόνια και έχει μεγάλο επιμορφωτικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο. Προβάλει και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας αναβιώνοντας ήθη και έθιμα, συμμετέχοντες σε πανελλήνια και διεθνή φεστιβάλ γαστρονομίας, τουρισμού και παραδοσιακών χορών. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μωραΐτη έχει ξεκινήσει εργαστήρι εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων .Διατηρεί επίσης Χορευτικά τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών. Συμμετέχει και διοργανώνει συνέδρια που αφορούν Γυναικεία θέματα και προβλήματα. Όλες του οι δράσεις και εκδηλώσεις βασίζονται στα άρθρα του καταστατικού του και έχουν πάντα τα καλύτερα σχόλια και συγχαρητήρια. 

Σε έκτακτο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου από το Δ.Σ του Συλλόγου, συζητήθηκε το αισχρό, σεξιστικό,ρατσιστικό και άκρως υποτιμητικό σχόλιο για τις γυναίκες το οποίο δημοσιεύτηκε στο site Εν Άνδρω, και αποφάσισε να καταγγείλει δημόσια τα σεξιστικά και υποτιμητικό σχόλια προς το γυναικείο φύλο που δημοσιεύτηκαν στο παραπάνω   site. 

Ο σχολιαστής χαρακτηρίζει τις γυναίκες φραγκόκοτες, μανταμίτσες και στερημένες που ξεσπαθώνουν χορεύοντας με τα μίνια! τους γιατί δεν βρίσκουν άλλο σπορ να ασχοληθούν όπως είχανε  συνηθίσει στα νιάτα τους!.Και καταλήγει με τη λαϊκή ρήση "άνδρα θέλω εγώ το βράδυ και ας μην έχει ο λύχνος λάδι".

 Τέτοιου είδους σχόλια και συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες δεν επιδέχονται  καμιά ανοχή και σιγή εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου .

Η διαμαρτυρία αυτή θα δοθεί στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό το επίπεδο και οι απόψεις του σχολιαστή αλλά και η συναίνεση του διαχειριστή του Εν Άνδρω. Περιμένουμε τουλάχιστον ένα συγγνώμη..

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΆΝΔΡΟΥ

💠Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης έγραψε στο Facebook / 18 Δεκεμβρίου.  · 

Με αφορμή επικριτικά σχόλια σε blog της Άνδρου εναντίον του Δήμου Άνδρου για την μη συμμετοχή  στους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς δηλώνουμε τα εξής:

Είμαστε σε περίοδο πανδημίας. Το 4ο κύμα είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα και ήδη οι μετακινήσεις από και προς το εξωτερικό λόγω της νέας παραλλαγής Όμικρον έχουν τεθεί νέοι περιορισμοί στα σύνορα της χώρας. Κυβέρνηση και Δήμοι τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και δεν διοργανώνουν ούτε συμμετέχουν σε μεγάλες μαζικές εκδηλώσεις ή γιορτές. Ο Δήμος Άνδρου τηρώντας τα πρωτόκολλα της πανδημίας δεν διοργανώνει και δεν συμμετέχει σε μαζικές εκδηλώσεις.

 Οι αντιπολιτευόμενοι σήκωσαν ανεύθυνα τους τόνους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την περίοδο της πανδημίας που διερχόμαστε. Εμείς όμως είμαστε υπεύθυνοι έναντι των πολιτών κατανοώντας παράλληλα την ανάγκη του κόσμου και των επαγγελματιών για την διοργάνωση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων .

Μέχρι χτες οι ίδιοι που σηκώνουν τους τόνους για μη συμμετοχή μας σήκωναν τους τόνους αμφισβητώντας το εύρος των εμβολιασμών και τις ενέργειες του δήμου στην διαχείρηση της πανδημίας. Ευτυχώς που οι εμβολιασμοί στο νησί και για την Τρίτη δόση γίνονται με υψηλούς ρυθμούς . Δεν είναι δυνατόν να εμβολιάζονται 150 άτομα την μέρα στο Κέντρο Υγείας και κοντά 90 κατ’ οίκον από κοινά συνεργεία Δήμου-ΕΟΔΥ-Κέντρου Υγείας κι εμείς να συμμετέχουμε σε μαζικές εορτές. Όποιος θέλει τις διοργανώνει και πηγαίνει. Ο Δήμος δεν συμμετέχει και δεν παρακινεί σε συμμετοχή.

Έχουμε ως Νησί πετύχει εμβολιασμό με πάνω από 70% των κατοίκων. Δεν έχουμε εμβολιάσει τα παιδιά που ανέρχονται στα 1.000 γιατί δεν έχουν έρθει εμβόλια για παιδιά. Έχουμε ελάχιστα και περιστασιακά κρούσματα εβδομαδιαία (5 την τελευταία εβδομάδα) που όλα περνούν τον ιό ελαφρά λόγω εμβολιασμών ή λόγω νεανικής ηλικίας. Δεν θα ρισκάρουμε τώρα τα πάντα συμμετέχοντας σε μαζικές εορτές . Προτεραιότητα μας είναι να περάσουμε ασφαλείς την περιπέτεια της πανδημίας .

Μένουμε ασφαλείς.

💠Οι Άνδρος-Νέοι Ορίζοντες έγραψαν στο Facebook / 20 Δεκεμβρίου

Αποκαλυπτήρια ενός ηθικού ξεπεσμού, χωρίς τέλος...

Για μια ακόμα φορά καταγράφεται με αρνητικό πρόσημο η συμπεριφορά του ΑΠΟΝΤΟΣ κ. Λοτσάρη και μάλιστα με αφορμή τα Χριστούγεννα στην Άνδρο. 

Δεν φτάνει που η ευρύτερη περιοχή της Χώρας έχει μια όψη απεριποίητη, αστόλιστη και θλιβερή, αλλά κακοφάνηκε στον κύριο Λοτσάρη η έγγραφη διαμαρτυρία πολίτη, (πού να άκουγε και τις προφορικές).

Απάντησε εξ Αθηνών, με ένα υστερικό υποκριτικό κείμενο εκτός θέματος, (τα περί απουσίας στολισμού τα προσπέρασε). 

Κανένας δεν του ζήτησε εκδηλώσεις και χορούς. 

Η επιστολή αναφερόταν στην έλλειψη στολισμού και φωταγώγησης της αγοράς και των πλατειών, όπως και σε όλα τα χωριά και όχι σε οργάνωση εκδηλώσεων.

Εντελώς άσχετα και με περισσή κουτοπονηριά, αποφάσισε να επιτεθεί ο κ. Λοτσάρης στο Χριστουγεννιάτικο κάλεσμα Συλλόγων και Επιχειρηματιών της Χώρας υποστηρίζοντας υποκριτικά, πως λόγω COVID-19, ο Δήμος δεν συμμετέχει και δεν ενθαρρύνει εκδηλώσεις.

Εδώ αρχίζει η γελοιοποίηση των πράξεων Λοτσάρη, καθώς τον διαψεύδει πανηγυρικά:

1.  Η αφίσα για την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της 18ης Δεκεμβρίου στο Κόρθι, που αναφέρει το αυτονόητο, «με την συμμετοχή του Δήμου Άνδρου».

Η αφίσα αναρτήθηκε από τους διοργανωτές  και εκ των υστέρων «εξαφανίστηκε» η αναφορά στον Δήμο Άνδρου και μετά πάλι ξαναεμφανίστηκε. 

Ας αποφασίσουν επιτέλους, γιατί γελοιοποιήθηκαν.

Τι να πρωτοθαυμάσει εδώ κανείς; την υποκρισία ή την κουτοπονηριά; 

2. Το «ειλικρινές ενδιαφέρον» για την πανδημία φαίνεται από τους χορούς και τα γλέντια που αναρτούσε ο κ. Λοτσάρης στο διαδίκτυο, χωρίς καμία προφύλαξη, σε κλειστό χώρο εστίασης με πολύ κόσμο, ΕΚΤΟΣ Άνδρου. 

Τον αποκαλύπτουν τα  βιντεάκια,  που με καμάρι προ ολίγων ημερών ανάρτησε στο fb. 

Η διασκεδαστική του ή επιχειρηματική του δραστηριότητα δεν μας αφορά, όμως δεν μπορεί να "κουνάει το δάκτυλο" ανάλογα με τα συμφέροντα του και να χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα την πανδημία. 

Στο θέμα αυτό και με τις ευλογίες του δημάρχου, έλαβε θέση φιλικό του site, που επιτέθηκε διά των γνωστών-άγνωστων σχολιασμών, κατά πάντων, διοργανωτών και συμμετεχόντων στην βραδιά, ιδιαίτερα όμως με ανεπίτρεπτους και ανήθικους χαρακτηρισμούς εναντίον των γυναικών. 

Ποιός είναι αυτός που νομίζει πως έχει δικαίωμα να αποκαλεί οποιαδήποτε Ανδριώτισσα «φραγκόκοτα»; 

ποιά έψαχνε «ευκαιρία να φορέσει μίνια» και να «ξεσπαθώσει χορεύοντας»; 

ποια είναι «στερημένη στον τομέα της»; 

και ποια «δεν βρίσκει άλλα σπορ να ασχοληθεί όπως είχε συνηθίσει στα νιάτα της» και άλλες αχαρακτήριστες εκφράσεις.

Αυτή είναι συμπεριφορά άθλιου ρατσιστή, χυδαίου μισογύνη και το χειρότερο είναι ότι αυτές οι εκφράσεις, είναι ανεκτές από τον δήμαρχο Άνδρου. 

Δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγραφεί αυτός ο ηθικός ξεπεσμός. 

Ως Ανδριώτες καταδικάζουμε την «επίθεση» του κ. Λοτσάρη στους επαγγελματίες και τους συλλόγους, που διοργάνωσαν με μεράκι και με προσοχή την εκδήλωση.

Καταδικάζουμε και την ανήθικη επίθεση από το διαδίκτυο στις γυναίκες Ανδριώτισσες, από το site "ενάνδρω", που με την σιωπηρή στήριξη του ο κ. Λοτσάρης, φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την χυδαία συμπεριφορά.

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα στα όμορφα λιβάδια από την χριστουγεννιάτικη Νέα Υόρκη
    Εάν δεν είχαμε αυτή την φαγωμάρα συνέχεια μεταξύ μας θα είχαμε λύσει όλα τα μεγάλα προβλήματα
    Οι γιορτές είναι για όλους να διασκεδάζουμε χωρίς φαγωμάρα πρώτου η μετά και οι κυβερνώντες να μην χωρίζουν την Άνδρο στη μέση

    ΑπάντησηΔιαγραφή