Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Δήμος Άνδρου: Προϋπολογισμός για το 2021

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Εγκρίθηκε στις 15/12/2020, ο προϋπολογισμός του Δήμου μας για το 2021. Ψηφίστηκε έγκαιρα εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου αποδεικνύοντας τη σοβαρή και με σύστημα δουλειά, που γίνεται στην προετοιμασία από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.

Είμαστε έτσι από τους πρώτους Δήμους της Περιφέρειας μας, που εγκρίναμε προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά.

Για  όλη αυτήν την προσπάθεια θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, καθώς και όλους τους συμβούλους και συνεργάτες  –αιρετούς και μη, οι οποίοι υπερέβαλλαν εαυτό για να φτάσουμε έγκαιρα σ’ αυτό το αποτέλεσμα. 

Ο προϋπολογισμός αποτελεί μία εκτίμηση των εσόδων και εξόδων της επόμενης περιόδου.

Εκτίμηση, η οποία, βεβαίως, βασίζεται σε δεδομένα και στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Όμως, παραμένει εκτίμηση.

Ειδικότερα:

Όσο αφορά τα έσοδα:
Η είσπραξη ικανοποιητικών εσόδων από την πλευρά του Δήμου μας θα είναι ένα από τα ζητούμενα το 2021.
Η πανδημία είναι δεδομένο ότι έχει μειώσει τα έσοδα των επιχειρήσεων  και των νοικοκυριών και άρα και την δυνατότητά τους ν’ αποδίδουν φόρους και τέλη.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος μας έχει πλήρως συμμορφωθεί με τις Κυβερνητικές οδηγίες και έχει προχωρήσει στις μειώσεις, που προβλέπονται στα πλαίσια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης από την πανδημία. Μείωσε το μίσθωμα της χρήσης των παραλιών κατά 50%, μείωσε το τέλος χρήσης των κοινόχρηστων χώρων όσων δεν ήθελαν επιπλέον τετραγωνικά κτλ.

Απ’ την άλλη, η τακτοποίηση των τετραγωνικών των ακινήτων θα σημάνει αύξηση των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας ( μέσω της ΔΕΗ).

Ελπίζω, τελικά, το ισοζύγιο να είναι θετικό για τον Δήμο μας. 

Το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού εκτιμάται στα 15.850.000€, στα οποία περιλαμβάνονται τα τακτικά έσοδα, οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις, τα χρηματοδοτούμενα έργα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι προγραμματικές συμβάσεις με την ΠΝΠ, οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ.

Όσο αφορά τα εξελισσόμενα και προγραμματισμένα έργα, μελέτες και δράσεις:

Είναι σε εξέλιξη πολλές και σημαντικές δράσεις, μελέτες  και έργα, που τα έχει πραγματικά ανάγκη το νησί μας. Έχουν, επίσης, προγραμματιστεί  έργα και νέες μελέτες, που θα συμβάλουν στο να πάρει η Άνδρος μια πραγματικά αναπτυξιακή πορεία.

 Ενδεικτικά:

—Αντιπλημμυρικά έργα-Προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ύψους 415.000,00€.  

— Έργα ύδρευσης ύψους 3 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, στα οποία περιλαμβάνονται το δίκτυο του Κάτω Αγίου Πέτρου, η προμήθεια αποσκληρυντήγια το νερό των γεωτρήσεων Μπατσίου κ.α. 

—Συντήρηση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου μας –σε Χώρα, Μπατσί και Καπαριά-προϋπολογισμού 710 χιλ ευρώ. 

—Αντικατάσταση του χλοοτάπητα και των κιγκλιδωμάτων του Δημοτικού Σταδίου Χώρας ύψους 240 χιλιάδωνευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.  

—Επέκταση, συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου Χώρας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 3.100.000€.

—Ξεκινάει από φέτος προσπάθεια να ομαδοποιηθούν τακτικές δαπάνες του Δήμου (Λειτουργία βιολογικού, συντήρηση αντλιοστασίων, δημοτικός φωτισμός κλπ) και μέσα από διαγωνισμούς να δοθούν σε ανάδοχους.  

—Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες Τουριστικής προβολής του Νησιού, τομέας στον οποίο ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

—Ασφαλτόστρωση οδών σε Άνω Γαύριο, Κούρταλη και Πισωλιμιώνα Φελού. Το έργο βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης.  

—Είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός του 2021 τα έργα σύνδεσης των Λειβαδίων και της Μεσαριάς με τον Βιολογικό.

—Μέχρι το τέλος του χρόνου θα δημοπρατηθεί η ψηφιοποίηση του υλικού της Καϊρείου Βιβλιοθήκης.

—Είναι σε εξέλιξη η δημοπράτηση των έργων Προστασίας Λιμένος  Μπατσίου που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προστασία και αναβάθμιση του Τουριστικού Καταφυγίου.

— Έργα προσβασιμότητας ατόμων με ειδικές ανάγκες.

—Εξελίσσεται η μελέτη του Κλειστού Γυμναστηρίου στο Γαύριο.

—Αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες να μας παραδοθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Περιφερειακής Οδού Γαυρίου. 

—Προχωρά η μελέτη για την ολοκλήρωση του Λιμένος  Κορθίου με χρηματοδότηση από ιδιώτες χορηγούς.

—Είναι σε εξέλιξη μελέτη ασφαλτόστρωσης των οδών προς Ατένι, Ζόργκο, Χάρακα και προς το Πήδημα Της Γριάς, καθώς και κατασκευής τεχνικών κατόπιν εισηγήσεων των τοπικών προέδρων

—Τέλος, το έργο του ΧΥΤΥ θα αναληφθεί από τον ΦΟΣΔΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα, θέλω να τονίσω, ότι η κριτική που ακούγεται πως η Διοίκηση μας δεν δίνει στους Τοπικούς Προέδρους την Χρηματοδότηση, που αναλογεί στα χωριά (ΣΑΤΑ), δεν ευσταθεί.

Η χρηματοδότηση, που αναλογεί στα χωριά (ΣΑΤΑ) του 2021, ανέρχεται σε 333.000,00€.

Το ποσό των έργων και των προμηθειών, που θα εκτελέσουμε το 2021 στα χωριά μας, ανέρχεται σε 466.000,00€, ποσό δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από τη φετινή.  Επίσης, θα είναι η πρώτη φορά που οι Πρόεδροι θα έχουν στην διάθεση τους την «Παγία», δηλαδή μετρητά για να μπορούν να καλύπτουν  άμεσες ανάγκες.

Η Τεχνική Υπηρεσία εκπόνησε μελέτη για την κάλυψη των αναγκών των Τοπικών Κοινοτήτων, ανάγκες ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ και είναι σε αναζήτηση χρηματοδότησης.

Για εμάς οι Πρόεδροι είναι κομμάτι της διοίκησης του Δήμου, όλοι κάνουν το καλύτερο δυνατό και τους ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία, που έχουμε.

Μέσα σε πρωτόγνωρο κλίμα παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας, απόρροιας της τρέχουσας πανδημίας, ο Δήμος μας προσπαθεί να βάλει την Άνδρο σε τροχιά ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού.

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Πρέπει το Νησί να ξεπεράσει παθογένειες δεκαετιών.

Να λύσει προβλήματα, που το καθηλώνουν.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, χωρίς στιγμή να υπολογίσουμε το περιβόητο πολιτικό κόστος, σε ό,τι χρειάζεται η Άνδρος μας, σε ό,τι χρειάζονται οι νέες γενιές, με το βλέμμα στο αύριο, την πρόοδο και την εξέλιξη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ

1 σχόλιο: