Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Το σαλκίμι στο Πέρα χωριό


Φωτογραφίες: Βαλεντίνος Στυλιανός


Λέει η Φιλίτσα: 
Είναι το σαλκίμι του Αδάμη δίπλα. Είναι μια ομορφιά που δεν μπορεί να αποτυπωθεί στη φωτογραφία. Παλιά τη Μεγάλη Παρασκευή γεμίζαμε ένα πανέρι για τον επιτάφιο!
Παλιά, όπως λέει η Φιλίτσα, τα παιδιά με πανέρια στα χέρια μάζευαν λουλούδια από όλο το χωριό για τον στολισμό του Επιταφίου! Να είμαστε καλά τα επόμενα χρόνια να αναβιώσουμε παλιά έθιμα. 

4 σχόλια:

  1. Πλημμύρα αναμνήσεων.......Καλημέρα και καλή Μ Εβδομάδα σε όλους να παραμείνουμε υγιείς και όλα αυτά θα τα ξαναζήσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά σε όλη την Άνδρο και σε όλη την Ελλάδα με μια υγιές και καλή ανάσταση σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λουλούδια λεμονιάς και φραγκοκόρακες για τις γιρλάντες μέσα και διαγωνίως στον επιτάφιο. Όταν πήγαινες να προσκυνήσεις αναδίδονταν μια υπέροχη μυρωδιά.Αυτή που και τώρα που γράφω σε μεγάλη ηλικία πια την θυμάμαι.Υπέροχες παιδικές αναμνήσεις στα χωριά της Άνδρου,μιας άλλης Άνδρου βέβαια που δεν υπάρχει πια.Και του χρόνου σ όλους τους συντοπίτες μας Υγιείς να γιορτάσουμε έχοντας αφήσει πίσω τον εφιάλτη του covid για πάντα .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύχομαι σε όλους καλό Πάσχα, με υγεία, να περάσουν οι δύσκολες στιγμές που περνάτε. Πόσο μας λοιπή η εκκλησία μας, οι καμπάνες που δεν χτυπούν,η αντάμωση με τους συγγενείς, φίλους, χωριανους, ο καφές στην Φωφο, πόσο ωραία και απλά πράγματα είχαμε, που πιστεύω ότι λοιπουν σε όλους μας, με την δύναμη του Θεού, και με υπομονή, θα το περάσουμε και αυτό, και μπωρει να γίνουμε και ποιο καλή άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή