Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Δήμαρχος Άνδρου: Με ψυχραιμία, σύνεση και αγάπη στο συνάνθρωπο

Ο Δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook πολύ σημαντικά πράγματα που σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή:

Αγαπητοί συμπολίτες,
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση τα 2 ύποπτα κρούσματα από το πλήρωμα του Ε/Γ-Ο/Γ «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π» βρέθηκαν αρνητικά. Η διαχείριση του συμβάντος καθώς και η συνεργασία της εταιρείας Fast Ferries με τις αρμόδιες αρχές ήταν άριστη.
Μέχρι την επίσημη ανακοίνωση όμως, δυστυχώς παρατήρησα μια έντονη φημολογία και ανησυχία στο διαδίκτυο, συνοδευόμενη από τηλεφωνικές κλήσεις.
Πολλοί από εσάς ζητήσατε να μάθετε τα ονόματα των επιβατών. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε αποτελεί αφενός κατάφορη καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων και αφετέρου ωθεί την τοπική κοινωνία στο στιγματισμό συνανθρώπων. Η ιχνηλάτιση των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα γίνεται μόνο από τους αρμόδιους φορείς.
Η Κυβέρνηση, οι αρμόδιοι φορείς, έχουν δείξει ότι η διαχείριση που έχει γίνει σε όλη την χώρα είναι η σωστή. Εμπιστευθείτε τους.


Ο κ. Τσιόδρας σε πρόσφατη συνέντευξη τόνισε το προφανές: πως η διασπορά ψευδών ειδήσεων είναι εξίσου επικίνδυνη με τη διασπορά του ίδιου του κορονοϊού, καθώς επηρεάζει την ψυχολογία του συνόλου.
«Σταματήστε να γράφετε δεξιά και αριστερά για θανάτους και να σκορπάτε τον τρόμο. Είναι δική μας δουλειά αυτή, να ενημερώνουμε τον κόσμο», είπε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζω σε όλους την έκκληση που έκανα τις προηγούμενες ημέρες
«Παρακαλούμε όλους τους συμπολίτες μας στο άκουσμα οποιασδήποτε φημολογίας περί υπόπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος που ενδέχεται κυκλοφορήσει στο νησί να μην πανικοβληθούν, να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, που συνεχώς αναδημοσιεύουμε.
Να μην τρέξουμε να επιρρίψουμε ευθύνες στο γείτονα που ήρθε προχθές ή στο γείτονα που ακούσαμε ότι κάποιος τον άκουσε να βήχει - η διασπορά του ιού δεν εντοπίζεται εύκολα – μπορεί εμείς οι ίδιοι να ευθυνόμαστε.
Δεν πρέπει κανείς συμπολίτης μας με το φόβο του στιγματισμού να αποκρύψει από τις αρμόδιες υπηρεσίες τυχόν μεταβολή στην υγεία του και να στερηθεί ιατρικής συμβουλής.
Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και τα νέα συχνά μεταφέρονται γρήγορα και ακόμα συχνότερα παραποιούνται.
Να έχετε την υπομονή να ακούσετε μαζί με εμάς την επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς. (Κυβέρνηση, Υ.Υ., ΕΟΔΥ)»

Προσθέτοντας ότι:
—Δεν είμαστε δημοσιογράφοι, δεν κυνηγάμε την είδηση για να την δημοσιεύσουμε πρώτοι.
—ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ
—Σκεφτόμαστε την αγωνία που περνάει το άτομο και η οικογένεια του μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.
—Ας βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση τους.
—Αντί να ρωτήσουμε ποιος είναι ας ευχηθούμε καλή ανάρρωση και ας προσέξουμε ακόμη περισσότερο.
⭕️ Το ότι μέχρι τώρα δεν είχαμε επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν εξασφαλίζει ότι δε θα έχουμε στο μέλλον. Δεν εφησυχάζουμε.
⭕️ Δε σημαίνει ότι αν υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να μας κυριεύσει ο πανικός.
⭕️ Πρέπει όλοι να προσέξουμε...
🌐 Η τήρηση των οδηγιών που δίνονται από τον ΕΟΔΥ το ΥΥ και τη ΓΓΠΠ (www.eody.gov.gr) είναι η ασφάλεια μας.

Αγάντα ξανά λοιπόν…
Δημήτρης Λοτσάρης, Δήμαρχος Άνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου