Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

25η Μαρτίου 2020



199 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 η σημερινή επέτειος μας βρίσκει όλους σχεδόν στο σπίτι! Παράξενα πράγματα! Υπερβολικό κακό για την εποχή του πολιτισμού και της τεχνολογικής προόδου που υποτίθεται πως ζούμε εμείς που «Ανήκομεν εις την Δύσιν». Μέχρι λοιπόν να φέξει "άσπρη μέρα" ας φάμε τον παραδοσιακό μπακαλιάρο, ότι μας απέμεινε από την σημερινή επετειακή μέρα, ας αναφωνήσουμε μπας πάρουμε κουράγιο ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!

Η Ρωμιοσύνη
Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Yale Νίκολας Χρηστάκης @NAChristakis σε tweet, προσπαθεί να μας πείσει να μείνουμε σπίτι, και ανάμεσα σε άλλα έγραψε: "Δεν θέλω να κλάψω τη Ρωμιοσύνη. Μείνετε σπίτι" Είχα σχεδόν ξεχάσει τη λέξη"Ρωμιοσύνη"... μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτή η αναφορά του καθηγητή... και αναπόφευκτα θυμήθηκα τους στίχους του Ρίτσου με την επιβλητική μουσική του Μίκη Θεοδώρακη. Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε μεγαλόπνοα έργα όπως "Η Ρωμιοσύνη" βοηθούν τις τεντωμένες από φόβο ψυχές μας. Ακούστε το αρκετές φορές, είναι σπουδαίο τραγούδι! (κάποιοι θα θυμηθούμε τα νιάτα μας!)

Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, — εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο,

Νά τη, πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου.

Γιάννης Ρίτσος, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας (1968-1970)

Του Ευαγγελισμού
Η Παναγιά να βάλει το χέρι της, χρόνια πολλά σε όσους-ες γιορτάζουν! (αν βγούμε σώοι, "Ψυχή τε και σώματι" μας βλέπω με λαμπάδες στην Τήνο! Αμήν!)

1 σχόλιο: