Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Στην Καππαριά έληξε το 2° Φεστιβάλ Πεζοπορίας Άνδρου - Andros on Foot Festival

Ας τα πάρουμε από την αρχή! Η Καππαριά είναι τέσσερα χωριά, όπως τα Λειβάδια. Ποιος από σας που δεν είστε Λειβαδιανός μπορείτε να βρείτε γρήγορα ποιο είναι το Πέρα χωριό; Δύσκολο; Οχι βέβαια, μπερδευτικό σίγουρα! Πάμε να δούμε την Καππαριά! Το χωριό που συναντούμε στο δρόμο είναι το Βορεινό. Κάτω από το Βορεινό και προς τα νότια που δεν φαίνεται καλά από τον δρόμο είναι το χωριό Μωρακαίοι. Απένατι από το Βορεινό και προς τα δεξιά είναι το Τζέο, προς τη ρεματιά το Μεγάλο χωριό! Απλό; Εγώ η Λειβαδιανή αμέσως το έπιασα! 

Βορεινό, Μεγάλο, Τζέο
Ολόκληρη η Καππαριά είναι πολύ όμορφο χωριό, είναι γεμάτη περιστεριώνες γιατί οι Ενετοί που πέρασαν από εδώ τους άρεσε να τρώνε περιστέρια, είναι θρεπτικά και ήταν τροφή των αρχόντων, ενώ ο λαός έπαιρνε μόνο την κοπριά από τους περιστεριώνες. (ανά τους αιώνες ο φτωχός πάντα την πατά... την κουτσουλιά!) Από τους 120 Ανδριώτικους περιστεριώνες οι 80 βρίσκονται στην Καππαριά, όπου το όνομα της λέει δεν το πήρε από τις καππαριές αλλά από την ιταλική λέξη καπάρο=προκαταβολή που έδιναν για τα περιστέρια. Κάποιοι περιστεριώνες στέκουν ακόμη ορθοί και μπορούμε να θαυμάσουμε τις περίτεχνες διακοσμήσεις τους.

Εκεί που είναι το καφενείο και το ζαχαροπλαστείο είναι το Βορεινό χωριό!
Ορθοί στέκουν και πολλοί πετροκτιστοί σκελετοί απομεινάρια της εποχής πριν τον πόλεμο που τα χωριά ήταν γεμάτα κόσμο. Αυτά τα απογυμνωμένα από οποιοδήποτε κονίαμα σπίτια έχουν μια απίστευτη γοητεία έτσι όπως στέκουν αγέρωχα στη μανία του χρόνου.


Η Καππαριά είναι επίσης γεμάτη πηγές, χαμολάκες, χαβούζες, μικρά ρέματα, ποτάμι, πολλές αμασιές και άπειρες ξερολιθιές.



 

Η πεζοπορία της τελευταίας μέρας του 2ου Φεστιβάλ πεζοπορίας ήταν χαλαρή και περιηγηθήκαμε ανάμεσα στα χωριά. Στο τέλος καταλήξαμε στο καφενείο του χωριού όπου ο σύλλογος Καππαριάς μας είχε ετοιμάσει  ένα πλούσιο γεύμα με τα γνωστά Ανδριωτικα εδέσματα. Στο τέλος μας πρόσφερε ένα βαζάκι γλυκό κουταλιού και ένα σακουλάκι με σπόρους "να τους φυτέψουμε όταν πάμε σπίτια μας, για να θυμόμαστε την Καππαριά" έξοχο και συγκινητικό.


Όλοι οι άνθρωποι του 2ου Φεστιβάλ πεζοπορίας Άνδρου  2019
Πολλοί βοήθησαν, πολλοί μόχθησαν και η Ολγα Καραγιάννη τους ανέφερε έναν - έναν. Με την συγκρότηση που την διακρίνει είμαι σίγουρη πως δεν ξέχασε κανέναν. Αλλά και κανείς δεν την ξέχασε και απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα. Της αξίζουν πολλά μπράβο για την "επανεφεύρεση" των μονοπατιών.

Queen Olga με τον πρόεδρο του συλλόγου Καππαριάς Νίκο Γουλιερμή.

Οι κυρίες του Συλλόγου και τα νόστιμα φαγιά τους!

Ολοι μαζί. Του χρόνου πάλι να είμαστε καλά!
(Περισσότερα για την Καππαριά άλλη φορά, να ρωτήξω την Φωφώ γιατί πολλά δεν τα θυμάμαι!)


Φυσικά στην περιοχή Κορθίου γλέντι χωρίς μουσικοί δεν γίνεται! (Δυστυχώς με το θραβαλικό δεν συγκράτησα τα ονόματα των μουσικών)

2 σχόλια: