Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Πάτσγουορκ: Ένας θαυμαστός πολύχρωμος κόσμος


Η Έφη Ραπτάκη μπροστά στο συλλογικό πάτσγουορκ!
 36 κομμάτια φτιαγμένα από 36 ανθρώπους ενωμένα με κλωστές (το πάτσγουορκ εκτός από υφάσματα ενώνει και ψυχές)

Το πάτσγουορκ είναι χόμπι που μπορεί να γίνει τέχνη... αν το έχεις!
Το πάτσγουορκ είναι απασχόληση που εύκολα μπορεί να γίνει τέχνη, μπορεί να φτιαχτεί από φθαρμένα, άχρηστα για άλλες χρήσεις υφάσματα, το πάτσγουορκ δίνει μια άλλη όψη, μια νέα ζωή στα κουρέλια!

Με μερικά μικρά κουρελάκια φτιάχνονται απίστευτα πράγματα!
 


Όλο στο χέρι... από την Αθηνά Κυρτάτα
Μαθήματα πάτσγουορκ, μια καλή ευκαιρία για να το γνωρίσουμε.

Εργο της Εφης Ραπτάκη
Αδαμαντία, χώρος τέχνης και μάθησης
Λίγα λόγια για το Πάτσγουορκ 
(από την ξενάγηση της Εφης Ραπτάκη και το διαδίκτυο)
Patchwork = Patch (μπάλωμα, μικρό κομμάτι ύφασμα) + work (δουλειά). Για να φτιάξουμε Πάτσγουορκ δουλεύουμε με μικρά κομμάτια ύφασμα, τα οποία τα ενώνουμε είτε στο χέρι είτε στη  μηχανή, φτιάχνουμε έτσι ένα νέο ύφασμα από μικρά – μικρά κομματάκια.

Quilting = (λατινικά culcita=σάκος γεμισμένος) το γνωστό καπιτονάρισμα που γίνεται όταν ανάμεσα σε δυο κομμάτια υφάσματος βάζουμε βάτα, για να ενισχύσουμε το ύφασμα να του δώσουμε όγκο.

Με υφάσματα και κουρέλια
Το πάτσγουορκ ξεκίνησε στην Ευρώπη, βρήκε μεγάλη άνθηση στην Αμερική, όπου έφτασε με τους αποίκους. Είναι τέχνη "των φτωχών" όπως λέει η Εφη, μιας και αξιοποιούνται όλα τα υφάσματα. Τα πάτσγουορκ δουλεύονται σε παρέες (quilting bees). Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή οι πρόσφυγες το έφεραν στην Ελλάδα, είναι γνωστά τα καπιτοναρισμένα παπλώματα με μονοκόμματο ύφασμα, αλλά δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος της παράδοσης μας.

Μια πρόταση δημιουργική
Το πάτσγουορκ θα μπορούσε να "αγκαλιαστεί" από συλλόγους, είναι πρώτης τάξεως δημιουργική απασχόληση και εδώ που τα λέμε με τόσες χρυσοχέρες γιαγιάδες και προγιαγιάδες, τόσα πολλά εργόχειρα, δεν μπορεί να έχουν χαθεί τα προκομμένα μας γονίδια! Η Εφη Ραπτάκη είναι πρόθυμη να μεταδώσει τις γνώσεις, να μυήσει όσους θέλουν να εισέλθουν στον πολύχρωμο θαυμαστό κόσμο των... κουρελιών! 

Πηγές
Εισαγωγή στο πάτσγουορκ ftiaxto.gr
Τα πάντα για το patchwork & το quilting! marmalena.gr

"Αδαμαντία, χώρος τέχνης και μάθησης" 
 Στην "Αδαμαντία, χώρος τέχνης και μάθησης" η Αττική Πιάγκου μας συστήνει ενδιαφέρουσες εκθέσεις λίγο διαφορετικές, βιωματικές και σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσες. Η έκθεση που διήρκεσε από 29 Αυγούστου έως 8 Σεπτεμβρίου 2019, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις σε όσους την επισκέφθηκαν. 

1 σχόλιο: