Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Κάρωνας ή ακάρωνας

Το Κάτω χωριό ανάμεσα σε κάρωνες! 




Οι βροχές του χειμώνα εκτόξευσαν την βλάστηση στην Άνδρο και οι κάρωνες ξεπέρασαν στο μπόι και μπασκετμπολίστα! Τα χωράφια έχουν γεμίσει και σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούν εντυπωσιακούς σχηματισμούς. (Θα φτιάξουμε πολλά ραβδιά μιας και ο κάρωνας όταν ξεραθεί γίνεται καλό "μπαστούνι") Επειδή δεν μου αρέσει να γράφω ανακρίβειες, ούτε να αντιγράφω site απευθύνθηκα στον Ηλία Πολέμη που είναι ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του Γεωπονικού πανεπιστημίου. Λέει λοιπόν ο Πολέμης: 
"Καρώνους στην Άνδρο λέμε κι άλλα φυτά όμως. Στους Κατακαλαίους, λένε το Smyrnium rotundifolium έτσι, εξ ου και η ονομασία της περιοχής όπου έχουν κτήματα οι Κατακαλιώτες "Καρώνας". Αμφότερα δε τα φυτά αυτά ανήκουν στην ίδια οικογένεια, ξαδέρφια μακρινά στην οικογένεια των "Σκιαδανθών", κοινό γνώριμα των σκιαδανθών είναι η διάταξη των ανθών (σσ. ταξιανθίες) σε μίσχους εν είδει ομπρέλας (σκιάδιο, umbella λατινιστί εξ ου και το Umbelliferae). Στην οικογένεια δε αυτή, την μεγάλη και ξακουστή ανήκουν τα σέλινα, οι μάραθοι, τα καρότα, οι άνηθοι, οι κόλιαντροι και βεβαίως βεβαίως... οι μαϊντανοί."  (βλ. atlantea.news)
Μαϊντανούς φίλε Ηλία γνωρίζουμε πολλούς, ειδικά αυτή την εποχή έχουν ξεφυτρώσει άπειροι που βεβαίως - βεβαίως θα "μαραθούν" την δεύτερη Κυριακή των εκλογών και θα ησυχάσει η κεφαλή μας. 

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα λιβάδια από τη συννεφιασμένη Νέα Υόρκη
    Νομίζω το όνομα είναι Καρωνας Υπάρχει και τοποθεσία Με το ίδιο όνομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή