Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Λέσχη Ανδρίων: Πρώιμη Όπερα και Αρχαίος Μύθος - Διδώ και Αινείας

«Αυτή την Παρασκευή 19 Απριλίου ο Αχιλλέας Σταματιάδης συνεχίζοντας τον κύκλο διαλέξεών του, σε συνεργασία με τη «Λέσχη Ανδρίων», θα μας ταξιδέψει με μια ακόμη διαδραστική και πολυδιάστατη διάλεξη στον κόσμο της πρώιμης όπερας. Η τρίτη αυτή διάλεξη με τίτλο: «Πρώιμη Όπερα και Αρχαίος Μύθος: Διδώ και Αινείας» θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της «Λέσχης Ανδρίων» στις 20:00μμ.
Ποιά η σημασία του μύθου για τον ανθρώπινο πολιτισμό; Πώς το λατινικό έπος του Βιργίλιου ενέπνευσε μεγάλους καλλιτέχνες;»
facebook.com/andrionclub

Λίγα λόγια για το μύθο 
Στην ελληνική μυθολογία η Διδώ ήταν πριγκίπισσα της Τύρου που ύστερα από οικογενειακές έριδες επιβιβάστηκε σε πλοίο και έφτασε μέχρι τις ακτές της Λιβύης όπου ίδρυσε την Καρχηδόνα. Ο Αινείας συνάντησε την Διδώ κοντά στην πόλη, το ζευγάρι ερωτεύτηκε σφόδρα, έζησαν μαζί καιρό  μέχρι να θυμηθεί ο Αινείας πως γι άλλο σκοπό είχε έρθει στην Αφρική, να μπει πάλι στο πλοίο και να φύγει. Η Διδώ όταν έφευγε από την Καρχηδόνα ο Αινείας άναψε μια μεγάλη φωτιά, έκαψε κάθε ανάμνηση του, καταράστηκε τον Αινεία και ευχήθηκε η Καρχηδόνα να τρέφει πάντα μίσος για την Ρώμη και... έπεσε στην πυρά και αυτοκτόνησε με ξίφος. (κάπως έτσι τελειώνουν όλοι οι μεγάλοι έρωτες: ένας φεύγει ένας μπαίνει μέσα στο χώμα!)
Purcell - Dido and Aeneas

1 σχόλιο: