Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Οι ΠΛΟΕΣ 2019 με Γιάννη Τσαρούχη


Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την αρχή λειτουργίας του εικαστικού θεσμού «ΠΛΟΕΣ» και 30 χρόνια από τότε που ο ξεχωριστός ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο μας... ακριβώς φέτος το καλοκαίρι του '19 το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου θα παρουσιάσει μια έκθεση θεματολογικά και υφολογικά αντιπροσωπευτική ενός μέγιστου καλλιτέχνη όπως ήταν ο Γιάννης Τσαρούχης. Την έκθεση που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 στην Άνδρο, επιμελείται όπως πάντα η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού κυρία Αθηνά Σχινά, η οποία έχει γράψει και το κείμενο του συλλεκτικού λευκώματος της έκθεσης. 
Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2019.

※※※※※※※※※※※※※

Οι αφορισμοί του Γιάννη Τσαρούχη
Ο Γιάννης Τσαρούχης ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα, εκτός από την ζωγραφική και την λατρεία του για το ρεμπέτικο, θρυλικές έχουν μείνει οι ατάκες του όπως:  
—Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις.
—Η Ελλάδα! Τι ωραίο σκηνικό, πράγματι! Αλλά πόσο κακή παράσταση. Θεέ μου!
—Μόνο με παραμύθια κατακτώνται οι άνθρωποι.
—Στην Ελλάδα ζούμε πολυτελέστερα απ’ όσο μας επιτρέπουν τα μέσα μας, πέρα από τις οικονομικές μας δυνατότητες και τις ψυχικές μας ικανότητες. Αυτό ήδη μας δημιουργεί προβλήματα και θα μας προξενήσει μεγάλο κακό.

Τα ζεϊμπέκικα του Γιάννη Τσαρούχη
Η εκπομπή της Μαρίαw Καραβία προσεγγίζει τη σχέση του μεγάλου Έλληνα Ζωγράφου και Σκηνογράφου Γιάννη Τσαρούχη με το χορό του ζεϊμπέκικου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου