Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Μια μέρα στη ζωή 76 χρόνια πριν


Πριν 76 χρόνια μια μέρα σαν και σήμερα (7 Δεκεμβρίου 1942) ο υπουργός ναυτιλίας της Μεγάλης Βρετανίας με επιστολή του εκφράζει την "συμπάθεια" για τις απώλειες και τον "θαυμασμό" του στον καπετάνιο ενός ελληνικού βαποριού. Υπουργός ήταν ο μεγαλοβιομήχανος Frederick James Leathers που είχε την περίοδο από το 1941 έως το 1945 την ευθύνη του υπουργείου Μεταφορών και Ναυτιλίας. Φυσικά ο Βρετανός φέρεται σαν... τζέντλεμαν! και η Μεγάλη Βρετανία λειτουργεί άψογα σαν κράτος ακόμα και σε εκείνους τους καιρούς. (Μεγάλη Βρετανία γαρ!) Καπετάνιος ήταν ο Ανδριώτης Δημήτρης Λέκκας από το Μέσα χωριό Λειβαδίων. 
Αμφιβάλλω αν ο Δημήτρης Λέκκας μίλησε όταν γύρισε στους δικούς του για όσα έζησε στον πόλεμο. Οι άνθρωποι τότε δεν μιλούσαν πολύ για τα κατορθώματα τους. Ηθελαν να αφήσουν πίσω τους τις δύσκολες μέρες, αόριστα έλεγαν "τότε στον πόλεμο..." και στις επίμονες ερωτήσεις απαντούσαν "τι τα σκαλίζεις..." Γνώριζαν καλά πως δεν είχαν δικαίωμα επιλογής και απλά έπραξαν το καθήκον τους. Πάνω στη λέξη "καθήκον" έκτιζαν και ζούσαν τις ζωές τους, μεγάλωναν τα παιδιά τους! Άλλοι καιροί, άλλη σκληρότητα, άλλοι άνθρωποι, άλλες αξίες. Οι όποιες συγκρίσεις... είναι αυθαίρετες... 
Όμως αυτή η "επέτειος", αυτή η σύμπτωση της ημερομηνίας δείχνει πόσο ρευστός, αδυσώπητος, αναπότρεπτος είναι ο χρόνος...  ο χρόνος που κυλά και παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμα του. Ο χρόνος που αφήνει όμως αναλλοίωτες κάποιες ιδιότητες, όπως είναι η κλήση των Ελλήνων στη ναυσιπλοΐα, η αποτελεσματικότητα των Greek seamen, η υπεροχή των Ανδριωτών στην θάλασσα. «Μέγα το της θαλάσσης κράτος» Διαβάστε την επιστολή και γυρίστε για λίγο το ρολόι στο 1942...

Ωστόσο ο καπετάνιος κράτησε την επιστολή που βρήκε ο εγγονός του Φίλιππος Γαλιάσος, τον οποίο  ευχαριστώ που μου την εμπιστεύτηκε. Αιωνία σου η μνήμη κάπτεν Δημήτρη Λέκκα (1906-1993).


BERKELEY SQUARE HOUSE, W.1.
7 Δεκεμβρίου 1942
Αγαπητέ καπετάνιε Λέκκα,
Ενημερώθηκα προσφάτως, μέσω κάποιων εκθέσεων, για την καταβύθιση του πλοίου σας ύστερα από την εχθρική επίθεση που δέχθηκε. Με την παρούσα, λοιπόν, επιστολή, θα ήθελα να εκφράσω, σε εσάς προσωπικά και στα μέλη του πληρώματος που κατάφεραν να επιζήσουν, τη λύπη μου αφενός για το συγκεκριμένο γεγονός και αφετέρου για την απώλεια πέντε συνεργατών σας.
Λυπάμαι ειλικρινά που, για δεύτερη φορά, πλοίο της δικής σας ευθύνης δέχθηκε εχθρικά πυρά. Θα ήθελα, και πάλι, να σας πω ότι θαυμάζω βαθύτατα την τόλμη και την αποφασιστικότητα με την οποία οι ναυτικές δυνάμεις τόσο των Ελλήνων όσο και των συμμάχων αντιμετωπίζουν τους κινδύνους μιας αποστολής που έχει καθοριστική σημασία για τον σκοπό για τον οποίο μαχόμαστε.
Υπογραφή του Frederick James Leathers
Για τον καπετάνιο Δ. Λέκκα,
φροντίδι της P.N. Bistis & Co.,
83 Bute Street,
Cardiff
Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά. 
Γιώργος Σεφέρης, Τελευταίος σταθμός
ebooks.edu.gr

(ευχαριστώ την Μαρία Ρίγλη για την μετάφραση)

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα στα όμορφα λιβάδια από την όμορφη και ηλιόλουστη Νέα Υόρκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή