Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Παλαιόπολη Ανδρου: Αρχαία μάρμαρα ανάμεσα στις ξερολιθιές


Φωτογραφίες: Ντίνα Κουμπούλη


Η αφορμή
Η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων (ΕΑΕ) διοργάνωσε την Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018, ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Παλιόπολη, από την Διευθύντρια των Ανασκαφών Παλιόπολη και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυδία Παλαιοκρασσά - Κόπιτσα.





Η αρχαιολόγος
Η κ. Λυδία Παλαιοκρασσά - Κόπιτσα... στα κρύσταλλα των γυαλιών της καθρεφτίζονται όσοι την παρακολουθούν. Η κ. Παλαιοκρασσά έχει πολλά χρόνια σκαπάνης στον αρχαιολογικό χώρο της Παλιόπολης, αλλά πέρα από αυτό είναι χαρισματική ομιλήτρια, την επόμενη ομιλία της, όπου, όποτε, ξαναμιλήσει σε κοινό... απλά μην την χάσετε!
 


Μια "στοά" από πράσινα φυτά... η σαγηνευτική ενδοχώρα της Ανδρου.
 


Τα μάρμαρα, η ενδοχώρα και το μελτέμι
Τα μάρμαρα κτισμένα σαν πέτρες ανάμεσα στις ξερολιθιάς. Οι πέτρες, είναι πάντα πέτρες! Δομικά στέρεα υλικά που το καλοκαίρι ο ήλιος τις πυρώνει και ο χειμώνας τις μουλιάζει... αέναα, χωρίς τέλος, μέση, αρχή... όπως ακριβώς είναι ο κόσμος μας!







Το μελτέμι σπρώχνει τα πάντα προς την θάλασσα. Η παραλία της Παλιόπολης εικονογραφεί άψογα τον αέρα της Ανδρου, σχεδόν με όλους τους καιρούς.


Πως επιβιώνουν τα μάρμαρα τόσα χρόνια... πως αλλάζουν χρήση οι πέτρες; 
Ποιο χέρι τις μετακινεί; και ποιο τις στρώνει;




Όλη η Ελλάδα γεμάτη από σπασμένες πέτρες, μάρμαρα, ίχνη σπουδαία. Ίσως γι' αυτό στους αρχαιολογικούς χώρους αισθανομαστε "κάπως", σα ν' ακούμε, τις φωνές και τις πατημασιές τόσων ανθρώπων που έζησαν πριν από εμάς.



INFO
Έκθεση για 30 χρόνια ανασκαφών στην Παλαιόπολη Άνδρου 2017 youtube.com
Βιβλία που έχει γράψει η κ. Λυδία Παλαιοκρασσά - Κόπιτσα:  

Λίγα λόγια για την Παλιόπολη 
(που δεν μ' αρέσει καθόλου να την λέω Παλαιόπολη, γιατί είμαι παλιό - Αντριώτισσα)
Η Παλαιόπολη ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Ανδρου. Ιδρύθηκε τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. και γνώρισε μεγάλη άνθηση. Τον 1ο μ.Χ. αιώνα άρχισε η παρακμή της, καταστράφηκε από σεισμό τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ένα μέρος της βυθίστηκε στη θάλασσα. Κατοικήθηκε, μέχρι τα πρώτο-βυζαντινά χρόνια, είναι μια πόλη με συνεχή κατοίκηση επί περίπου 1500 χρόνια. Η Παλιόπολη, απέχει 16 χλμ. από τη Χώρα και άλλα τόσα από το Γαύριο. Έχει ένα υπέροχο καφενεδάκι πάνω στον δρόμο και πολύ γλεντζέδες - ωραίους ανθρώπους... τους Παλιοπολιανούς! Το χωριό είναι καταπράσινο, με πολλά νερά, αμασιές (=αναβαθμίδες) και ο αρχαίος μισό-βυθισμένος μόλος, με μπονάτσα φαίνεται και από ψηλά. Από τον αυτοκινητόδρομο επίσης λίγο πριν τα γκρεμνά όπως πάμε για Γαύριο, είναι και η καλύτερη θέα του ολόγιομου φεγγαριού! (Πανσέληνος Κυριακή 26 Αυγούστου 2018)
I ❤ PALIOPOLIS
(νυν και αεί)

1 σχόλιο: