Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

O Σύλλογος Λειβαδίων ασπρίζει τις βρύσες


Ο Σύλλογος Λειβαδίων ο "Αγιος Κωνσταντίνος" γαλακτίζει (=ασπρίζει) τις βρύσες του χωριού. Οι βρύσες είχαν γίνει την δεκαετία του 1960, δωρεά του Νικολάου Θ. Βούλγαρη (ΚαπταΝικόλας) "εις μνήμη των γονέων του" Η βρύση της φωτογραφίας βρίσκεται στις πολλές σκάλες του Πάνω χωριού. (από το Τρίστρατο έως της Βρούβενας) Από αυτή την βρύση, μαζί με την βρύση του Μπέη, έπαιρνε νερό πόσιμο το Πάνω χωριό.

Οι αισθητικές παρεμβάσεις έγιναν με την βοήθεια του Ανδρέα Στυλιανού.
Ολες οι βρύσες έχουν πετρόκτιστα παγκάκια και μαρμάρινες γούρνες. Οι βρύσες, ήταν το σημείο ενημέρωσης και συγκέντρωσης πληροφοριών (κουσέλια) χρόνια πολλά πριν το facebook ανοίξει τα Windows του! Ωραίες εποχές παρ' όλους τους κουβάδες και τα σταμνιά. Η δική μου η γενιά κουβάλησε λίγα μπουγέλα μιας και λίγο πριν το 1970 ο καπταΝικόλας μας έφερε το νερό των Μαινήτων στα σπίτια μας. Θυμάμαι σαν τώρα δα, με τη μαμά που ρίχναμε με το λάστιχο νερό στην πάνω αυλή και χαιρόμασταν που μπορούμε να το ξοδεύουμε χωρίς να το κουβαλάμε. Μερικά πράγματα δεν είναι ντε και καλά αυτονόητα! 
Δείτε παλαιότερες αναρτήσεις για τις βρύσες: androslivadia.blogspot.com 

5 σχόλια:

  1. Μπράβο μπράβο καλή δουλειά Πάντα τέτοια καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά έγιναν τα ασπρίσματα αλλά γιατί βρε παιδιά αυτό το ''κυκλαμινή''χρώμα.Χάθηκε το μπλέ του Αιγαίου;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε τώρα, ασβέστης είναι του χρόνου να είμαστε καλά θα το αλλάξουμε, δεν είναι κάτι "μόνιμο". Αλλά για να κάνουμε κουβέντα... το νησί μας δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια, τα χρώματα της Ανδρου είναι ώχρες σε αποχρώσεις: κόκκινες, κεραμιδί, κίτρινες, βεραμάν, γαλάζιες... Το "μπλε του Αιγαίου" χρωματικά δεν καθορίζει την Ανδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To ΜΠΛΕ Αννούλα ΕΙΝΑΙ το Αιγαίο,δεν ανήκουμε στα...Επτάνησα....και κάτι για πλάκα...ο Μεταξάς ο ''δικτάτωρ΄''ο ''συνάδελφος''του Γιωργάκη του Παπαδόπουλου ντε δια νόμου παρακαλώ είχε επιβάλλει το λευκό στους τοίχους και το μπλε στα κουφώματα των Κυκλάδων..Τώρα βέβαια στην Άνδρο και όχι μόνο τα έχουμε κάνει μαντάρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή