Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Βιοδιασπώμενα πιατικά μιας χρήσης

Χάρτινο πιατάκι που χρησιμοποιούσαμε για πικ-νικ την δεκαετία του '70.
Από τις αρχές του χρόνου οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται σαν μια προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση τους και η τεράστια επιβάρυνση στο περιβάλλον. Εκτός από τις σακούλες υπάρχουν διάφορα άλλα πλαστικά που επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως τα καλαμάκια του φραπέ, τα πλαστικά ποτήρια, πιάτα κ.α.

Ενα καλαμάκι του φραπέ για να διασπαστεί θέλει 200 χρόνια. Και όμως  υπάρχουν καλαμάκια για την φραπεδιά που δεν είναι από πλαστικό! 

Το πιατάκι της φωτογραφίας είναι 100% χάρτινο, υπέροχα "κρατούσε" τους κεφτέδες και την κομμένη ντομάτα στις εφηβικές εκδρομές. Τότε τα σκουπίδια από ένα πικ-νικ ήταν μερικά αποφάγια που τα αφήναμε επίτηδες για του γάτηδες. Με γεμάτη την κουμπάνια πηγαίναμε και στην επιστροφή είχαμε μόνο τα πιρούνια άντε και κανένα δυσεύρετο τάπερ της μαμάς, που να τολμήσουμε να μην επιστρέψουμε το τάπερ θα τρώγαμε κατσάδα για ένα χρόνο. Τα νερά τα είχαμε σε θερμό. Αντε τώρα να κάνουμε πικ νικ μια σακούλα των σκουπιδιών δεν φτάνει.


Προτού γίνουμε ένας απέραντος σκουπιδότοπος  ας ρίξουμε μια ματιά στις εναλλακτικές λύσεις.
Βιοδιασπώμενα ποτήρια καφέ που περιέχουν σπόρους, μετατρέπονται σε δέντρα
Διαβάστε όλο το άρθρο: tilestwra.com

Οικολογική τσάντα - διχτάκι, από την Ανδρος ΚΟΙΝΣΕΠ
androskoinsep.gr

Τσάντες διχτάκια

Ποτήρια καφέ πολλαπλών χρήσεων 

Πιάτα από μπαμπού
www.livingreen.gr

Χάρτινα πιατάκια
partygalaxy.gr

Καλαμάκια από γυαλί ή μπαμπού
www.lightgear.gr

και τέλος δείτε το σοκαριστικά όμορφο εξώφυλλο του National Geographic
lifo.gr/articles/environment_articles


Όλα για τον ωκεανό! 

4 σχόλια:

  1. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο Τι θα γίνει με τα πλαστικά μπουκάλια άραγε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου, στην παραλία παραγγέλνω μια λεμονάδα. Μου φέρνουν: ένα μπουκάλι με την λεμονάδα, ένα πλαστικό ποτήρι με παγάκια και πλαστικό καπάκι, φυσικά καλαμάκι... ενώ εγώ θέλω να πίνω την λεμονάδα από το μπουκάλι. Την άλλη φορά θα ζητήσω μια σκέτη μπουκαλίτσα! Ολα τ' άλλα τα "τρώει" η γη της Ανδρου και δεν θέλω γιατί αυτή τη γη την πονώ όσο τη ζωή μου! Για τα πλαστικά μπουκάλια εγώ χρόνια χρησιμοποιώ "παγουρίνο" το γεμίζω νερό από το σπίτι και το έχω όταν περπατώ ίσα κάτω τον ποταμό. πρέπει να γίνουμε λίγο πιο απλοί. Αλλωστε ένα μεγάλο μέρος της "χαράς μας" βρίσκεται στα απλά πράγματα. Simply the Best δεν τραγουδούσε παλιά η Tina Turner...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο άρθρο! Δυστυχώς ακόμα βλέπουμε πλαστικά παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή