Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Η άθικτη ομορφιά της Άνδρου

Η Kathi με τον Romeo στο Μπατσί. © sommertage.com
H Kathi ψάχνει πάντα κάτι συναρπαστικό και δεν την σταματά τίποτα όταν τα πράγματα πάνε καλά. Ο Romeo δεν βρίσκει ποτέ την σωστή κατεύθυνση, δεν κρατά χάρτες και μισεί τις ντομάτες! Η Kathi (Κatharina Werni) και ο Romeo (Romeo Felsenreich) από το χειμώνα της Βιέννης όπου κατοικούν, ονειρεύονται πάντα τις καλοκαιρινές μέρες. Για αυτό και ονόμασαν το ταξιδιωτικό blog τους Sommertage. Δημοσιογράφος η Kathi και φωτογράφος ο Romeo, ανακαλύπτουν τον κόσμο αναζητώντας το πιο μαγευτικό μπλε. «Εμείς είμαστε εμείς», σημειώνουν. «Αυτό που είναι καλό για μας δεν είναι απαραίτητα καλό για σας. Αν και μεταξύ μας, είναι πολύ καλό. Το μόνο που θέλουμε είναι να σας δείξουμε πώς μπορείτε να γεμίσετε το μυαλό σας με υπέροχες ταξιδιωτικές εμπειρίες». Και στην Άνδρο ανακάλυψαν αυτές τις υπέροχες ταξιδιωτικές εμπειρίες και βέβαια, το πιο μαγευτικό μπλε. Επισκέφτηκαν το νησί τον περασμένο Δεκέμβριο και το άρθρο τους Ιnsider Tip For Greece: The Island of Andros είναι εξαιρετικό, με σαφείς πληροφορίες, ένας πραγματικός ύμνος με τα ωραιότερα σχόλια από κάτω. «Στην Άνδρο  έρχομαι από παιδί», γράφει ο Daniel Ardley. «Για την ακρίβεια, εδώ έχω τις πρώτες μου αναμνήσεις. Είναι το ωραιότερο μέρος στον κόσμο για να χαθείς. Ραντεβού τον Αύγουστο για τα σύκα και τον Σεπτέμβριο με λιγότερο κόσμο και λιγότερους ανέμους!». Τους ευχαριστούμε πολύ. Κathi & Romeo we are waiting to welcome you back soon. We love you both!

© sommertage.com
Παραθέτω μια ελεύθερη μετάφραση από το κείμενο που μπορείτε να διαβάσετε και απολαύσετε τις φωτογραφίες στο (sommertage.com/en/insider-tip-greece-island-andros)


«Η Άνδρος είναι μεγάλη. Η Άνδρος βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Η Άνδρος είναι το  λιγότερο ανεπτυγμένο τουριστικά νησί της Ελλάδας που έχουμε ποτέ επισκεφτεί. Πώς ταιριάζουν όλα αυτά μεταξύ τους; Οι  ντόπιοι λένε πως η Άνδρος ήταν ένα πολύ πλούσιο νησί για μεγάλο χρονικό διάστημα και επομένως δεν είχε ανάγκη από τουρισμό. Η  κρίση, όμως, στην Ελλάδα οδήγησε σε επανεξέταση αυτής της κατάστασης. Και πάλι, όμως, δεν θα δείτε εδώ τίποτα τουριστικό. Αντί για τα γνωστά φολκλόρ περίπτερα με σουβενίρ υπάρχουν μικρά καταστήματα, αντί για τουριστικά εστιατόρια παραδοσιακές ταβέρνες. Το οδικό δίκτυο είναι μέτριο αλλά παρόλα αυτά το μικρό μας ταξίδι στο νησί μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Στο κείμενο που ακολουθεί σας εξηγούμε γιατί αξίζει πραγματικά ένα ταξίδι στην Άνδρο και φυσικά, σας μεταφέρουμε τις καλύτερες συμβουλές μας.

Η Άνδρος είναι ένα συγκριτικά μεγάλο νησί, με 10.000 περίπου κατοίκους. Το νησί είναι πιο πράσινο από τα υπόλοιπα των Κυκλάδων αλλά μην περιμένετε οργιώδη βλάστηση. Υπάρχουν ουσιαστικά τρία βασικά σημεία στο νησί. Πρώτον, το Γαύριο, το λιμάνι στο δυτικό τμήμα από όπου έρχονται και φεύγουν όλα τα πλοία. Οι περισσότεροι τουρίστες περνούν τις νύχτες στο Μπατσί, το οποίο απέχει περίπου 10 λεπτά με αυτοκίνητο από το Γαύριο. Το Μπατσί είναι ένα πρώην ψαροχώρι με πολλές ταβέρνες, καφέ και ήσυχα ξενοδοχεία. Η γραφική πρωτεύουσα της Χώρας βρίσκεται ανατολικά».

Στη συνέχεια η Kathi και ο Romeo περιγράφουν τις δραστηριότητες και τα αξιοθέατα στην Άνδρο, λένε για το πόσο απαραίτητο είναι να νοικιάσουν οι επισκέπτες αυτοκίνητο για να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού. Μιλούν για τα χωριά Ρέματα, Αρνη, Βουρκωτή, για τ' Αποίκια και την πηγή Σάριζα που το νερό της είναι καλύτερο και από τα καλύτερα βιεννέζικα! Αναφέρουν τις Στενιές σαν ένα τόπο που οπωσδήποτε πρέπει να κάνει μια στάση κανείς. Στη Χώρα εντυπωσιάζονται από την Αγορά και τον πεζόδρομο που παρόλο τον κόσμο και τα μαγαζιά, είναι ανέγγιχτος από τα τουριστικά είδη-και βέβαια, δοκιμάζουν ανδριώτικη τυρόπιτα και τα ανδριώτικα γλυκά των ζαχαροπλαστείων. Μιλούν για τα μονοπάτια και φυσικά για τις παραλίες και ξεχωρίζουν την αγαπημένη τους: το Συνετί: «Άμεσα προσβάσιμο, χωρίς τουαλέτες αλλά με ένα ντους και ένα μικρό μέρος να αλλάξεις, εξαιρετικά καθαρό χαλίκι, χωρίς σκιερά μέρη». (σημ. Είναι βέβαιο πως την παραλία Συνετί την επισκέφτηκαν με μπονάτσα, διαφορετικά ούτε που θα την ανέφεραν, γιατί με βοριά τα κύματα καταπίνουν βράχια και παραλία!).

Επίσης μιλούν εντυπωσιασμένοι για το σπήλαιο Φόρος. Γράφουν για τις θαλάσσιες δραστηριότητες, τις εκδρομές με σκάφος, τις καταδύσεις και τον Πύργο του Αγίου Πέτρου και για το… Scuba Andros! Αναφέρουν ταβέρνες και εστιατόρια με καλό φαγητό, ξενοδοχεία. Δίνουν πληροφορίες με μεγάλη ακρίβεια. (σημ. Στην ξενάγηση απουσιάζει η περιοχή του Κορθίου, ίσως  να μην τους έφτασαν οι μέρες!)

Από τα εξαιρετικά σχόλια των αναγνωστών, αναφέρω το καλύτερο: «Η Άνδρος είναι εντυπωσιακή. Δεν μοιάζει με κανένα από τα υπόλοιπα νησιά, ούτε με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την άθικτη ομορφιά της».

1 σχόλιο: