Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Παρουσίαση βιβλίων της Καϊρείου Βιβλιοθήκης στο Μουσείο Μπενάκη

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο του Ηλία Κολοβού, Όπου ην κήπος: Η μεσογειακή νησιωτική οικονομία της Άνδρου σύμφωνα με το οθωμανικό κτηματολόγιο του 1670 (συνέκδοση με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), καθώς και τις άλλες πρόσφατες εκδόσεις της που περιλαμβάνουν:
1. Την Ιστορία της Άνδρου του Δημητρίου Ι. Πολέμη σε αγγλική μετάφραση της Δάφνης Δημητριάδου, με επίμετρο γύρω από τα νεότερα δεδομένα στις ανδριακές σπουδές.
2.  Έναν τόμο αφιερωμένο στον Δημήτριο Ι. Πολέμη στην επέτειο των δέκα χρόνων από τον θάνατό του. Στον τόμο αυτό έξι νεότεροι ιστορικοί συνομιλούν με επιμέρους πτυχές του έργου του.
3.  Την Άγκυρα 5, επιστημονικό δελτίο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης με τεκμήρια γύρω από την ανδριακή ιστορία. Σε παράρτημα του δελτίου δημοσιεύονται για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση οι πολύτιμες μαρτυρίες του γερμανού γεωλόγου Καρλ Γκούσταβ Φίντλερ και του Γάλλου μεσαιωνολόγου Ιωάννη Αλέξανδρου Μπυσόν που επισκέφθηκαν και περιέγραψαν το νησί το 1835 και το 1841 αντίστοιχα.
Στην παρουσίαση συμμετέχουν: ο Μιχάλης Τιβέριος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ακαδημαϊκός, ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, ο Ηλίας Κολοβός, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Δημήτρης Κυρτάτας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 10 Mαρτίου 2018 στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, ώρα 19.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου