Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Ο Σύνδεσμος Ανδρίων Πειραιά συν-διοργανωτής στην εκδήλωση του Κέντρου προώθησης μελετών προϊστορικής Ανδρου "ο Στρόφιλας"

Ο Σύνδεσμος Ανδρίων Πειραιά, ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Γραφείου του κ. Επάρχου, συμμετέχει ως συν-διοργανωτής στην εκδήλωση προβολής των στόχων και σκοπών του Κέντρου προώθησης μελετών προϊστορικής Ανδρου "ο Στρόφιλας" που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου 2017 στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου.
Ο Στρόφιλας είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα σωζόμενος οχυρωμένος νεολιθικός οικισμός της Νεότερης Νεολιθικής Εποχής που εντοπίστηκε στο Αιγαίο και εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει περίπου 25-30 στρέμματα στο ομώνυμο οροπέδιο, στην περιοχή της Σταυροπέδας, στη δυτική ακτή του νησιού.
Η Ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας που διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Δρος Χριστίνας Α. Τελεβάντου, ως τώρα έφερε στο φως έναν μοναδικό, μεγάλο, οχυρωμένο πρωτοαστικό νεολιθικό οικισμό (4500-3200 π.Χ.), από τα σημαντικότερα προϊστορικά μνημεία του Αιγαίου, που άκμασε πριν 6000 χρόνια περίπου.
Οι πολυάριθμες σπουδαίες απεικονίσεις πλοίου, οι παλαιότερες στο Αιγαίο, τοποθετούν τις απαρχές της ναυπηγικής τέχνης, χιλιάδες χρόνια νωρίτερα και δείχνουν ότι η Άνδρος είχε πρωτοστατήσει στην εξέλιξή της. Ως σύμβολο του οικισμού, προσδίδουν έντονο ναυτικό χαρακτήρα στον Στρόφιλα, ο οποίος θα διαδραμάτιζε στο Αιγαίο σημαντικό ρόλο στη διακίνηση εμπορευμάτων και ιδεών.
Πρόκειται λοιπόν, για μία επίσημη παρουσίαση, μέσω εισηγήσεων, του προγράμματος συντήρησης των ερειπίων του νεολιθικού οικισμού του Στρόφιλα, του περιοδικού "Ναύστολος Ανδρος" και προβολής βίντεο με θέμα: "Στρόφιλας Ανδρου, Πρωτοπορώντας έξι χιλιάδες χρόνια πριν, στο ναυτικό πολιτισμό του Αιγαίου (4500-3200 π. Χ.)" (συντελεστές: Δρ Χριστίνα Α. Τελεβάντου, Πέλλη Φωτιάδη, Δρ Αντρέας Φρυδάκης).
Επίσης στην εκδήλωση θα παραστούν και θα τους απονεμηθεί αναμνηστική πλακέτα για τη συμμετοχή τους στην Ανασκαφή του Στρόφιλα, εθελοντές Πανεπιστημίων του εξωτερικού- Βραζιλία, Σκωτία.
Η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική του συγκροτήματος του Νίκου Οικονομίδη και τη συμμετοχή του χορευτικού Ομίλου Υδρούσας Ανδρου. Παράλληλα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ομάδα νέων που δραστηριοποιούνται στον Σύνδεσμο Ανδρίων Πειραιά, έχει δηλώσει την επιθυμία προς τον κ. Έπαρχο να προσφέρει εθελοντική εργασία, εφ’ όσον απαιτηθεί, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. Θα χαρούμε να δούμε τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου Ανδρίων Πειραιά, στη σημαντική αυτή εκδήλωση.
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Βασιλική Λινού
facebook.com/syndesmosandrion

© https://andros-guide.gr
Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου - Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου