Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Με ένα τόσο δα υπέροχο Ανδριώτικο λεμονάκι...

Τα λεμόνια τα Ανδριώτικα είναι ονομαστά για τη γεύση τους και το άρωμα τους. Η Ελένη Σαλουβάρδου φωτογράφησε τρεις τρόπους χρήσης των λεμονιών, (φυσικά υπάρχουν πολλοί ακόμη π.χ. χυμός λεμονιού σε παγοθήκες για το καλοκαίρι που τα λεμόνια είναι δυσεύρετα). "Τίποτα δεν πάει χαμένο" από τα θαυμαστά λεμόνια. Να σας θυμίσω επίσης πως κάποτε, όχι απίστευτα πολλά χρόνια πριν, το λεμόνι ήταν ένα σημαντικό έσοδο για τα Ανδριώτικα νοικοκυριά. (κατά κύριο λόγο πέριξ της Χώρας). Σ' ένα Ανδριώτικο λεμόνι έτσι δα μια νυχιά του φτάνει για να μοσχοβολήσει, τι στιγμή που κάποια άλλα στα δυο κομμένα και  μόνο λεμόνι δεν μυρίζουν! Ευχαριστούμε Ελένη.

Ευεργετικός χυμός
Στύβουμε... και έχουμε υπέροχο χυμό, που πίνουμε σκέτο ή με ζεστό νεράκι ή με μέλι.

Απολαυστικό λικέρ
Αφαιρούμε προσεκτικά το κίτρινο της φλούδας και το ρίχνουμε σε ρακί, που φυλάμε σε σκοτεινό σημείο... για να φτιάξουμε λιμοντσέλλο.

Γευστικό επιδόρπιο μαζί με λίγη ζάχαρη.
Καθαρίζουμε το άσπρο και είτε το τρώμε, είτε το κάνουμε μαρμελάδα, είτε γλυκό του κουταλιού.

1 σχόλιο: