Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Τα είδη ψαριών που "κολυμπούν" γύρω από την Ανδρο

nipiagogosgiapanta.blogspot.com
Την άνοιξη, στην παράκτια ζώνη της Ανδρου που ορίζεται από τα 0-10 μέτρα βάθος θα συναντήσουμε πολλά είδη ψαριών. Λόγω της ζέστης αυτή την εποχή τα ψάρια πλησιάζουν τις ακτές για να αφήσουν τα αυγά τους και να ανανεώσουν με αυτό τον τρόπο τους πληθυσμούς τους, να γεμίσουν τροφή τη θάλασσα με τα αυγά τους και αργότερα με το γόνο.
Ενδεικτικά την άνοιξη βρίσκουμε: σαργούς, μελανούρια, μουρμούρες, σάλπες, κεφαλόπουλα, χάνους, γύλους, πέρκες, λούστους, μικρούς τόνους (τα ρικάκια που λέμε στην Ανδρο) μικρές δράκαινες, σουπιές, χταπόδια και φυσικά να μην ξεχάσουμε τους σκάρους που δειλά-δειλά κάνουν την εμφάνιση τους στα νερά μας.
Αν πάμε πιο βαθιά στα 10-60 μέτρα θα συναντήσουμε το βασιλιά του βυθού ροφό, τη στήρα, το σκαθάρι, το φαγρί (ένα αρχοντικό ψάρι!), το μπαρμπούνι, τον αστακό, το λυθρίνι, τον μπαλά και την βασίλισσα του Αιγαίου τη συναγρίδα. Επίσης το μαγιάτικο, τον κολιό, το σαυρίδι, τη γόπα, τη μένουλα. Να αναφέρουμε τους μεγάλους "πελαγίσιους θηρευτές" που μας επισκέπτονται τον ξιφία, τους κιτρινόπτερους τόνους και πολύ σπάνια πια τη ζαργάνα. Κοντά στα ψάρια εμφανίζονται τα θηλαστικά φώκιες, δελφίνια.
Ο επισκέπτης ή ο μόνιμος κάτοικος που θέλει ψαρέψει πρέπει να προμηθευτεί ένα καλαμίδι με μηχανισμό από τα τοπικά μαγαζιά που γνωρίζουν την θάλασσα μας και μπορούν να δώσουν σημαντικές συμβουλές.
Η συμβουλή μου για τους καλαμιδάδες να μην λησμονούν την ζύμη με αλεύρι λάδι και την θαυμάσια ανδριώτικη κοπανιστή. Γι' αυτός που ψαρεύουν με μηχανισμό ο ακροβάτης και η γαριδούλα είναι δυο καλά δολώματα. Στους καθετιστές δόλωμα καλό είναι το καλαμαράκι και γαρίδα, για τους λάτρεις του παραγαδιού η γαριδούλα η αλατισμένη αφού καθαριστεί καλά, για τους πιο ψαγμένους η συρτή με ένα τεχνητό δόλωμα της rapala max δίνει καλά αποτελέσματα.
Το υποβρύχιο ψάρεμα είναι ένα είδος ψαρέματος που αρκετοί προτιμούν. Αν διαθέτουν σκάφος, η καθετή και το ψιλό παραγάδι θα δώσει μεγάλες συγκινήσεις. Αλλά για τους λόγους που αναφέραμε στην αρχή επειδή ο καιρός ζεσταίνει και τα ψαράκια γεννούν τα αυγά τους να μην ξεχνάμε πως τον Μάϊο η αλιεία απαγορεύεται. Οπότε κάντε τα κουμάντα σας, εξοπλιστείτε για αν είστε έτοιμοι τους επόμενους μήνες. Και τότε... Καλά ψαρέματα να έχετε!
Γιάννης Ζώταλης, παράκτιος ψαράς στην Άνδρο.

INFO
Τα κυριότερα ψάρια
Κατάλογος ελληνικών αλιευμάτων
Οι παλιές αναρτήσεις του Blog ΕΔΩ (με τον φίλο Σαργό και τα ψάρια του)
Αλέκος Φασιανός, Τα Ψάρια της Κέας, Βουρκαριανή, 1986 (πληροφορία από τον καλό φίλο Αριστείδη Μανταδέλη)

3 σχόλια:

  1. Φίλε Γιάννη είσαι προβοκάτορας, εκεί που διάβαζα όλο λαχτάρα για το πλήθος των ψαριών και σκεφτόμουν "μα καλά δεν είπε στην αρχή πως είναι αυγομένα;" πετάς ένα "Απαγορεύεται το ψάρεμα" σα να βλέπω να με κοιτάς γελώντας. Να είσαι καλά, ευχαριστούμε.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν λίγο κτύπησε ξόδι στο χωριό, πέθανε ο Αντώνης Καλλιβρούσης 73 ετών (θείος των παιδιών που έχουν το ζαχαροπλαστείο) Θεός σχωρέστον. Συλλυπητήρια στην οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ώρες να διαθέτει να φιερώνει κανείς, όλο και κάποια θα πιάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή