Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

Πασχαλινές Ανδριώτικες συνήθειες και γεύσεις


Η γέμιση είναι απαραίτητο Ανδριώτικο πασχαλινό έδεσμα, ανεξάρτητα αν θα ψήσει το κάθε σπίτι αρνί ή κατσίκι, "γέμιση" θα φτιάξουν όλες οι νοικοκυρές. Φτιάχνεται με πολλά αυγά, συκωτάκια, τυριά όπως αρμεξιά, μαλαχτό, πολλά μυρωδικά: δυόσμος, άνηθος και χορταρικά ειδικά μαρούλι. Λέγεται "γέμιση" γιατί γεμίζει το κατσίκι που παραδοσιακά ψήνεται στο φούρνο. Αρνιά στη σούβλα σαν έθιμο στην Ανδρο άρχισαν να ψήνονται από την χούντα και μετά. (αυτό θυμάμαι) Η γέμιση είναι εξαιρετικός μεζές, τρώγεται  τις επόμενες μέρες χωρίς να χάνει τη νοστιμάδα της.

Αυγά και γέμιση από τα χεράκια της Κούλας Καλλιβρούση

Κόκκινα αυγά με χνουδωτά κοτοπουλάκια, όμοια με αυτά που χάριζαν οι νονοί-ες την δεκαετία του εβδομήντα στα φιλιόσακια τους, μαζί με ένα μεγάλο σοκολατένιο αυγό, ή λαγουδάκι από τα ζαχαροπλαστεία της Χώρας. Πολλές φορές αυτά τα μικρά κοτοπουλάκια τα έβαζαν μέσα σε μεγάλα χάρτινα αυγά επενδυμένα με ύφασμα και πασχαλινές ζωγραφιές. Ήταν λίγο πιο ακριβά αλλά έδιναν διπλή χαρά στα παιδιά μιας και τα άνοιγαν με λαχτάρα για να δουν τι σοκολατένια λιχουδιά έκρυβαν μέσα τους. Συνήθως τα γέμιζαν με σοκολατένιες ελιές, σοκολατένια αυγουλάκια. Τα παιδιά αν τους αιώνες δεν χρειάζονται πολλά για να νοιώσουν τρελή χαρά. Ειδικά σε εποχές που η κατανάλωση ήταν περιορισμένη αρκούσε ακόμη και ένα μικρό, σαν της φωτογραφίας, κοτοπουλάκι για να γίνει ένα παιδί ευτυχισμένο. Αλλά σίγουρα η ευτυχία είναι κάτι εντελώς προσωπικό και δεν υπόκεινται σε γενικούς κανόνες. Οταν όμως γίνεται ευμετάβλητη όπως στις μέρες μας η επιστροφή σε παραδόσεις και έθιμα βοηθά τις τεντωμένες από τους καιρούς ψυχές μας. Και τότε η "Ανδρος μας" πάει να είναι ένα νησί γίνεται θησαυρός και λιμάνι απάνεμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου