Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Big John Γουλανδρής

Στο λιμάνι της Χώρας, μπροστά στο κότερο με το πλήρωμα.
Ο Γιάννης Γουλανδρή (Big John) που απεβίωσε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 ήταν ένας σπουδαίος Ανδριώτης. Γεννήθηκε το 1920. Ήταν γιος του Βασίλη και της Φραγκούλας Γουλανδρή. Ο πατέρας του υπήρξε βουλευτής Κυκλάδων και χάρη σε δική του δωρεά μετά τον πόλεμο στρώθηκε με πλάκες η μέχρι τότε χωμάτινη πλατεία Γηροκομείου (Πάνω πλατεία Χώρας). Ο Γιάννης Γουλανδρής παντρεύτηκε την Ολγα Εμπειρίκου (αδελφή του Επαμεινώνδα Εμπειρίκου, Γηροκομείο Χώρας) και απέκτησαν πέντε παιδιά: την Σοφία, τον Βασίλη, τον Γιώργο, τη  Βιολαντώ και το Νίκο.
Ο Big John υπήρξε "επίτιμος πρόεδρος και θεμελιωτής του Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου" (Δείτε: Ναυτικός Όμιλος Ανδρου), στον Όμιλο και στην παραλία του Νημπορειού απολάμβανε για πολλά χρόνια τα μπάνια του. Λένε πως ήταν θρύλος στην ναυτιλία και από τους πλουσιότερους Ελληνες του Λονδίνου (City of London  όπου δραστηριοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία). Παρέμεινε όμως μέχρι το τέλος... φανατικά Ανδριώτης. Αγαπούσε με πάθος την Ανδρο. Βοήθησε τον τόπο καταγωγής του με πολλούς τρόπους, τις περισσότερες φορές ανώνυμα, αλλά πάνω απ' όλα με την παρουσία του κάθε καλοκαίρι έδειχνε πόσο πολύ αγαπά το νησί του.
Η φιγούρα αυτού του κραταιού άνδρα να κολυμπά  ανάμεσα στους λουόμενους στο Νημποργειό ήταν τα τελευταία χρόνια για πολλούς Ανδριώτες εξαιρετικά οικεία. Στο τέλος της διαδρομής είτε ναύτης, είτε Γουλανδρής στην Άνδρο επιστρέφεις.
Η κηδεία θα γίνει την Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 και ώρα 11.00 στο πρώτο νεκροταφείο. Η ταφή στην Άνδρο. Ας είναι ελαφρύ το χώµα της γης... Θεός σχωρέστον

Δεν είχε σχέση με το Enfield το πρώτο σύγχρονο ηλεκτρικό ελληνικό αυτοκίνητο που προσπάθησε να κατασκευάσει στη Σύρο ο ξάδελφος του επίσης Γιάννης Γουλανδρής.

7 σχόλια:

  1. καλο του ταξιδι !!!το κενο που αφηνουν αυτοι οι παλιοι ανθρωποι δεν ξερω αν μπορουν να το αναπληρωσουν οι επομενες γενιες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν ξανά γεννιούνται τέτοιοι άνθρωποι! ας συχωρεθούν από το θεό η γονείς του. και αυτός,!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας αγαπημένοι φίλοι και συγγενείς φτάσαμε πίσω στο nj.

    Σας ευχαριστούμε πολύ για την αγάπη σας για την φιλία σας περάσαμε πάρα πάρα πάρα πάρα πολύ ωραία , Ήταν άλλο ένα αξέχαστο και ωραίο ταξίδι στην Άνδρο να είστε όλοι καλά και καλή αντάμωση πάλι και πάλι σας ευχαριστούμε για όλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τους εφοπλιστές που ήταν ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ,όχι σαν τους επόμενους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αιωνία του η μνήμη. Αλλος ένας επιφανής και έντιμος Ανδριώτης έφυγε για το αιώνιο ταξίδι. Τον είχα πρωτογνωρίσει στο Rotterdam το 1981, οταν έκανε επίσκεψη στο φορτηγό πλοίο M/V ZARATHUSTRA, στο οποίο ημουν καπετάνιος τότε. Μου είχε καμει εντύπωση η απλότητά του, η πολύ καλή συμπεριφορά του σε όλο το πλήρωμα του πλοίου το οποίο ανηκε στη ναυτιλιακή εταιρεία του, και η αφοσίωσή του στο σωστό και στο δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλο μεσημερι Δημητρη,ποτε ηρθατε ποτε φυγατε,γρηγορα περναει ο καιρος!!!να εισαστε ολοι καλα και οπως ειπαμε ο καιρος τρεχει !!!!!εδω εχουμε βροχουλα σημερα,μεχρι και ο καιρος λυπηθηκε που φυγατε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή