Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Του άνεμου και της αρμύρας, προϊόντα και μαγειρικές των Κυκλάδων


Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, παρουσιάζει τη γαστρονομική κουλτούρα των Κυκλάδων στη νέα έκδοση «Του άνεμου και της αρμύρας». Οι συγγραφείς του βιβλίου είναι: η Νανά Δαρειώτη, η Θάλεια Τσιχλάκη και ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης.

Αντιγράφω από το κεφάλαιο ΑΝΔΡΟΣ, 18 σελίδες:
Η Ανδρος είναι ίσως το μοναδικό νησί των Κυκλάδων που δικαιούται να ισχυρίζεται ότι η νουγκατίνα και οι πάστες αμυγδάλου συγκαταλέγονται στις παραδοσιακές συνταγές του. Κι αυτό γιατί οι καπεταναίοι και οι ναυτικοί έφερναν από τα ταξίδια τους στοιχεία από τον κοσμοπολιτισμό των χωρών που επισκέπτονταν και τα ενσωμάτωναν στην καθημερινή ζωή τους. Έτσι, στις προθήκες των ζαχαροπλαστείων, πλάι στα αναρίθμητα γλυκά του κουταλιού, τα αμυγδαλωτά και τα παστισάκια, βρίσκονται τα δυτικότροπα γλυκίσματα που αγάπησε ο τόπος. Είχαν δε τέτοια θέση στην Ανδριώτικη κοινωνία, που ένας ζαχαροπλάστης βρίσκονται ανάμεσα στις εξέχουσες προσωπικότητες της.

Το βιβλίο μπορείτε να προμηθευτείτε ΕΔΩ

Δείτε παρακάτω πόσο καλά μας έχουν "διαβάσει":
Η σχέση των Ανδριωτών με τη ζάχαρη είναι μια σχέση λατρείας από την εποχή της ενετοκρατίας. Ένα εισαγόμενο προϊόν που θεωρείται είδος πρώτης ανάγκης αλλά και το πρώτο προϊόν που που εξαφανίζεται από τα ράφια μόλις προκύψει κάποια αναστάτωση στην αγορά. Το 1916 η αστυνομία έφτασε στο σημείο να διανέμει τη ζάχαρη στα σπίτια ανάλογα με τα μέλη της κάθε οικογένειας!

Στις πολύ σωστές επισημάνσεις των συγγραφέων του βιβλίο να συμπληρώσω: γι' όλους αυτούς τους λόγους, οι Ανδριώτισσες είμαστε αφράτες και γλυκιές σαν ζάχαρη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου