Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ομιλία της αρχαιολόγου Λυδίας Παλαιοκρασσά σε εκδήλωση της Εταιρείας Ανδρίων επιστημόνων


Η Εταιρεία Ανδρίων επιστημόνων οργάνωσε χθες Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 διάλεξη της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λυδίας Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα με θέμα "Η αποκάλυψη της Αρχαίας Άνδρου". Η κ. Παλαιοκρασσά έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την ανασκαφική έρευνα της Παλιόπολης. Η αίθουσα γέμισε από κόσμο, δείγμα του ενδιαφέροντος για την ομιλήτρια και το θέμα! Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ο πρώην υπουργός Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.
Ενδεικτικά από όσα ειπώθηκαν από τη συζήτηση στο τέλος της ομιλίας:
—Μαρμάρα από την Παλιόπολη βρέθηκαν στους ναούς: Αγ. Νικολάος Μεσσαριάς, Παναγία Θεοσκέπαστη, Αγ. Αθανάσιος Χώρα και στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.
—Τα ευρήματα των ανασκαφών βρίσκονται στο Αρχαιολογικό μουσείο Χώρας. (να μια καλή ιδέα για μια ακόμη επίσκεψη στο μουσείο)
—Γεωμετρικοί οικισμοί έχουν βρεθεί και στη Β. Ανδρο. Αρχαιότητες έχουν εντοπιστεί στο Κόρθι (Χώνες, Αηδόνια), Χώρα.
—Ενας από τους λόγους που οι Ανδριώτες αποίκισαν την Χαλκιδική ήταν η έλλειψη ξυλείας στο νησί.

Εύχομαι η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων, σύντομα να φτιάξει δυναμικό, εύχρηστο, φιλικό site και να δίνει στη δημοσιότητα τα βίντεο από τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. 

INFO
"Ξενιτεμένες αρχαιότητες από την Άνδρο" Δ. Κυρτάτας, Λ. Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα, Μ. Τιβέριος (επιμ.), Τιμητικός τόμος εις μνήμην Δ. Ι. Πολέμη, Καϊρειος Βιβλιοθήκη Ανδρος 2009. "Για πρώτη φορά αρχαιολογική συλλογή στο νησί ιδρύθηκε επίσημα το 1899 και στεγάστηκε στο χώρο της Καϊρείου σχολής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: