Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

Γουρουνάκι Ανδρου


Roast Pork with Prunes and apples.
Aspeciality from the island of Andros.
Γιάννης Κόττης, Libro, 1994. 

Ημερολόγιο. Στη πίσω όψη της καρτέλας είναι η συνταγή:
Ψητό χοιρινό με ξερά δαμάσκηνα και μήλα.
Μια σπεσιαλιτέ από την Ανδρο*
Υλικά
1 κ. χοιρινό ποδαράκι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ. πατάτες
5 μικρά μήλα κομμένα κυδωνάτα
10 δαμάσκηνα ξερά
1 ποτήρι Μαυροδάφνη (250 ml)
4 φέτες μπέϊκον
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 1/2 λεμόνι (τον χυμό)
την πέτσα από 1/2κ. γιαούρτι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μουλιάζουμε τα μήλα και τα δαμάσκηνα στην Μαυροδάφνη. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, την μουστάρδα και το αλατοπίπερο και με αυτό το μείγμα αλείφουμε το χοιρινό. Βάζουμε το κρέας και το κρεμμύδια σε ένα διχτάκι και ψήνουμε στους 180 για 2 1/2 ώρες σε γάστρα. Στραγγίζουμε τα φρούτα και τα προσθέτουμε στην γάστρα. Καλύπτουμε το χοιρινό με τις φέτες του μπέικον και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες και το χυμό λεμονιού. Aλείφουμε το χοιρινό με την πέτσα του γιαουρτιού και ψήνουμε για ακόμα 2 ώρες.
* Δεν γνωρίζω αν είναι ανδριώτικη συνταγή, αλλά τα γουρουνάκια Ανδρου είναι νοστιμότατα! και Νοέμβριο - Δεκέμβριο έχουν την τιμητική τους... στον χασάπη! (χοιροσφάγεια)

2 σχόλια:

  1. Δεν πιστεύω ότι είναι ανδριώτικη αυτή η συνταγή. Σιγά μην μαγείρευε η μάνα μου ή η γιαγιά μου το χοιρινό με δαμάσκηνα και μήλα! Χοιρινό πρασοσέλινο ή με κυδώνια ναι.
    Καλό βράδυ με πολύ κρύο και άγριο βοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή