Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Ανδρος 11ος – 18ος αιώνας

Φωτογραφία από: el.travelogues.gr
Στο διαδικτυακό σεμινάριο της σπουδαίας "δασκάλας" Μαρίας Ευθμίου: Ένα τέλος, μια αρχή: Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, 11ος – 18ος αιώνας, στο μάθημα της 4ης εβδομάδας, με θέμα: Η λειτουργία του οθωμανικού στρατού και οι Έλληνες, σε κάποιο σημείο η κ. Ευθυμίου μιλά για τα χάσια (μεγάλες εκτάσεις, πόλεις, κεφαλοχώρια, κωμοπόλεις, νησιά τα οποία απέδιδαν μεγάλο φορολογικό εισόδημα):
Η Άνδρος ήταν χάσι της Βαλινδέ σουλτάνας ή άλλων αξιωματούχων. Ποια είναι η Βαλινδέ σουλτάνα; Η Βαλινδέ σουλτάνα είναι η μητέρα του σουλτάνου και οι σουλτάνοι για να δείξουν το σεβασμό τους στη μάνα τους συχνά τους παραχωρούσαν τα εισοδήματα περιοχών. Έτσι, η μητέρα τους, η πιο αγαπημένη απ΄τις συζύγους τους ή ο αγαπημένος τους και σεβαστός μεγάλος βεζίρης, άτομα δηλαδή τα οποία ήθελαν να δείξουν την εύνοια τους οι σουλτάνοι τους παραχωρούσαν το χάσι. Προσέξτε, όχι ως ιδιοκτησία, ως νομή. Δηλαδή η Βαλινδέ σουλτάνα δεν είχε ως ιδιοκτησία της την Άνδρο, όμως τι έπαιρνε; Έπαιρνε τους φόρους της Ανδρου ως δικούς της, ως δικό της εισόδημα για να ζει πλουσιοπάροχα, να κάνει αυτό που θέλει. 
Την άτιμη τη Βαλινδέ να έχει χάσι ολάκερη Ανδρο! Θα μου πείτε τώρα είναι χάσι της Μέρκελ. Από Βαλινδέ... σε καγκελάριο! Δεν γνωρίζω αν "η ιστορία" επαναλαμβάνεται πάντως ομοιότητες υπάρχουν, ίσως γι' αυτό η μελέτη της είναι συνήθως συναρπαστική. (Μπας  έπρεπε να βλέπω Σουλεϊμάν;)

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας απο το ανοιξιάτικο nj, πέρσι σαν εχτές είχαμε χιόνια, φέτος αυτές τις μερες έχωμε 60 βαθμούς Φαρενάιτ,πιο πολύ Πάσχα μυρίζει παρά Χριστούγεννα, θέλω να ξέρω τι μας επιφυλάσσει ο Γενάρης!!!

    Καλό σβτκύριακο και να είστε όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. abrio sto south jerse,66 tin kiriaki 68, kai tin deftera tha fitepso domata. xa xa

    kalispera stin parea, pou lipi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Δημήτρη, όταν με το καλό έρθεις στην Ανδρο, μιας και είσαι fit, θα πάμε να περπατήσουμε στα βουνά, να δούμε μαζί τη θάλασσα ν' αλλάζει χρώματα και τα δένδρα να χορεύουν στο ρυθμό του Αντριώτικου αέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από την Ανδρο, όταν είμαι μακριά, αυτό που μου λείπει είναι το Αντριώτικο αεράκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν το λες και αεράκι αυτό που φυσάει σήμερα. Άγριο βοριά, χιονιά με ψοφόκρυο το λες. Αλλά η χειμωνιάτικη Άνδρος έχει βάλει τα γιορτινά της και το βράδυ όλοι στη Χώρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή