Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Το 1ο Φεστιβάλ Ανδρου σηκώνει αυλαία

Φωτογραφία, κείμενο γραφείο τύπου Φεστιβάλ Ανδρου

“Ακόμα και στις πιο δύσκολες και σκοτεινές εποχές, ο ρόλος της τέχνης ήταν πάντοτε  να ψάχνει τις χαραμάδες προς κάτι φωτεινό. Οι άνθρωποι της τέχνης ήταν πάντα Δον Κιχώτες. Αυτό, αισθάνομαι, συμβαίνει, με το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, που μέσα στον πιο δύσκολο «χειμώνα» προσπαθεί να φέρει το καλοκαίρι! Δεν θα μπορούσα παρά να είμαι δίπλα σε μια τέτοια πρόταση και μάλιστα από τον Παντελή  Βούλγαρη” λέει ο Φίλιππος Πλιάτσικας , που μαζί με  τον Γιάννη Μηλιώκα “ανοίγει” το 1ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου το Σάββατο 1η Αυγούστου. Ενα νέο θεσμό,  σε ένα νέο θέατρο.
Ηρθε η ώρα ένας νέος φιλόδοξος θερινός πολιτιστικός θεσμός, με τη σφραγίδα του Παντελή Βούλγαρη, να σηκώσει την αυλαία του. Το 1ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον πολυβραβευμένο Ελληνα σκηνοθέτη, η νέα διοργάνωση του Δήμου Ανδρου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού,  καθόλη τη διάρκεια  του Αυγούστου (1-30 Αυγούστου) θα φιλοξενεί στο νεότευκτο υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο της Χώρας, δώρο στον τόπο τού Ανδρεώτη Αλκιβιάδη Τάττου, παραστάσεις αρχαίου δράματος από την Επίδαυρο, συναυλίες καταξιωμένων τραγουδιστών και σχημάτων και ανδρεώτικες καλλιτεχνικές ομάδες.  Το θέατρο, χωρητικότητας 900 θέσεων, υπογράφουν οι αρχιτέκτονες  Κυριακή  Κονδυλάτου και  Κωνσταντίνος Λούκος.
«Φιλοδοξία του νέου θεσμού”, όπως υπογραμμίζει ο Παντελής Βούλγαρης, “είναι να φιλοξενεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις τέχνης δίνοντας  την ευκαιρία στους Ανδρεώτες –κι όχι μόνο- να  χαρούν Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Δοκιμασμένους στην τέχνη αλλά και νεότερους. Φυσικά, ο χώρος θα διατεθεί και στους ίδιους τους ους Ανδρεώτες και στην τέχνη τους.   Εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι σημαντική και επίσης να μας δώσει την ευκαιρία  σκεφτούμε τα καλύτερα για τα επόμενα χρόνια. Αυτή την εποχή προλάβαμε ό,τι καλύτερο από τις παραστάσεις της  Επιδαύρου , σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής και νεότερους, για να καλύψουμε τον Αύγουστο. Η συνέχεια βεβαίως θα κριθεί από την εμπειρία που θα αποκτήσουμε. Από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει η δουλειά μας για το επόμενο φεστιβάλ».
«Η Ανδρος δεν  διαθέτει μόνο ακαταμάχητες φυσικές ομορφιές, έχει ταυτιστεί και με την διεθνή εικαστική σκηνή. Φέτος όμως κάνει ένα μεγάλο βήμα και σχεδόν ολοκληρώνεται στο κομμάτι πολιτισμός, χάρη στο φεστιβάλ Ανδρου που ο Δήμος διοργανώνει κι  υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις του φιλοδοξώντας να αναδειχτεί σε σημείο αναφοράς για τη χώρα αλλά και πόλος έλξης για το εξωτερικό», επεσημαίνει ο δήμαρχος Ανδρου  Θεοδόσης Σουσούδης.
Η νέα ανοικτή σκηνή, ένα έργο που σέβεται το φυσικό τοπίο, συνιστά μία από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της Ανδρου μεταπολεμικά. Βρίσκεται σε “στρατηγική” θέση, με πανοραμική θέα προς το Νότο. Χτίστηκε με την πέτρα-ταυτότητα του νησιού, την ξερολιθιά, και την τεχνική των ντόπιων μαστόρων επάνω στη φυσική κλίση του εδάφους, δημιουργώντας ένα πέταλο 40 μέτρων. Διαθέτει τέσσερα διαζώματα, έντεκα σειρές κερκίδων και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ
facebook.com/festivalandrou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου