Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Ανδρος: Επαγρύπνηση για τις φωτιές

Επιχρωματισμένη χαλκογραφία F. Ferretti, 1579
Διαβάζω στη σελίδα του: seda-andros.blogspot.gr
Πυρκαγιά στον Αμμόλοχο 19-9-14
Πυρκαγιά στο Καλυβάρι - Χάρτες - Ανω Κατάκοιλο 1-10-14
Πυρκαγιά Συνετί - Μελίδα 8-10-14
Πυρκαγιά στα Αϊπάτια 9-10-14
Πυρκαγιά στη Κουβάρα 12-10-14
(ο ΣΕΔΑ δεν έχει καταχωρήσει ακόμη την πυρκαγιά του σαβ/κου). Σκεφτείτε τις περιοχές, τις τοποθεσίες, την εποχή. Υπάρχει; Δεν υπάρχει!
Πριν λίγο ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης έγραψε μεταξύ άλλων στην προσωπική του σελίδα στο facebook:

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο με όλους τους αρμόδιους και μέλη της πολιτικής προστασίας. Θεωρώ πως ήταν επιβεβλημένο ύστερα από τις συνεχείς εγκληματικές φωτιές, που κάποιοι ασυνείδητοι έβαλαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατέστρεψαν περιουσίες και έβλαψαν ανεπανόρθωτα την φυσική ομορφιά του νησιού μας. Επιπρόσθετα κάηκαν ζωντανά, καταστράφηκαν καλλιέργειες και αχρηστεύθηκε όλο το δίκτυο ύδρευσης των Κατακαλαίων και μέρους των Αποικίων, μήκους πολλών χιλιομέτρων που θα στοιχίσει στο Δήμο μας πολλές χιλιάδες ευρώ.
Στη συνάντηση όλοι καταθέσαμε τις προτάσεις μας με σκοπό την πρόληψη, την καταστολή και τον αρτιότερο συντονισμό σε καταστάσεις έκτακτες και επείγουσες.
Στόχος είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία περί ανεξέλεγκτης βόσκησης, με την επιβολή ακόμα και προστίμων και να απαγορευθεί η βόσκηση σε περιοχές που κρίνονται αναδασωτέες, ύστερα από πυρκαγιά. 
Εθελοντές και σύλλογοι στα χωριά να αναλάβουν να ενημερώσουν τους κατοίκους για την επικινδυνότητα της πρόκλησης φωτιάς.
Η Πυροσβεστική υπηρεσία και οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες να υποδείξουν θέσεις για τοποθέτηση μεγάλων δεξαμενών νερού και να καταγραφούν οι υπάρχουσες.
Να γίνει καταγραφή όλων των διαθέσιμων μέσων αλλά και εθελοντών, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να είναι διαθέσιμοι.
Το Λιμενικό, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική αποδέχθηκαν αμέσως την πρόταση για περιπολίες στις επικίνδυνες περιοχές ιδιαίτερα τις ημέρες όπου οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις πυρκαγιές και την εξάπλωσή τους.
Η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας για το νησί μας κρίνεται απόλυτα απαραίτητο και θα ανατεθεί σε ειδικούς προκειμένου να ολοκληρωθεί στο εγγύς μέλλον.

8 σχόλια:

 1. Στα Καρδάμυλα της Χίου φωτιά, αχάβαδοι και ζαβοί υπάρχουν παντού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οπου υπάρχουν άνθρωποι....άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο.
  Τι ζέστη ειναι αυτή !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σαν τους χρησμούς της Πυθίας από χθες τα λόγια σου Κουτρουλό, χε, χε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λίγο περίεργα μας τα λέει το Κουτρουλό, τώρα τελευταία.
  Όσο το πρωί και βράδυ κάνει ψύχρα, τόσο το μεσημέρι έχει ζέστη.
  Καλό μεσημέρι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το πρόσεξες και εσύ Γαρουφαλιά; χε, χε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. καλο μεσημερι απο την ηλιολουστη Ανδρο!!ετοιμαζομαστε γαι περπατημα και μετα καφε στο Σουελ!!!τι σου λενε Κουτρουλο?οπου υπαρχουν ανθρωποι θα υπαρχουν και φωτιες!!!και ειδικα 82,83,84,85χρονοι!!!χα χα χα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αν είναι 82-84-86 να τους βρούμε κάτι άλλο να κάνουν.
  Καλή βόλτα Αλλοδαπή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Και οσο παει θα βαραίνει η κατάσταση,μέχρι τα Χριστούγεννα και μετα βλέπουμε......χεχεχεχεεχε

  ΑπάντησηΔιαγραφή